Dette er en respons på Senterpartiets stortingskandidat Geir Inge Liens uttalelse om sammenslåing og lokalisering av NAV Ytelse og Arbeid i Møre og Romsdal.
En kan undre seg over logikken til Senterpartiets Geir Inge Lien, stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal sin argumentasjon i RB nett 25. januar om å stanse prosessen med sammenslåing av NAV Ytelse og Arbeid. Hans primære budskap er at det ikke skal kjempes internt i fylket om statlige arbeidsplasser, men stå sammen om å øke andelen statlige arbeidsplasser til hele fylket.
I en artikkel i Romsdal Budstikke 20. mai 2021 opplyser Ellen Christensen, direktør i NAV Arbeid og ytelser at det er 75 ansatte i Molde og 45 ansatte i Kristiansund. 20 av de 75 stillingene i Molde er midlertidig ekstrabemanning, så i realiteten er det 55 arbeidsplasser i Molde. Videre opplyser Christensen at sitat: «NAV har gjort noen tilpasninger knyttet til organiseringen. – Det innebærer at det blir flere arbeidsplasser i Møre og Romsdal enn det som ble bestemt i 2018», sitat slutt. Altså; det vil komme flere statlige arbeidsplasser til Møre og Romsdal hvis sammenslåingen gjennomføres.
Hvis samfunnsoppdraget til våre folkevalgte på Stortinget er å få flere statlige arbeidsplasser til Møre og Romsdal, vil en stopp i sammenslåingsprosessen gi oss det motsatte. Dette bør Geir Inge Lien legge seg på minnet. Representanten fra Senterpartiet argumenterer det motsatte av hva fylkestinget har vedtatt om å få flere statlige arbeidsplasser til fylket, og han vegrer seg for å ta stilling, når en styrking av Kristiansundsregionen med statlige arbeidsplasser, går utover Molde. Jeg kan ikke minnes å ha sett et engasjement fra Lien i tidligere år mens prosessen foregikk, så sentraliseringsargumentet virker å hentes frem når det passer seg.
Staten har utarbeidet noen kriterier for lokalisering av statlige arbeidsplasser, og våre folkevalgte i Møre og Romsdal har gitt tydelige styringssignaler både på å øke andelen arbeidsplasser til fylket, og at Kristiansundsregionen skal styrkes med slike, da vi har færrest. Dette er status før et fellessykehus på Hjelset er bygget. Etter mitt skjønn er dette en opplagt sak, og en syretest på politisk etterrettelighet.