Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Steinar Melby / KSU.NO
Illustrasjonsfoto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Mandag fikk helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol rapporten «Fellesskapets sykehus» fra et utvalg som har sett på mulige endringer i styring av sykehusene og helseforetaksmodellen. Ett av de tiltakene som foreslås i rapporten er større demokratisk medvirkning.

Leder i sykehusutvalget, professor i helseøkonomi Jon Magnussen, kommenterer forslaget slik:

annonse

– Vi konstaterer at dagens modell gir godt rom for politisk innflytelse. De kan engasjere seg i saker i spesialisthelsetjenesten slik modellen er i dag. Men det krever også en politisk vilje, sa Magnussen.

Sykehusutvalgets påstand er altså at politikere i regjering og på Stortinget allerede i dag har god mulighet til å påvirke utviklingen, men at den muligheten blir brukt for lite i dag. Statsråd Ingvild Kjerkol kommenterte utsagnet med å si at hun «deler utvalgets vurdering om at det er politisk rom med dagens modell».

annonse

I den grad det faktisk er politisk rom med dagens modell, har i det minste utvalget rett i at det krever en politisk vilje som ikke i tilstrekkelig grad er til stede. Det er slik sett positivt at utvalget innser at dette er et demokratisk problem. Dessverre går utvalget likevel ikke langt nok i sine forslag om å bedre nettopp dette.

Sykehusutvalget anbefaler blant annet at lokale folkevalgte skal utpeke et antall av medlemmene i styrene i helseforetakene. Men av dyrekjøpt erfaring vet vi allerede at det ikke er nok å plassere folkevalgte i styrene. Årsaken er åpenbar: Som styremedlem i et styre er det eierens vilje man skal iverksette. Som styremedlem står man ikke til ansvar for velgerne, man står heller ikke til ansvar for den partigruppen man representerer som folkevalgt. Man står bare til ansvar for eieren. Og da er man like langt. Problemet med dagens foretaksmodell er at eieren er en statsråd som ikke er folkevalgt, men som er utpekt av regjeringssjefen. Statsråden står dermed bare til ansvar for statsministeren. Foretakene, inkludert styremedlemmene, står bare til ansvar for eieren, som er statsråden i helse- og omsorgsdepartementet. Og selv om ansvaret for å velge styremedlemmer flyttes til regionalt nivå, vil det likevel være eieren styremedlemmene står til ansvar for.

Vi er bekymret for at utvalgets rapport bare er en finjustering av den eksisterende foretaksmodellen, som bare vil føre til ytterligere seigpining av de skadelidende; nemlig innbyggerne og pasientene.

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Klippfiskadagan 2023
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 5 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 5 timer siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Anne Mari Sandshamn 7 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJeg fikk ikke svar på mitt spørsmål... Så jeg gjentar det i håp om at du faktisk er voksen nok ...
Ketil Strand Andersen 10 timer siden En ny vår for kjernekraft?
Innleggets hovedbudskap er bra, sett i lys av den gammeldagse måten å se på kjernekraft, at det er noe vi ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte