Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Paul Andreas Hofseth
Ytring
28 mars 2023 08:39
Del på Facebook
Illustrasjon: Rambøll / Statens vegvesen
Illustrasjon: Rambøll / Statens vegvesen
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

For få uker siden skrev journalisten til Sunnmørsposten i Oslo, Geir Strand:

«Å hevde at de 20-30 milliarder kroner som staten har spart på å ikke bygge Møreaksen kommer til anvendelse for andre samferdselsprosjekt i fylket, er i beste fall tøvete»

annonse

Min kommentar til utsagnet var slik: «Dersom kostnaden for Møreaksen blir langt billigere, som f.eks 10–15 milliard – da kunne det blitt enklere å realisere også andre prosjekt i fylket. Men, dersom kostnaden for MA blir som svært mange tror – minst 40 mrd, da blir det full stopp for andre prosjekt i fylket.»

Mange har forsøkt uten hell å få innsyn i den ferske KS2-rapporten for delstrekningen Molde–Vik, som også har blitt omtalt som «del 1» for Møreaksen. Det har imidlertid flere aviser nå klart, og har publisert fra rapporten.

KS2-rapporten konkluderer med at sterk prisstigning og usikkerhet er blant årsakene til at kostnaden nå er beregnet til 25,6 mrd for Molde–Vik. Møreaksen «krever» ekstra kostnader for ny veg mellom Vik og Tresfjordbrua, og en drøyt 6 km lang tunnel fra Vik og opp til Ørskogfjellet – som deler av løsningen. Alt medregnet vil nok kostnaden være minst 30 mrd for Molde–Ørskogfjellet, og et sted mellom 40 og 50 mrd for hele strekningen til Breivika i Ålesund.

annonse

En konsekvens av den store kostnadsøkningen, blir sterkt økte bompengesatser. 5–600 kr T/R til bompenger, og 4–500 kr til bilhold gir daglige kostnader på omkring 1000 kroner for pendlere mellom Ålesund og Molde. Kronargumentet til Møreaksen om sterk økning for bo- og arbeidsmarkedet mellom byene har aldri vært mindre aktuelt!

Romsdalsaksen «krever» ikke noe av det som er beskrevet, og kostnadene starter ved Hjelvika. Totalt omfang er langt mindre med Romsdalsaksen, og det vil klart påvirke kostnadene. Flytebruer er viktig ingrediens i Romsdalsaksen sin løsning. Krav om 75 meters seilingshøyde for ei planlagt bru skaper utfordringer, men her finnes minst 2 alternative løsninger.

Et oversjøisk alternativ er en sluse som kan åpnes og lukkes når båter passerer.
Det andre alternativet er en kort senketunnel med dybde maks 30 meter – samme løsning som i Trondheim under Skansen. Forutsetningene hevdes å være gode for en slik løsning.

Strekningen Breivika–Ørskogfjellet er fortsatt uavklart, men påvirker ikke kampen mellom Romsdalsaksen og Møreaksen. Rimeligere løsninger gir lavere bompengesatser, og de beste variantene av Romsdalsaksen mangler fortsatt en uhildet utredning, slik at man kan få frem en reell sammenligning.

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 3 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 4 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 4 timer siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Anne Mari Sandshamn 6 timer siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJeg fikk ikke svar på mitt spørsmål... Så jeg gjentar det i håp om at du faktisk er voksen nok ...
Ketil Strand Andersen 9 timer siden En ny vår for kjernekraft?
Innleggets hovedbudskap er bra, sett i lys av den gammeldagse måten å se på kjernekraft, at det er noe vi ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte