Annonse
Annonse
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista
Ytring
22 april 2022 15:08
Del på Facebook
Illustrasjon: Rambøll
Illustrasjon: Rambøll
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Møre og Romsdal er ikke så kjent for å klare å samle seg om en felles sak, så det sier ganske mye når vi klarer å samle oss om felles samtidig arrangement mot Møreaksen i Kristiansund, Molde og Ålesund, slik vi gjorde torsdag 21. april 2022.

Det som er litt spesielt i denne saken, er at motsetningene i denne saken ikke følger fogderigrensene. Ifølge en undersøkelse som Norstat gjennomførte i 2021, er flertallet i befolkningen i alle de tre fogderiene enige om at vi ønsker oss helt andre samferdselsløsninger enn Møreaksen. Et flertall blant innbyggerne er ganske tydelig på at Møreaksen er uønsket. Likevel er det mulig å konstruere et narrativ som hevder at det er flertall for Møreaksen i Møre og Romsdal. Årsaken til det, er at skillelinjene i denne saken ikke går langs fogderigrensene, men mellom flertallet i befolkningen og flertallet på fylkestinget, eller evt mellom flertallet i befolkningen og flertallet på stortinget.

Så kan man jo lure på hvorfor velgerne åpenbart driver og stemmer inn representanter i folkevalgte forsamlinger som man er uenige med, men dette er en kjent utfordring innenfor vårt demokratiske system; det representative demokratiet.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er det ca. 8 prosent av innbyggerne i Norge som er medlem i et politisk parti. Og av de åtte prosentene som er medlem i et politisk parti er det nok heller ikke alle som er så aktive at de er med på medlemsmøter i sine respektive parti heller, men dette er det jo vanskeligere å finne tall på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heldigvis er det litt flere som stemmer i valg, men ikke flere enn 60–65 prosent av de stemmeberettigede i kommune- og fylkestingsvalg, og 75–80 prosent av de stemmeberettigede i stortingsvalg. Men når vi altså går til stemmeurnene, så er det altså slik at de aller fleste stemmer på en pakke som allerede er satt sammen – av de som faktisk er aktive i et politisk parti. Og da kan det altså hende at man stemmer på representanter som man ikke er enige med i absolutt alt.

Valgresultatene er derfor ikke veldig egnet til å si noe om hva velgerne mener i en bestemt sak, valgresultatene sier bare noe om hva velgerne anser som det minste felles multiplum, eller egentlig det minste ondet av flere mulige. Hvis man vil vite hva velgerne mener i en bestemt sak, er valide og reliable spørreundersøkelser bedre egnet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 7 dager siden Bløffen om Eksportveien
Har du konkrete tall for ca hvor mye delen med fastlandsforbindelse fra Gossen via Oterøy vil koste? Finner ikke noe ...
Anne Mari Sandshamn 7 dager siden Møreaksen = svindel
@Terje SundsbøLitt dumt å legge inn link til artikler som ligger bak betalingsmur. Ikke alle som har abo på RB. 
Terje Sundsbø 7 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Det er tydelig at ekko-kammeret her inne ikke liker å bli forstyrret. De leser ikke kritikk av deres favoritt-forfattere. Motargumenter ...
@Anne Mari SandshamnDu gidder ikke kaste bort din tid og meninger, skriver du, men du gidder å bruke tid på å servere ...
Terje Sundsbø 8 dager siden Møreaksen = svindel
Prisøkningene er nå innkalkulert i Møreaksen: https://www.rbnett.no/nyheter/i/z7JRg9/e39-aalesund-molde-blir-dyrere-og-kanskje-litt-forsinkaHvem er det som forsøker seg på svindel? Det er mye stål i flytebroene ...
Terje Sundsbø 9 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Hofseth synes å ha en generell forakt for fagfolk, i likhet med mange andre motstandere av Møreaksen. I hvert fall ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte