Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Ole Martin Wold / NTB
Foto: Ole Martin Wold / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Med oppkjøpet av Meråker Bruk setter Arbeiderpartiet og Senterpartiet et endelig punktum for den storstilte privatiseringen av norske skoger som Høyre og Frp sto for gjennom åtte år. Vi sier nei til salg av Norge og ja til at våre felles naturressurser skal komme fellesskapet til gode.

Meråker Bruk er en av de største privateide eiendommene i Norge. Arealet er på om lag 1,2 millioner mål, og mer enn 200 tusen mål av dette er produktiv skog. Her har folk vandret i fjellene, fisket, gått på jakt og gått på ski siden 1700-tallet.

Da denne eiendommen ble lagt ut for salg, var det viktig å hindre at den ville falle på utenlandske eller kommersielle eiendomsspekulanters hender. I praksis kunne russere eller kinesere her ha kjøpt opp en norsk kommune. Eller den kunne gått til aksjeselskaper og forretningsfolk som ville lukket den for allmennheten for å drive business.

Nå sikrer Regjeringen at den viktige eiendommen forblir på norske hender, samtidig som den fortsatt skal komme lokalbefolkningen til gode. Statskog vil sørge for verdiskaping lokalt innen skog, kraft, hytte- og boligbygging og jakt og fiske. De vil blant annet tilføre Meråker Alpinsenter et driftstilskudd på 15 millioner kroner for å styrke Meråker som skidestinasjon og for å bidra til videre utvikling av hyttetomter.

Innbyggerne i Meråker kommune har avtale om rett til jakt og fiske på rundt 700 tusen mål av eiendommen, og dette vil videreføres med Statskog som eier. Samtidig gjør vi nå jakt og fiske enda mer tilgjengelig for allmennheten, både for kommunens innbyggere og for andre.

annonse

Når Frp og Høyre prøver å framstille oppkjøpet som en prioritering på statsbudsjettet i konkurranse med andre viktige oppgaver, tar de fullstendig feil. Dette går ikke inn som en utgiftspost på statsbudsjettet. Her er det i stedet snakk om å investere våre felles sparepenger i norsk skog på samme måte som Oljefondet investerer i eiendommer i London. En klok investering, vil mange mene.

Felles skog er faktisk en knapp ressurs i Norge. Mens staten bare eier 14 prosent av skogen her i landet, eier den eksempelvis 27 prosent i Sverige og 30 prosent i Finland. Til og med i USA eier staten 31 prosent, mens det i Tyskland er 52 prosent og i Canada hele 92 prosent skog i statlig eie.

Vi trenger derfor mer skog – ikke mindre – på fellesskapets hender. Slik skaper vi lokale arbeidsplasser og sikrer vanlige folk tilgang på jakt, fiske og friluftsliv i fellesskapets skoger.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 1 måneder siden Aksekamper i valgkampen
Kva meiner du her, Hofset? "Frykten er at SVV fortsatt forsøker å skjule sannheten når den lovpålagte KS2-kontrollen gjennomføres ved avslutning ...
Lama Vik 1 måneder siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Kva med eit kompromiss, Hofset? Vi bygger Møreaksen konvensjonelt, og så blir Langfjordsambandet pilot for senketunnell? Då er vi kvitt ...
jon ingar eik 1 måneder siden Ei fylkeskommune i «sus og i dus»
Begynn med og flytte ut den politiske kameraderi bedriften Statens Veivesen ut i fra Molde, kanskje helt ut av Fylket,  ...
Terje Sundsbø 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Rolf Erik PedersenMed gratis ferger vil fergeavløsningsmidlene for Møreaksen øke, og bompengene minke.En rabattert billett på ferga mellom Molde og Vestnes koster ...
Rolf Erik Pedersen 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Terje SundsbøTror vi må forholde oss til realiteten at Møreaksen, og Tautratunellen vil bli alt for dyr å bruke.Må nok ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte