Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Torstein Bøe / NTB
Foto: Torstein Bøe / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Juni. Vi er inne i tida med de beste forholdene på veiene. Frihetsfølelsen ved å endelig sette seg på motorsykkelen etter en lang vinter. Sommerdekk på bilen, lyse sommernetter og bare, tørre veier. Det er lett å kjøre, bekymringsløst å være sjåfør.

Men til tross for at vi har de beste forholdene vi kan ha på veiene, er det flere som skader seg i trafikken om sommeren enn ellers i året. Noen så hardt at de mister livet. Noen får noen skrammer, andre skader seg så mye at de aldri blir bra igjen. Familier og venner opplever bekymringer, eller at noen de er glade i dør fra dem.

annonse

Juni gjør meg frustrert og opprørt. De siste årene har rundt 20 personer blitt skadet eller mistet livet i trafikken i trygge Møre og Romsdal bare i juni, hvert år. 2022 ser ikke ut til å bli noe unntak. De som trodde vi var i mål med trafikksikkerhetsarbeidet, må tenke seg om en gang til.

Det er ingenting ved vær og føre i juni som gjør at det skal være en verstingmåned i trafikken. Bilene våre blir sikrere, og nye kjøretøy får teknologi som skal hjelpe oss og gjør det tryggere å ferdes på veiene. Likevel er juni en mørk måned for oss som jobber med trafikksikkerhet hvert eneste år. Hva mer kan vi gjøre?

annonse

DU er den viktigste faktoren for at folk skal være trygge på vegene våre. Ny teknologi hjelper sjelden mot uoppmerksomhet, manglende eller feil bruk av bilbelte, stor fart, tullkjøring, eller å kjøre ruset. Det er forbudt å bruke mobiltelefon når du er sjåfør, og vi utsetter oss selv for mye av den samme faren ved å trykke på berøringsskjermene vi finner i alle nye biler. Valgene hver og en av oss gjør, kan være med å endre ulykkestrenden.

Min oppfordring går til dere som sitter på. Dere er der når sjåføren velger å sende en melding i fart, øker farten, skifter musikk eller gjør seg klar til en hårete forbikjøring. DERE kan utgjøre forskjellen på om junidagen fortsetter å være lys og bekymringsløs eller blir svart og fylt av sorg.

Ta jobben som DJ eller sekretær for sjåføren. Gjør ditt for å senke frustrasjonsnivået i bilen når dere blir liggende bak et vogntog i bratte bakker. Og det aller viktigste: Si fra! Si fra om at du ikke aksepterer dårlige valg. Pass på at sjåføren din oppfører seg i trafikken. Si gjerne tusen ganger til noen du er glad i at de skal kjøre forsiktig. Når du sier ifra, er du med på å redde liv. En ulykke mindre sparer mange for smerte og sorg. Hvis mange tråkker på bremsa og begynner å si fra, kan det endre alt.

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Hva sier løgneren som bevisst, og mot bedre vitende, kontinuerlig forsøker å villede folket til å tro at Møreaksen er ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden Svindyrt med Møreaksen!
@Terje G. FinnøySå enig med deg. Det finnes mange parti som ikke er så ivrig på dette "drømmeslottet". Jeg vet iaffal hva ...
Terje G. Finnøy 1 dager siden Svindyrt med Møreaksen!
Bom og litt til. På Åndalsnes ønskes/kreves det nå fartsdumper ifbm. E136I Steinkjer fikk man E6 rett gjennom byen. Nå ...
@Terje SundsbøTakk det samme til deg og  :)  Jeg ler og masse hver dag :) 
@Anne Mari SandshamnJeg ler masse – bare fortsett å skrive du….
@Terje SundsbøDette er voksen humor det, ikke barnslig slik du ser det :)  Du må aldri bli så voksen at du ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte