Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Foto: Stortinget
Foto: Stortinget
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Byggenæringen har lenge varslet om dårlige tider og kom derfor til Arbeiderpartiet med tre ønsker til statsbudsjettet for 2024. Regjeringen leverte på to av tre. Vi tar situasjonen på det dypeste alvor, det må Rødt snart få med seg.

Det er ikke tvil om at økte priser og renteøkninger har ført til at færre byggeprosjekter settes i gang. Både i den delen av byggebransjen som de store bedriftene opererer i, men også hos de små og mellomstore bedriftene merkes det at folk har mindre penger å bruke på egne prosjekter.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Samtidig er partiet Rødt er ute i diverse medier der de etterlyser tiltak fra regjeringen. Det er ikke noe galt i å være bekymret for en bransje som åpenbart har tøffe tider, men man må spørre seg om Rødt har fått med seg innholdet i det vedtatte statsbudsjettet for 2024. For «kravene» de kommer med til regjeringen, ble det levert på for flere måneder siden.

Arbeiderpartiet mener innsatsen må rettes dit den vil ha mest og best effekt. Det er å få opp aktiviteten i bransjen, så vi holder på fagfolkene og slipper permitteringskøer. I statsbudsjettet 2024 gjorde vi derfor to viktige grep, som også var sterkt ønsket av bransjen selv. Vi økte bevilgningene til Enova og vi styrket Husbanken.

Arbeiderpartiet vil at flere skal få muligheten til å eie egen bolig, i både by og bygd. Derfor har vi starta arbeidet med å gjenreise Husbanken. Neste år er låneramma er på nesten 30 milliarder kroner. Dette er veldig gode nyheter for byggebransjen.

Husbankens økte ramme er en vinn-vinn-situasjon for å få opp aktiviteten i byggebransjen, men innebærer også energitiltak for kommunale bygg. Vi vet at energieffektivisering er et viktig klimatiltak, og offentlig sektor må gå foran for å sikre energieffektive løsninger. Derfor endret vi også i fjor Enovas mandat til å fokusere i enda større grad på energieffektivisering av bygg, i tråd med Energikommisjonens anbefalinger. I statsbudsjettet bevilget vi 180 millioner kroner ekstra for å følge opp dette. Dette er viktige klimatiltak som også kan få opp aktiviteten i bransjen igjen.

Arbeiderpartiet lytter til næringen, og ønsker å bedre situasjonen. For vi er avhengig av en sterk byggebransje, med alle de dyktige fagfolkene vi har, for å bygge landet videre.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Det tredje ønske handlet om å øke permitteringsperioden fra 26 til 52 uker. Arbeiderpartiet vil ikke kategorisk avvise at det i fremtiden blir behov for å gjøre endringer i permitteringsregelverket. Men selv om vi deler bransjens bekymring for 2024, mener vi ikke dette er den beste løsningen nå.
For oss vil alltid arbeid til alle være viktigst. Og det vi trenger nå, er flere i arbeid, ikke flere folk utenfor arbeidslivet.

Ingen arbeidstaker har godt av å være permittert i 52 uker sammenhengende. Man faller ut av arbeidsfellesskapet og går ned til 62,4 prosent av inntekten. Spesielt i disse dyrtider vil dette være en uholdbar situasjon for de fleste. Arbeiderpartiet vil ikke kategorisk avvise at det i fremtiden blir behov for å gjøre endringer i permitteringsregelverket.

Vi er inne i en krevende tid hvor mange kniper igjen lommeboka. Vi har forståelse for at mange er både bekymret og frustrerte over fallet i aktivitet i byggebransjen. Derfor er vår oppfordring klar, til både privatpersoner, boligfelleskap og kommuner – ta Husbanken og Enova i bruk. Det er godt for bransjen og godt for den enkelte arbeidstaker.

Samtidig ba nylig en samlet arbeids- og sosialkomité om at regjeringen kartlegger hvilke tiltak som kan være nødvendige for å øke aktiviteten i byggenæringen. Vi har fått mange gode forslag fra næringen både i forbindelse med behandlingen av dette representantforslaget og i egne møter. Vi vurderer de alle, og er beredt til å sette i gang tiltak om situasjonen krever det.

Av:

Per Vidar Kjølmoen, fagligpolitisk kontaktperson for Arbeiderpartiet

Solveig Vitanza, landbrukspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet

Siri Gåsemyr Staalesen, boligpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrJernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de behandles likt?
Geir Ole Sætremyr 5 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får alliere deg med Sve og Frp når det gjeld miljøpolitikk.  Symboltunge som dei er.
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDet er slik det er spesifisert for veganlegg.Jernbane får du lufte der det høyrer heime
Terje Sundsbø 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDet er meningsløst at et stort nasjonalt veiprosjekt skal finansieres med «lokal forankring», dvs. fylkeskommunal bompengegaranti. Mener du at slik ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse