Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Tettstedet Ulla på Haramsøya i Møre og Romsdal. Foto: Halvard Alvik / NTB
Tettstedet Ulla på Haramsøya i Møre og Romsdal. Foto: Halvard Alvik / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I forslaget til statsbudsjettet for 2023 ønsker regjeringen å innføre 40 prosent grunnrenteskatt på havbruk og vindkraft, og øke den til 45 prosent på vannkraft. Videre står det å lese at halvparten skal tilbakeføres til kommunesektoren.

Nok et prosjekt som tapper distriktene til fordel for sentrale strøk.

Annonse
Annonse

Ta en titt på vedlagte bilde fra budsjettmøte i Porsgrunn kommune, der de opplyser at de får 18,5 millioner fra denne økte grunnrenteskatten. Porsgrunn har så langt jeg vet hverken havbruk eller vindkraft.

Illustrasjon.

Så kan man bare spekulere i hvor mye som skal berge Oslo sitt budsjett.

I en tid der den vanlige mann i gata sliter med økte priser på strøm, mat og andre nødvendige forbruksartikler velger altså den sittende regjeringen å øke dette trykket. En regjering som gikk til valg på nå er det vanlige folks tur. Ja vi ser det vanlige folks tur til å bli flådd.

Annonse
Annonse

I Industri og Næringspartiet – INP er vi sterk motstander av vindkraft og vil stoppe og reversere det vi kan. Det vi ikke får gjort noe med skal skattlegges på nøyaktig samme måte som vannkraft. Regjeringen velger å gå den motsatte vei, at de innfører grunnrenteskatt på vindkraft er helt innenfor, men den skulle vært satt til 37 prosent som vannkraften har, deretter skulle man latt grunnrenteskatten for vannkraft vært uendret.

For havbruk sin del, så vil INP flytte dette på land, for å bedre miljøet i havet, da vil vi innføre en liten avgift pr. omsatt kg. fisk som uavkortet skal gå til vertskommunen (vi snakker om ører). Fordi det er vertskommunen som stiller areal til disposisjon, det er vertskommunene som må stå for utbedring av infrastruktur.

Så tilbake til innledningen. Ja det er helt klart at denne grunnrenteskatten som innføres er nok et grep fra sentralt hold for å tappe distriktene for verdier og styrke sentrale kommuner. Distriktskommuner er dyrere å drifte enn en by-kommune, det er større avstander med sin spredte bebyggelse. Selv om ofte hovedkontorene ligger sentralt, er det i distriktene verdiskapningen er. Det er i distriktene naturen raseres av vindturbiner.

INP fremstår i dag som det mest distriktsvennlige partiet i Norge.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr Nylig Skrot fergene
@Terje SundsbøI forutsetningene for Nasjonal transportplan 2018-2029 var det lagt til grunn 4-felts veg på hele strekningen E39 Ålesund-Molde. Prioriteringen i ...
Terje Sundsbø 6 minutter siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrHvilket regnestykke til SVV er basert på skiltet hastighet? Kom med rapporten.
Geir Ole Sætremyr 50 minutter siden Skrot fergene
@Terje SundsbøKom med rapporten frå SINTEF. Men, heile regnestykket til SVV på reisetid er basert på skilta hastighet. 
Terje Sundsbø 1 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu viser til egne erfaringer, jeg viser til beregninger utført av Sintef. En fartsgrense er ikke minimumshastighet.Et fornuftig utgangspunkt for ...
Geir Ole Sætremyr 2 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDette regnestykket må du spesifisere, også energibruken som biler vil bruke på omveien. Ta med i talla også den oppgitte ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrOm du tar strømforbruket på Tautratunnelen, legger til strømforbruket som bilene med fergen Vestnes-Molde vil bruke over fjordkryssingen, så vil ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse