Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Regjeringen vil begrense offentlig innsyn, samtidig med at de øker muligheten for å overvåke innbyggerne.

Forslag til endring av offentliglova gir folk mindre muligheter til innsyn i hva myndighetene planlegger både lokalt og sentralt.

Annonse
Annonse

Om forslaget om endring av offentliglova blir vedtatt; vil det da bli umulig for innbyggerne å følge med på rådene som ekspertene gir til de folkevalgte politikerne? Og vil da folk kjenne til om politikerne har fått noen råd?

De fleste kommuner, også Kristiansund, har lenge smykket seg med å være en «meroffentlig kommune». Denne merkevaren kan det fort bli slutt på.

Som meroffentlig kommune har ikke Kristiansund kommune sendt inn noe høringssvar på denne mulige endringen. En meroffentlig kommune som Kristiansund burde selvsagt argumentert mot regjeringas forslag. Derimot har KS uttalt i klartekst dette: «Det er tvilsomt om adgangen til å unnta journalinnføring fra offentlighet har tilstrekkelig tungtveiende grunner, veid opp mot hensynet til åpenhet og innsyn.» Jeg håper dette også er kommunens syn.

Allerede i mars i år fikk regjeringen (med støtte fra Høyre), gjennom et lovforslag som ga PST adgang til å overvåke, analysere og lagre all data som ligger åpent på Internett i fem år. Bare tre måneder senere – i juni – ga regjeringen (med støtte fra Høyre, Frp og KrF) E-tjenesten tillatelse til å starte masse-overvåking i Norge. Dette gjaldt i utgangspunktet for datatrafikk som krysset landegrensen, men da stort sett all datatrafikk går via utlandet, blir nå helt vanlig kommunikasjon mellom norske borgere fanget opp og lagret i 18 måneder.

Annonse
Annonse

Kombinasjonen i å svekke offentlighetsloven og tillate storstilt overvåkning bekymrer og gir et signal om et samfunn som reduserer de grunnleggende prinsippene om demokrati, personvern og rettferdighet.

Offentlighetsloven som regjeringen nå forsøker å endre, regulerer hvilken informasjon som er offentlig tilgjengelig fra myndighetene og deres organer (høringsfristen gikk ut 5. juli). Hvis forslaget blir vedtatt, vil det i praksis innebære at departementer, direktorater, fylkeskommuner og kommuner skal kunne holde såkalte interne dokumenter helt skjult for offentligheten.

Resultatet av en lovendring vil derfor gjøre det lettere for dem å holde prosesser helt unna offentlighetens søkelys.

Det er betimelig på mine om regjeringens egen Hurdals-plattform hvor det står; «sikre at offentlighets-loven og prinsippet om mer offentlighet praktiseres i alle offentlige virksomheter»

Regjeringen vil sannsynligvis ikke våge å innføre dette før valget i september, så man får håpe at dette blir fulgt nøye med på fremover, både av den vanlige innbygger og ikke minst av pressen.

Dette innlegget er også melding til eget partigruppe på Stortinget om å ikke støtte endringen av offentliglova som ser ut til å være et demokrati – fiendtlig forslag.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse