Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Del på Facebook
Illustrasjon: Romsdalsaksen
Illustrasjon: Romsdalsaksen
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Viser til «Utredningsoppdrag til Nasjonal transportplan 2025–2036» 8.4 Godstransport, eksport og industri.

Regjeringen har som mål å øke eksporten utenom olje og gass med 50 % innen 2030, jf. Hurdalsplattformen og eksportreformen «Hele Norge eksporterer». Ifølge SSB var handelsunderskuddet for fastlandsøkonomien med varer i 2020 over 310 milliarder kroner. Transportpolitikken, prioriteringene og helheten i denne bør understøtte økt eksport, omstilling og teknologiutvikling.

Annonse
Annonse

Hvordan løser vi dette i Møre og Romsdal?

Nå må det tenkes nytt av politikerne i vårt fylke skal vi nå målet også i eksportreformen. Det må tenkes helhetlig og det må tenkes energieffektivt. Vi vet at oversjøiske alternativ er 18,4 ganger mer energieffektivt enn ferger som igjen er mer energieffektiv enn undersjøiske tunneller. Dette gjør flytebroer til den mest bærekraftige og energieffektive veiløsning i Norges største eksportfylke (2022) Møre og Romsdal, når SVV sier at disse bruene har potensiale til å produsere fra 2 til 300 GWh pr. km pr. år. Dette vil bidra noe til Møre og Romsdal sitt kraftunderskudd på 8 TWh per år.

For å støtte økt eksport, økonomisk utvikling og teknologiske fremskritt er det avgjørende å prioritere og investere i effektive og miljøvennlige transportsystemer. Først må E136 bygges, deretter kan E39 få en ny helhetlig plan gjennom fylket. Mye har skjedd siden overbyggingsdokumentet i 2010 ble utarbeidet og la til grunn en E39-vei gjennom fylket vårt som til sammen vil koste over 100 Mrd. Dette var og er ikke realistisk!. Handelsunderskudd på over 310 milliarder kroner for fastlandsøkonomien i 2020 synliggjør viktigheten av en effektiv transportpolitikk og det haster.

Videre, med tanke på den mangfoldige spredningen av virksomheter over hele fylket, er det viktig å gi effektiv logistikkstøtte, og minimere avstanden mellom produksjonssteder og markeder. Dette vil styrke konkurranseevnen til bedrifter og bidra til den samlede økonomiske veksten.

Annonse
Annonse

Ved å foreta en grundig vurdering av flytebroer over Romsdalsfjorden og Storfjorden kan vi bruke den potensielle fordelen og finne ut om de er i tråd med statens transportmål. Nasjonal transportplan 2025-2036 bør prioritere norsk næringslivs behov ved å legge til rette for effektiv, miljøvennlig og sikker transport, både på vei, jernbane og sjøveier.

Flytebroer har potensial til ikke bare å styrke regionens tilkoblinger, men også fremme økonomisk vekst og forbedre den generelle handelsbalansen. Derfor er det avgjørende å utarbeide et nytt Overbyggingsdokument som tar ny teknologi på alvor og gjennomfører realistiske utredninger for å fullt ut forstå implikasjonene, fordelene og ulempene med slike alternativer. Å ta informerte beslutninger basert på bevis og nøye evaluering vil sikre at transportinfrastrukturen er på linje med regjeringens mål om å støtte bærekraftig økonomisk utvikling og økt eksport.

Stem INP.

Av: Audun Karlstrøm, Industri- og Næringspartiet (INP), Vestnes

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse