Med oppkjøpet av Meråker Bruk setter Arbeiderpartiet og Senterpartiet et endelig punktum for den storstilte privatiseringen av norske skoger som Høyre og Frp sto for gjennom åtte år. Vi sier nei til salg av Norge og ja til at våre felles naturressurser skal komme fellesskapet til gode.
Meråker Bruk er en av de største privateide eiendommene i Norge. Arealet er på om lag 1,2 millioner mål, og mer enn 200 tusen mål av dette er produktiv skog. Her har folk vandret i fjellene, fisket, gått på jakt og gått på ski siden 1700-tallet.
Da denne eiendommen ble lagt ut for salg, var det viktig å hindre at den ville falle på utenlandske eller kommersielle eiendomsspekulanters hender. I praksis kunne russere eller kinesere her ha kjøpt opp en norsk kommune. Eller den kunne gått til aksjeselskaper og forretningsfolk som ville lukket den for allmennheten for å drive business.
Nå sikrer Regjeringen at den viktige eiendommen forblir på norske hender, samtidig som den fortsatt skal komme lokalbefolkningen til gode. Statskog vil sørge for verdiskaping lokalt innen skog, kraft, hytte- og boligbygging og jakt og fiske. De vil blant annet tilføre Meråker Alpinsenter et driftstilskudd på 15 millioner kroner for å styrke Meråker som skidestinasjon og for å bidra til videre utvikling av hyttetomter.
Innbyggerne i Meråker kommune har avtale om rett til jakt og fiske på rundt 700 tusen mål av eiendommen, og dette vil videreføres med Statskog som eier. Samtidig gjør vi nå jakt og fiske enda mer tilgjengelig for allmennheten, både for kommunens innbyggere og for andre.
Når Frp og Høyre prøver å framstille oppkjøpet som en prioritering på statsbudsjettet i konkurranse med andre viktige oppgaver, tar de fullstendig feil. Dette går ikke inn som en utgiftspost på statsbudsjettet. Her er det i stedet snakk om å investere våre felles sparepenger i norsk skog på samme måte som Oljefondet investerer i eiendommer i London. En klok investering, vil mange mene.
Felles skog er faktisk en knapp ressurs i Norge. Mens staten bare eier 14 prosent av skogen her i landet, eier den eksempelvis 27 prosent i Sverige og 30 prosent i Finland. Til og med i USA eier staten 31 prosent, mens det i Tyskland er 52 prosent og i Canada hele 92 prosent skog i statlig eie.
Vi trenger derfor mer skog – ikke mindre – på fellesskapets hender. Slik skaper vi lokale arbeidsplasser og sikrer vanlige folk tilgang på jakt, fiske og friluftsliv i fellesskapets skoger.