Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Kristiansund Venstre
Ytring
26 januar 2022 12:48
Del på Facebook
Festiviteten farget blodrødt under Red Alert i Kristiansund i 2020. Foto: Steinar Melby
Festiviteten farget blodrødt under Red Alert i Kristiansund i 2020. Foto: Steinar Melby
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det lokale kulturliv trenger oppmerksomhet i kjølvannet av koronaen. Kulturlivet har både sine profesjonelle utøvere og de som er kulturutøvere på fritida. Alle er hardt rammet av pandemien.  

Frivilligheten er kommet sist i køa, først fordi samfunnsmessige konsekvenser krevde harde prioriteringer, men nå – nesten to år etter at koronaen kom til Norge - frykter Venstre at frivilligheten kommer sist fordi vi har glemt den. Hvordan sikrer vi rekruttering og at organisasjonene lever videre etter pandemien?

Spesielt har vi bekymring for aktiviteter innen det frivillige kulturlivet. Alle som har til  hobby å synge, danse og spille, drive med revy og teater, altså kulturaktiviteter som krever at mange mennesker samles innendørs, de må få større oppmerksomhet når det nå skal utredes de samfunnsmessige konsekvensene av pandemien.

Rekruttering til kulturlivet, de sosiale møteplassene og folkehelsa påvirkes negativt av alle restriksjonene. Vilkårene for at kunst og kultur sin plass i samfunnet svekkes. Kulturlivet med de frivillige er helt vesentlige for opprettholdelsen av et levende sivilsamfunn. Tema må få største oppmerksomhet både lokalt og i kulturdepartementet.

Rundt omkring i landet venter kulturutøvere som musikere og sangere i spenning på når de kan samles igjen, slik også i vår egen by. Kristiansund har et meget rikt og aktivt kulturliv. De siste to årene er aktiviteten betydelig redusert på grunn av pandemien.

Et kor, et korps og et orkester omfatter gjerne tretti- førti- femti enkeltindivider. De har i to år mer eller mindre vært avskåret for samspill. Konsekvensene er store for videre drift av organisasjonene, både for vedlikehold av ferdigheter og for rekruttering.

Barn og unge som i dag går i kulturskolen  skal ha mulighet for å videreføre sin hobby på arenaer som korps og orkestre, også når de blir voksne. Rekruttering er helt vesentlig både på vegne av de unge, og for at organisasjonene skal  videreføres. Musikklivet er av største betydning for levende lokalsamfunn.

Tiltakspakker må treffe det frivillige kulturlivet. Orkestre, kor og korps må stimuleres til full innsats snarest. Det inkluderer radikal endring av smitteverntiltak, økonomi for å engasjere flere instruktører og tilskudd for organisasjonene slik at de har tid og ressurs til offensiv drift for å løfte frem aktiviteten tilbake til nivå før pandemien og videreutvikle seg. Det frivillige kulturlivet må bygges opp igjen etter pandemien, og det må starte nå med en oppfriskningsdose snarest.

 

Kristiansund Venstre
Politisk uttalelse vedtatt på årsmøtet 20.01.22

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Hva sier løgneren som bevisst, og mot bedre vitende, kontinuerlig forsøker å villede folket til å tro at Møreaksen er ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden Svindyrt med Møreaksen!
@Terje G. FinnøySå enig med deg. Det finnes mange parti som ikke er så ivrig på dette "drømmeslottet". Jeg vet iaffal hva ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
Bom og litt til. På Åndalsnes ønskes/kreves det nå fartsdumper ifbm. E136I Steinkjer fikk man E6 rett gjennom byen. Nå ...
@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
@Terje SundsbøDette er voksen humor det, ikke barnslig slik du ser det :)  Du må aldri bli så voksen at du ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte