Kjersti Toppe sier til NRK Møre og Romsdal at Hurdalsplattformen står fast. Dette synet deles ifølge TK av flere fra Senterpartiet. Både Toppe og ordfører i Kristiansund Kjell Neergård henviser til Helse- og omsorgsdepartementet og helseministerens pressemelding i forbindelse med statsbudsjettet der det presiseres at Hurdalsplattformen står fast. Men en pressemelding er ikke et styringsdokument overfor helseforetakene!
Ifølge helseforetaksloven kan helseministeren styre gjennom bevilgninger og føringer over statsbudsjettet og i foretaksmøter. Styringssignaler utenom dette er et brudd på loven. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite fant at helseminister Høie i sin tid drev med «utilbørlig eierstyring» da han nikket bekreftende til at felles sykehus skulle bygges på Hjelset i Molde.
Britt Rakvåg, klinikksjef for SNR, tidligere HR-direktør og dermed øverste ansvarlige for rekrutteringen, sier til TK at HMR holder «dialog med eier i linja». Dette betyr i følge TK at helseministeren får informasjon fra HMR via Helse Midt-Norge. Mulig dette forringer den informasjonen helseministeren får? For helseministerens del kan man håpe på at det er der problemet ligger.
Til og med statsbudsjettet gjengir uriktige påstander om at «Helseforetaket har, tross stor innsats med å tilsette tilstrekkelig kvalifisert personell, opplevd store rekrutterings- og personellutfordringer. Helseforetaket så ikke mulighet for å gjenåpne et faglig forsvarlig fødetilbud i Kristiansund etter ferieavviklingen.» 21 nyansatte på ett år er ikke å ha problemer. Å ikke forsøke å finne vikar for sykemeldt ansatt er ikke å ha problemer. Det har med vilje å gjøre. Det er bekymringsfullt hvis helseministeren ikke har fått informasjon om dette, men enda mer bekymringsfullt hvis hun velger å overse det.
Helseministeren har gjort til kjenne at hun ikke vil instruere Helse Møre og Romsdal og at helseforetaket må ta den medisinskfaglige vurderingen om det er forsvarlig å åpne. Direktør Bakke hadde 4 timer etter at statsbudsjettet var lagt frem hatt møte med ansatte om at fødetilbudet ikke kom til å bli åpnet og skrevet pressemelding. Hans vurdering var at han og Helse Møre og Romsdal ikke ville klare, eller ikke ville, rekruttere den ene gynekologen som manglet. Han hadde helt sikkert lest helseministerens pressemelding, men den behøver han faktisk ikke å ta hensyn til. Det burde også helseministeren vite.
I Statsbudsjettet skriver også helseministeren at rekruttering av 21 ansatte for å holde åpent i 3 uker er nok til å oppfylle Stortingets vedtak om åpning og drift. Kanskje ikke så rart når hun tidligere har uttalt at Stortingets vedtak er mer å betrakte som en ambisjon. Kjersti Toppe uttalte i dag at hun ikke anså Stortingets vedtak som oppfylt. Kan partiene på Stortinget si seg enig på prinsipielt grunnlag?
Vi vet at alt ikke er gjort for å sikre rekruttering og fortsatt drift ved fødeavdelingen i Kristiansund. Via media har helseforetaket selv sagt at de ikke har annonsert, de mener vikarer, og spesielt utenlandske er farlige, kortidsvikarer kan i enkelte situasjoner gå, men å være avhengig av langtidsvikar på grunn av en sykemelding mener de er uheldig, og den påståtte nasjonale mangelen på gynekologer gjør rekrutteringen rett og slett umulig. Som en kommentar til det siste har nå helseministeren varslet at antall Lis-1 stillinger reduseres, dvs færre spesialister skal utdannes. I tillegg uttalte den langtidssykemeldte gynekologen – den ledelsen i HMR omtalte som den «akutte, uforutsette hendelsen» - i VG at ansatte kom med forslag til hvordan ansattsituasjonen kunne løses til HMR fikk på plass en langsiktig løsning, men at ledelsen i helseforetaket avslo. Behovet for vikar var heller ikke annonsert internt. Korttidsvikarer eller deltidsansatte fikk dermed ikke anledning til å søke. Så satte de seg ned for å vente på helseministeren. Hvilke signaler hadde de fått på at dette var greit? Vi vet at det ikke har vært foretaksmøte i denne perioden.
Spørsmålene som nå må stilles er:
- Har helseministeren fortsatt tillit til Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge?
- Har Regjeringen, regjeringspartner Senterpartiet og Stortinget tillit til helseministerens håndtering av denne saken? Både forut for Statsbudsjettet, Statsbudsjettets formulering og håndteringen etter at HMR kunngjorde at fødeavdelingen i Kristiansund ville forbli stengt?
- Kan Senterpartiet fortsette i en regjering som passivt står å ser på at fødeavdelingen i Kristiansund stenger?
- Hvem må gå?
Av: Ingrid Uthaug, styreleder Bunadsgeriljaen