Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Del på Facebook
Skuespiller Tom Cruise hilser og tar farvel med bygdefolket etter at han hadde gjennomført sine halsbrekkende stunt i luften over Hellesylt ved Helsetkopen i anledning av opptakene til «Mission: Impossible»-film. Foto: Geir Olsen / NTB
Skuespiller Tom Cruise hilser og tar farvel med bygdefolket etter at han hadde gjennomført sine halsbrekkende stunt i luften over Hellesylt ved Helsetkopen i anledning av opptakene til «Mission: Impossible»-film. Foto: Geir Olsen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Bildene av Vestlandet og Romsdalgsgondolen har nylig gått verden rundt i HBO-suksessen «Succession».

Regjeringen vil dessverre ha mindre norsk natur i både filmer og serier.

Annonse
Annonse

Jeg besøkte nylig Meghan Beaton, leder for den nasjonale filmkommisjonen i Bergen. Hun har vært tydelig både ovenfor meg og i media på at hun stadig må skuffe produsenter som vil bruke store millionsummer i Norge.

Siden valget har Ap og Sp kuttet filmincentivordningen fra 100 til rundt 40 millioner. Vi opprettet ikke insentivordningen for å gi filmsektoren fordeler fremfor andre sektorer, men fordi det bidrar positivt til norsk nærings, kultur og reiseliv. Det var også bakgrunnen for at Bergen Frp i sin tid var en av initiativtakerne til en slik ordning også i Norge.

De store filmselskapene er nådeløse i den forstand at de ønsker å lage film i de landene som har gode og forutsigbare insentivordninger. Norges ordning er per nå ikke konkurransedyktig.

Også våre egne filmskapere oppfatter ordningen som både vilkårlig og dårlig, spesielt etter regjeringens kutt. Vi kan ende opp med det paradokset at filmskapere drar til New Zealand eller Irland for å filme «norsk» natur.

Annonse
Annonse

Filmskaperne vet ofte ikke om de får refusjon før de skal lage filmen sin, noe som gjør det vanskeligere å lage film i Norge enn i mange andre land. Derfor mener jeg og Frp at ordningen er overmoden for å regelfestes og ikke minst må søknadsfristen fjernes.

Kultur og film skaper positive ringvirkninger også på andre områder. For eksempel gir insentivordningen for produksjon av film i Norge muligheter for norske underleverandører, lokalt næringsliv og turisme – for den lokale bakeren, innleide lydteknikere og cateringbedrifter. Ringvirkningene er av stor betydning for mange, ikke minst utenfor Oslogryta. Altså er dette også god distriktspolitikk.

Derfor foreslår FrP igjen å gjøre filmincentivordningen om til en regelstyrt ordning. Da kan alle som vil lage gode filmer eller serier være trygge på hva de har å forholde seg til – uavhengig av innfallene til Statsminister Støre (Ap) eller Finansminister Vedum (Sp).

Ekspertene på ordningen sier at for hver krone som bevilges gir fire kroner inn til Norsk næringsliv og lokalsamfunn. Hvilke andre statlige ordninger kan vise til liknende?

Næringen trenger fortjener forutsigbarhet, og Norge har per nå dessverre ikke mye å skryte av.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse