Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Paul Kleiven / NTB
Foto: Paul Kleiven / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Over lang tid har kystkommuner som stiller områder til disposisjon for havbruk, diskutert hvordan de kan få mer igjen for den verdiskapingen de legger til rette for.

Dette var også et hett tema da undertegnede var ordfører i fiskerikommunen Øksnes og medlem av Nettverk for fjord- og kystkommuner.

Annonse
Annonse

Nå stiller Ap, Sp, V og Pasientfokus opp for disse kommunene, med støtte fra Rødt. Grunnrenteskatten på havbruk er nå vedtatt, og den vil sikre gode velferdstilbud og tjenester ute i kommunene.

For det er ikke slik at alle kommuner som har tilrettelagt sine fjorder og sin kystlinje til havbruk, har hovedkontor og lakseslakteri. Nå sikrer vi at disse kommunene får mer igjen.

Med krig, kriser og økende priser som bakteppe var tiden inne for at de som har den sterkeste ryggen, må ta mer av børa.

Annonse
Annonse

Kritikken har haglet fra næringa og Høyre, som påstår at dette er et eksperiment og et sjokk. Men da Erna Solberg innførte verdifastsettelse på konsesjoner gitt før 1998, kom jammen dette også som et sjokk på næringa. Da var mantraet at dette ville ramme de små og mellomstore lokale familieeide selskapene, og at dette var urettferdig. Spørsmålet da var hvorfor vi ikke innførte noe som også traff de store med utenlandsk eierskap.

Grunnrenteskatten og bunnfradraget svarer ut dette. Denne skatten treffer de store, man skjermer de små og mellomstore, skattesatsen er senket og man gir rabatt på verdifastsettelsen. Og viktigst: denne skatten gjelder kun ved overskudd og ikke om det ikke går godt. Det skal nemlig gå veldig godt før skatten inntrer.

Når vi nå har innført grunnrente på havbruk, så tar vi kysten på alvor. Vi tar næringa på alvor. Kysten og næringa er også avhengig av gode velferdstilbud for sine innbyggere. Vedtaket betyr at kommunene får mer til å drifte skoler, barnehager og eldreomsorg.

Som sosialdemokrat står jeg godt i vedtaket som er fattet. Jeg mener vi nå stiller opp for de kystkommunene som over tid har lagt til rette for at havbruksnæringen kan fortsette sin vekst, og da spesielt de kommunene som ikke så er så heldig å ha hovedkontor eller slakteri.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrJeg stoler på ditt referat. Eller er det noe viktig du har utelatt? På samme måte har det også vært ...
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøDu har to alternativ: meld deg inn i fb gruppa, eller be SVV om å få ein kopi av ppt.-presentasjonen ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrPå samme måte har det også vært forslag om å flytte fergeleiet bort fra sentrum av Molde. Det blir nok ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Skrot fergene
@Terje SundsbøSVV har hatt oppstartsmøte med Vestnes kommune det dei skal oppgradere kaianlegget på Furneset, inkludert trinn 2 der kai nummer ...
Terje Sundsbø 7 timer siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDu er klar over at du linker til en internettside som krever medlemskap hos Facebook? Altså ikke åpen tilgjengelig for ...
Bjørn Arild Reed Jacobsen 7 timer siden Framtidens teknologi med Møreaksen
@Terje SundsbøTerje Sundsbø, du har en tendens til å komme meg i forkjøpet . Skulle akkurat til å stive det samme ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse