Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Kristiansund sykehus. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Kristiansund sykehus. Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Regjeringens bestilte utredning NOU 2023:4 fra Helsepersonellkommisjonen bestående av 15 fagpersoner ble offentliggjort tidligere år. I utredningen spekuleres det helt åpent om antall helsepersonell bør reduseres og at det selges inn til bevilgende myndigheter at helse- og omsorgssektoren ikke bør vokse.

Denne konklusjonen legges fram til behandling til tross for en dårlig fungerende og udemokratisk Helseforetaksreform, samhandlingsordninger som har store mangler og en storstilt sentralisering av sykehusene. Dette også til tross for økt behov for helsetjenester i kjølvannet av pandemien og nødvendige ressurser til behandling av krigsofre fra Ukraina og fra andre katastrofer.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Helsepersonellkommisjonen og dens leder Gunnar Bovim sier mangelen på helsepersonell må endre sykehusstrukturen i Norge og tilføyer: «Det vil ikke være mulig med mange små sykehus i like stor grad som nå, fordi små sykehus krever mer helsepersonell enn færre og store» Dette sier altså den tidligere direktøren i Helse Midt-Norge som beredte grunnen for å legge ned sykehuset i Kristiansund.

En slik tilnærming til mandatet mener vi er stikk i strid med utvalgets mandat som blant annet var å sikre nok kompetanse og helsepersonell.

Utredningen peker også på at det er behov for ei holdningsendring i befolkningen og blant helsepersonellet, som bidrar til å dempe tilbudet av og etterspørselen etter helse- og omsorgstjenester. Dette er bare provoserende og etter vår mening strider dette imot etiske standarder i vårt helsevesen. At det er naturlig for enhver å tenke på egen helse skal ikke kobles opp til hvordan myndighetene regulerer behovene for helsetjenester.

Her på Nordmøre kjenner vi til at både mangel på personell og kompetanse har gått ut over både liv og helse. Vi kjenner også til at et egenrådig helseforetak har brutt stortingsvedtaket om å beholde fødeavdelingen i Kristiansund inntil vi har felles fødetilbud på plass.

Utredningen sier også at det er god søkning innen helse- og omsorgsfag til utdanningsprogrammene i videregående opplæring. Faktum er at fylkeskommunen i Møre og Romsdal har bygget ned kapasiteten disse fagene til tross for at det er store behov for personellet i kommunene. Mangelen på sykepleiere er heldigvis nevnt i utredningen, for selv Helsepersonellkommisjonen kan ikke se bort i fra SSB sine tall som sier at Norge kan mangle opp mot 30.000 sykepleiere i 2040.

Annonse
Annonse

Kristiansund SV og fylkespartiet har gjennom hele kampen om sykehustjenester i Kristiansund bidratt med påvirkninger i egen partiorganisasjon og det vil vi fortsette med. SV er i denne perioden i forhandlingsposisjon og det skal ikke være usagt at Kristiansund SV går på valg for å intensivere rekruttering av helsepersonell og at vi også fortsetter kampen for føde- og akuttfunksjoner i Kristiansund. Og dette vil vi som før formidle opp i eget parti.

SV har både før og etter endringen i 2002 vært motstandere av den udemokratiske og markedstilpassede helseforetaksmodellen. SV hadde rett i at markedstenkning har fokus på bunnlinja og at likt helsetilbud over hele landet blir neglisjert. Sykehusene drives for å behandle syke mennesker, men markedsimitasjonen har gjort økonomien til et mål i seg selv.

Utredningen oser av markedstenkning og etter kommisjonens logikk vil et røntgenbilde tatt på en privat klinikk være et netto bidrag til verdiskaping, mens et røntgenbilde tatt på et offentlig sykehus vil være forbruk. Altså som om en fødsel vil telle som «kostnad», mens begravelser er «verdiskapende». Denne økonomiske tenkningen vil SV ha slutt på.

Vi registrerer at den upolitiske kamporganisasjonen Bunadsgeriljaen støtter seg til Nordmørslista. En valgliste helt uten en sentral partiorganisasjon. Da er begge organisasjonene henvist til plena utenfor Stortinget. Er det slik Kristiansunderen skal stå for å få rettmessige helsetjenester til byen. Oppfordringen blir da; stem på SV et parti ønsker tilgjengelige offentlig helsetjenester til alle og som er i forhandlingsposisjon sentralt til å få det til.

Av:

Line Karlsvik, 1. kandidat, Kristiansund SV

Viggo Jordahl, 2. kandidat, Kristiansund SV

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse