Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Paul Kleiven / NTB
Foto: Paul Kleiven / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Over lang tid har kystkommuner som stiller områder til disposisjon for havbruk, diskutert hvordan de kan få mer igjen for den verdiskapingen de legger til rette for.

Dette var også et hett tema da undertegnede var ordfører i fiskerikommunen Øksnes og medlem av Nettverk for fjord- og kystkommuner.

Annonse
Annonse

Nå stiller Ap, Sp, V og Pasientfokus opp for disse kommunene, med støtte fra Rødt. Grunnrenteskatten på havbruk er nå vedtatt, og den vil sikre gode velferdstilbud og tjenester ute i kommunene.

For det er ikke slik at alle kommuner som har tilrettelagt sine fjorder og sin kystlinje til havbruk, har hovedkontor og lakseslakteri. Nå sikrer vi at disse kommunene får mer igjen.

Med krig, kriser og økende priser som bakteppe var tiden inne for at de som har den sterkeste ryggen, må ta mer av børa.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Kritikken har haglet fra næringa og Høyre, som påstår at dette er et eksperiment og et sjokk. Men da Erna Solberg innførte verdifastsettelse på konsesjoner gitt før 1998, kom jammen dette også som et sjokk på næringa. Da var mantraet at dette ville ramme de små og mellomstore lokale familieeide selskapene, og at dette var urettferdig. Spørsmålet da var hvorfor vi ikke innførte noe som også traff de store med utenlandsk eierskap.

Grunnrenteskatten og bunnfradraget svarer ut dette. Denne skatten treffer de store, man skjermer de små og mellomstore, skattesatsen er senket og man gir rabatt på verdifastsettelsen. Og viktigst: denne skatten gjelder kun ved overskudd og ikke om det ikke går godt. Det skal nemlig gå veldig godt før skatten inntrer.

Når vi nå har innført grunnrente på havbruk, så tar vi kysten på alvor. Vi tar næringa på alvor. Kysten og næringa er også avhengig av gode velferdstilbud for sine innbyggere. Vedtaket betyr at kommunene får mer til å drifte skoler, barnehager og eldreomsorg.

Som sosialdemokrat står jeg godt i vedtaket som er fattet. Jeg mener vi nå stiller opp for de kystkommunene som over tid har lagt til rette for at havbruksnæringen kan fortsette sin vekst, og da spesielt de kommunene som ikke så er så heldig å ha hovedkontor eller slakteri.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse