Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I media ser jeg at Nordmørslista blåser liv i saken om føde og akutt i forbindelse med kommunevalget i Kristiansund.

Jeg forstår grunnen. Stiftelsen av Nordmørslista var basert på to saker. Bytte region til Trøndelag. Den saken ble begravet av folk i folkeavstemningen. Og den andre årsaken til Nordmørslista sin fødsel var nettopp fødesaken.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

La meg begynne med å beskrive hvordan fødesaken har vært behandlet i bystyret i Kristiansund. Der har fødesaken vært opp mange ganger i inneværende bystyre.

Felles utgang har vært uttalelser som har samlet stort flertall. Noen av disse uttalelsene har vært fremmet av Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Noen av Nordmørslista. Noen av de tre sammen. Og alltid. Uten unntak så langt jeg husker så har disse tre partiene stemt likt når det gjelder fødesaken i bystyret. Stort sett har alle parti stemt likt. Med unntak av Høyre og Venstre som noen ganger har valgt å stemme mot.

Så når det gjelder hva de ulike partiene gjør i bystyret så er det ikke store skillelinjer. Ingen grunn til å anbefale det ene foran det andre.

Så er det slik at beslutninger om fødesaken blir i hovedsak tatt i helseforetaket. Her også uten at vi lokale politikere har så mye å si. Vi husker alle ordfører Kjell Neergaard sin utblåsning på styremøte i Ålesund. Det hjalp ikke. Like lite som alle andre henvendelser som har kommet fra Kristiansund i denne saken. Enten de har kommet fra bystyret, politiske parti eller andre.

Så til partiene sentralt. Der oppnådde vi faktisk at regjeringen gjorde det helt uvanlige. Gikk inn å grep tak i et sykehus og en avdeling. Helt sikkert etter sterkt press fra det lokale Senterpartiet. Og helseministeren ga etter sannsynligvis for at hun hadde sine lokale politikere på ryggen i denne saken som var rimelig aggressive. Da feiret vi alle. Da trodde mange jobben var gjort. Ikke minst med tanke på at Senterpartiet sin ledende i Kristiansund Henrik Stensønes sto å sa at ingen fødeavdeling blir lagt ned på min vakt når han hadde besøk av sentrale politikere. Noen av de sitter nå i regjering.

Så vet vi at det ikke tok lang tid. Det som forundrer meg er hvor mange som har glemt hvorfor helseforetaket igjen kunne våge å trosse politikere og regjering. Årsaken kom fra her lokalt. Hvor de tre som hadde jobbet med å rekruttere kastet kortene. De tre Carina Wollan Myhre, Johan Kippervik og Georg Johnsen sa at det er ikke mulig. Det er ikke forsvarlig. Og dette var helsepersonell med hovedsak base i Kristiansund. I det øyeblikk forsvarlighet blir brukt av helsepersonell så er politikere og våre meninger irrelevante.

Annonse
Annonse

Så til fremtiden. Hva er den beste strategien for å sørge for at det fortsatt er mulig å ha håp om fødeavdeling i Kristiansund? La meg være tydelig. Er det å velge Arne Grødahl inn i bystyret? Mitt svar er nei. Er svaret Nordmørslista? Svaret er fortsatt nei. Svaret ligger ikke i bystyret. Der er politiske parti samlet minus Høyre og Venstre.

Svaret ligger i at vi må sørge for at sykehuset i Kristiansund fortsatt har så høy standard både på utstyr og personale slik at ei fødeavdeling passer inn. Vi får ikke fødeavdeling i noe som vi ei stund kalte plasterbu.

Kampen for å få et kompetent sykehusmiljø med avansert medisinsk utstyr er nå viktigst. I det øyeblikket vi taper den kampen vil det aldri være mulig å tenke tanken om å få tilbake fødeavdelingen.

Dette har vi oppnådd. Planene for sykehuset i Kristiansund etter at Hjelset er ferdig er vedtatt. Problemet nå er at det er vedtatt så mye aktivitet på sykehuset i Kristiansund at budsjettet sprenges. Og det nærmer seg plassmangel. Derfor er det usikkert om psykiatrien kommer inn i sykehusbygget. Uansett så er det vedtatt så mye aktivitet at de fleste som blir behandlet i Kristiansund i dag vil bli det også etter at Hjelset også er ferdig. Det gir sykehuset i Kristiansund muligheter inn i fremtiden. Ikke sammensetningen av bystyret i Kristiansund. Det tror jeg alle som har stemt sammen i bystyret i Kristiansund må erkjenne. Det er ikke våre uttalelser som gir håp. Selv om de alle har krevd fødeavdeling i Kristiansund. Vårt håp ligger i at sykehuset i Kristiansund fortsatt er kompetent nok både utstyrsmessig og i kompetanse på ansatte.

Så vil jeg til slutt fortelle noe om den armod du som politiker opplever når du ikke blir hørt. Selv når det du ønsker er så forbasket rett. Du blir lei deg. Selv kom jeg med i politikken nettopp grunnet engasjement i fødesaken. Så du blir lei deg. Og så må du fortsette med oppgavene dine som folkevalgt. Selv har jeg helse som område i lokalpolitikken. Det omhandler minimalt med fødesaken. Det omhandler masse skjebner. Masse beslutninger som har betydning for hverdagen til alle i Kristiansund. Min tanke er at også de sakene som berører folk i Kristiansund også må få oppmerksomhet. Der er jeg bastant. Så når jeg ser det legges planer som ikke løser problemene med syke eldre og demente i fremtiden så mener at de også skal få oppmerksomhet i det politiske ordskiftet. De er verd å bruke energi på. Det bør også veies når parti skal velges. Når fastlegeordningen er i ferd med å knele og kommunen tar grep både med å kjøpe legesenter og legge til rette for arbeidsforholdene for legene så har det betydning. For det har betydning om du har fastlege. Dette bør også veies ved valg. Når våre kjære som jobber på Morbærtreet opplever usikker hverdag så er dette noe vi kommunepolitikere kan gjøre noe med. Nå har vi funnet løsning. Dette må også veies ved valg. Ikke minst er det vårt ansvar å sørge for å bli ferdig tidsnok med å bygge nytt sykehjem og omsorgsboliger. Nå tåles det ikke flere utsettelser. Ikke flere omkamper. Roter vi bort tid klarer ikke Kristiansund å oppfylle sine forpliktelser overfor syke eldre og demente.

Som helsepolitiker i Kristiansund har jeg ikke tenkt å be om unnskyldning for engasjementet for stort og smått i Kristiansund. Det er jobben min. Og det fine med alle små og store saker så kan vi gjøre en forskjell i Hovedutvalg og bystyre. I andre saker så er det ikke slik. Vi i folkevalgte organ i Kristiansund har ikke råderett over alle saker.

Jeg tror det er fornuftig av velgerne i Kristiansund å bedømme mer enn en sak. Det er velgerne i Kristiansund som skal bestemme hvem som skal ta beslutninger som faktisk gjør noe med. Hvordan hverdagen for folk i Kristiansund vil være fremover. Fremtidens Kristiansund bygges nå.

Godt valg!

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Ketil Strand Andersen · 8 måneder siden
    Bra innlegg og bra strategi. Sp jobber også basert på samme argumenter og har gjort mye bra lokalt. Det er grunn til å kommentere noen punkter. At rekrutteringsteamet med Johnsen i spissen 'kastet kortene' fordi de mente oppgaven ikke lot seg gjøre, er en måte å se det på. Bunadsgeriljaen hevder jo at rekrutteringsarbeidet, som resulterte i 21 nyansatte, var en suksess og er brukt som eksempel på vel utført arbeid. Når historikken i saken forteller om stadig nye begrunnelser for å legge ned (økonomi, keisersnitt, fagmiljø, rekruttering som alle ble tilbakevist), så kjøper man ikke lett nye begrunnelser. At man ikke ville bruke Terje Hals som vikar, heller ikke vikarer generelt, er heller ikke bra sett i lys av at man ved fødeavdeling i Molde har brukt 7 av de 25 mill til vikarer (iflg. BG). 
    Flaskehalsen er Ap sentralt. Sp hadde dette som krav i Hurdalsplattformen, men formuleringene kunne tolkes. Sp sentralt fant at det var best for Sps politikk å fortsette innenfor regjering enn utenfor. Man kan lure på hvorfor Ap fortsatt beholder en statsminister og en helseminister som ikke oppfyller Stortingets vedtak. Kanskje det hadde vært bedre om Sp hadde gått ut av regjeringen for å vise at Aps viktigste støttespiller er Høyre.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse