Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Berit Helberg, dyreverner
Ytring
20 juni 2023 12:45
Del på Facebook
Foto: Paul Kleiven / NTB
Foto: Paul Kleiven / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det har strømmet klikksugne overskrifter i flere lokale aviser – og til og med hos selveste NRK – den siste uken, etter at det ble kjent at Mattilsynet kom ut med noen ord angående normaltap på sau, som er altfor høyt. Enkelte i media har lagt det fram, som at Mattilsynet mener vi må velge mellom rovvilt eller sau.

Hvordan er det egentlig disse aktørene i media og Mattilsynet leser tall? De kan umulig ha lært det samme på skolen som jeg har. For hos Klima- og miljødirektoratet kan vi lese: «De siste årene har tallene både for dokumenterte og erstattede tap av husdyr til fredet rovvilt gått ned.»

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Gått ned. Tallene. Men det er ikke det dere skriver, dere jeg sikter til. For det er en ting som er rett: Tapstallene er alt for høye, og dette har vernersiden forsøkt å få dere til å skrive om i mange, mange år! Likevel legger dere ut overskrifter og ord som er fullstendig misvisende i forhold til hva som er sannheten.

Har dere glemt hva sannhet er også, i farta? For det er IKKE sannheten at vi må velge mellom rovdyr eller sau. Sannheten er at vi må velge mellom sau eller god dyrevelferd. Og da er saken klokkeklar. Vi kan ikke ha sauedrift slik det drives i dag, med så elendig dyrevelferd som fører til så mange tap på grunn av utmarksbeite. For det er dyretragedier som nevnes hos Mattilsynet, men dyretragediene er langt mer enn å være saueeier og finne dyr som er tatt av rovdyr. Dyretragediene ligger for sauens del i ryggvelt, dyr som setter seg fast, betennelser, sykdommer og insektbitt m.m. og dette vet dere så inderlig godt. Like godt som de aktuelle aktørene i media vet det, og som fortsetter å skyve det under teppet for å unngå at sannheten kommer fram.

Annonse
Annonse

Selv når Mattilsynet legger fram at det er dårlig dyrevelferd med så høye tapstall i utmarka, så legger enkelte i media det fram i en ren løgn ved å kun nevne rovdyr – som er den minste årsaken til svinnet. Og dere i media hiver dere på, gir blaffen i tallene som vernersiden gang på gang på gang legger fram for dere, og vil innbille leserne at det er rovdyrene som er skyld i de høye tallene.

Dere lokalaviser og andre som har lagt fram dyretragedien og dyreplageriet i utmarka, med tapstall for sau på feil grunnlag: Slutt å lyve for leserne. Og til Mattilsynet: Når skal dere begynne å faktisk ta det skyhøye antallet svinn på sau i utmarka, på alvor? Det gjør dere ikke når dere presterer å legge skylden på rovdyrene. Så slutt å lyve, dere også! Naturen skal ikke lide for at enkelte aktører i media serverer løgn sammen med Mattilsynet.


Av: Berit Helberg, dyreverner

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse