Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg har stor sympati og støtter lærerne i at de bør løftes lønnsmessig. Det er nok begrenset hva de får til nå som følge av dagens streik og konflikt. Noe får de nok.

Det store løftet må tas sammen med stat, hvor kommuner får kompensert fra stat når lærerne henter ut mere lønn. Det samme burde bli gjort med sykepleiere ansatt i kommunene. Løftes i lønn men merkostnadene for kommunene kompenseres av staten.

Jeg ønsker også det beste for skolene i Kristiansund. At elever med spesielle behov får den hjelpa de skal ha. At alle på skole får et godt læringsmiljø og sosialt miljø. Min overbevisning er at skal vi klare dette må vi drive skolene våre klokt og godt.

Det sier seg selv at når det samlede antall 1. klassinger som begynner på Goma, Dalabrekka, Allanengen og Innlandet er omtrent det samme antall som enkelte år har begynt på en av de nevnte skolene, så må det få konsekvenser. Det har vært år at dagens tall for antall 1. klassinger har vært ca. 100 på alle de fire skolene. Når jeg begynte på Allanengen var det med omlag 100 1. klassinger som begynte der, nesten. Vi vet også at skolene vi har er gamle og dyre i drift. Bare oppvarming koster skjorta, og skolene er ikke bygd for moderne undervisning. Derfor må det bygges nye skoler og noen må slås sammen.

Alt dette forstår jeg. Selv om mitt område i politikken denne perioden er helse, og vi driver mye bra innen helse og omsorg i Kristiansund. Det er kanskje vanskelig å få øye på, men slik er det. Flere av institusjonene våre er på sosiale media. Følg de sidene så blir du kanskje overrasket.

Vi har også de senere årene fått et fantastisk tilbud av typen friskluft og mestring, hvor vi tilrettelegger for at våre eldre blir spreke eldre. Med det utsetter vi når de har så mange plager at de vil trenge pleie. Det er også satset sterkt på omsorgsboliger.

Vi bor i en by med mye etterkrigsbebyggelse. Hvor mange boliger ikke er egnet i å bli gammel i. Da gjelder det å ha egnede boliger klar som de kan flytte inn i. Hvis ikke blir sykehjem eneste alternativet, og på sykehjem skal og bør folk få plass når de trenger det. Ikke på grunn av at vi har for få egnede omsorgsboliger. Uansett vi vet at behovet for flere sykehjem er akutt, og har vært det lenge. Folk blir lagt inn i andre kommuner. Ligger for lenge på sykehus. Og noen ligger hjelpeløse hjem. Er de heldige har de familie som avhjelper noe.

Derfor er det ingen løsning å skyve nytt sykehjem ut i tid. For det er det motsatte vi faktisk trenger. Vi trenger et stort antall flere plasser raskt. Vi vet antall eldre øker voldsomt. Mange av de kan vi greie å holde friske og raske. Mange flere enn i dag vil trenge omsorg. Også øverst i omsorgstrappa som er sykehjem.

Derfor kan vi ikke skyve ut bygging av sykehjem til alle andre gode investeringer er gjort. Hvis vi først skal bygge ny skole på Goma for så å hente stordriftsfordeler der, så når dette er gjort så skal det bygges ny skole på Frei. Hvor det skal hentes ut stordriftsfordeler – og så – om mange år skal det bygges nytt sykehjem. Det går ikke. Selv om Nordmørslista og Venstre forsvarer dette. Gjennomføres politikken til Nordmørslista og Venstre så vil vi få en eldreomsorg å skjemmes over. Hvor folk lider. Hvor pårørende sliter seg ut på sine eldre. Vi kan ikke planlegge utifra dette.

Samtidig, jeg også er klar over at byggekostnader er økt kraftig over hele verden. Både priser på stål, tre og alt annet. Så vi kan ikke bygge alt vi ønsker samtidig i Kristiansund.

Tidens Krav påstod at Arbeiderpartiet som er et av to parti som ønsker å starte opp bygging av sykehjem raskt, kun driver med valgkamp. Der tar Tidens Krav feil. For min del skal jeg sannsynligvis ikke søke gjenvalg. Det samme med flere i vår fraksjon i helse og omsorg fra Arbeiderpartiet. Det vi derimot har som helt klart er bærende for vårt standpunkt så er det kunnskap. Kunnskap om antall eldre. Kunnskap om prognosene for antall flere demente i Kristiansund. Vi vet behovet.

Samtidig. Jeg mener at hele det politiske Kristiansund har et gedigent ansvar. For å takle problemene innen helse og omsorg. Sørge for god og riktig drift av skolene våre. Til det beste for oppvoksende barn og unge.

Derfor vil jeg oppfordre om at det politiske Kristiansund sammen forsøker å finne løsninger som er levelig for syke eldre. Som er levelig for de unge som vokser opp. Skal vi få til dette må vi finne ut av rekkefølge av det som skal bygges/investeres i. Kristiansund kommune kan ikke gjøre alt på en gang.

Det finnes prosjekt som kan utsettes eventuelt kuttes helt. Til og med innen helse. At vi her kan finne løsninger uten å skyve nytt sykehjem ut i evigheten er jeg overbevist om. Det samme gjelder innen oppvekst. Noe kan skyves ut i tid. Andre ting kan kanskje kuttes.

Dette er lett å komme med sier kanskje noen. Jeg kan være konkret. Både innen helse. Og innen oppvekst. Det vi ikke kan er å la syke eldre i den perioden vi har flest syke eldre skal lide. Og vi kan ikke lengre late som om vi har flere skoleelever enn vi har. Til og med fotballklubber må ta hensyn til at barnekullene er mindre. Og det tvinger fram samarbeid mellom klubber som tidligere var hatske konkurrenter. Enten det er på Goma, Kirklandet og Innlandet med KFK/CFK. Eller på Nordlandet med Nordlandet IL og Dahle. Antall barn kan vi ikke vedta skal øke. Så langt jeg husker så var det annet enn politiske vedtak som skulle til for å produsere barn.

Denne saken som har stor betydning for hvilket samfunn vi skal ha i Kristiansund kan ikke overlates til en kamp om hvem skal stå igjen som tapere. Enten det er barn eller syke eldre. Det må samarbeides. Alle partier må bidra. De som sier at vi er for alt ofrer noe. De som sier eldre syke må vente ofrer eldre syke. Sammen må vi lete etter de gode samlende løsningene. Og da handler det ikke om hvorvidt sykehjemmet kommer på Goma eller på barnehjemstomta. Det handler om når det blir bygd.

Dette er en alvorlig og viktig sak og valg i Kristiansund. Hvor vi bør ha vedtatte løsninger før neste års kommunevalg. Mest mulig omforente løsninger som flest mulig politiske parti stiller seg bak. Befolkningen i Kristiansund må se at det finnes vilje til dette også i det politiske Kristiansund.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDet betyr at E39 Vik-Molde er prioritert for oppstart første seks år. God helg til deg også.
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøVi får konkludere medat vi ikkje blir samde om kva som er konklusjonen i SVV sitt innspel til ny NTP. ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 3 dager siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse