Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
John Haftor Haftorsen
Ytring
15 juli 2024 15:10
Del på Facebook
Bilde viser medlemmer i MOTVIND NORGE og ANEO som er vindkraftkonsesjonær i Frøya kommune. MOTVIND NORGE var på befaring og informasjonsmøte i 2023 om vindkraft for å finne fakta om vindkraft hos utbyggere av vindkraft.
Bilde viser medlemmer i MOTVIND NORGE og ANEO som er vindkraftkonsesjonær i Frøya kommune. MOTVIND NORGE var på befaring og informasjonsmøte i 2023 om vindkraft for å finne fakta om vindkraft hos utbyggere av vindkraft.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

FORNYBAR NORGE er en landsomfattende interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for hele fornybarnæringen. De jobber for fornybare og bærekraftige energiløsninger som bidrar til å kutte klimagassutslipp og skape nye arbeidsplasser og inntekter for Norge, og de får betalt via medlemmene sine, inkludert bidrag fra vindkraftbransjen, for å fremme vindkraft.

Motvind Norge er en partipolitisk uavhengig organisasjon med over 20 000 medlemmer. Vår målsetning er å sikre en bærekraftig energiforvaltning uten vindindustri. Gjennom demokratiske løsninger vil vi spare naturen og befolkningen for skadelige inngrep og tvangstiltak. Motvind Norge får betalt av sin medlemsmasse til å hindre og stoppe vindkraftutbygging.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Nylig publiserte FORNYBAR NORGE sin myndighetskontakt Thor Egil Braadland et leserinnlegg i Nordlys med beskyldninger om at MOTVIND NORGE sprer feilinformasjon om vindkraft. Han påpeker i innlegget at han vil at folk skal søke informasjon andre steder enn hos MOTVIND NORGE om vindkraft, men nevner ikke hvor.

Olje og energiminister Terje Aasland har også uttalt sin frustrasjon om MOTVIND NORGE og hvordan MOTVIND NORGE jobber og formidler fakta.

Vel, Thor Egil Braadland og Terje Aasland, hvem passer vel egentlig best til å gi riktig informasjon om vindkraft enn akkurat MOTVIND NORGE?

La meg først fortelle dere at Motvind Norge er Norges største organisasjon mot vindkraft og troligens verdens største også.

Informasjonen vi har kommer ikke bare fra privatpersoner som har opplevd ulempene med vindkraft både økonomisk og helsemessig. En viktig del av fakta– og sannhetsgrunnlaget er også å lytte til folk flest.

Motvind Norge har flere utvalg som jobber opp mot diverse temaer innen vindkraft. Blant annet helseutvalget, politisk utvalg, naturutvalg, havvindutvalg og aktivitets– og engasjemangutvalg osv.

Utvalgene består av fagpersoner innen temaene utvalgene handler om og utvalgene deler informasjon seg imellom.

Mye av informasjonen vi har kommer fra OED, NVE, Statnett, Statkraft, kystverket, Avinor og ikke minst vindkraftutbyggere selv, grunneiere som angrer og kommuner som angrer på å ha bygget ut vindkraft. Gjennomganger og faglige vurderinger av vindkraftutredninger og informasjon fra NINA og HI om vindkraft, er også utført.

Annonse
Annonse

Vi i MOTVIND NORGE sitter trolig med Norges største database med innsynsdokumenter og svar på spørsmål fra NVE, OED, SMK, KMD og Statnett.

Vi har også innhentet flere grunneieravtaler og informasjon fra grunneiere som har opplevd det som meget ubehagelig når vindkraftbransjen (utbyggere ) har banket på døren. Tilsynelatende vennlige i starten for så mer bestemt å råde grunneiere til å si ja fordi det er det beste alternativet, da det senere i prosessen kan føre til ekspropriasjon og mindre penger enn først lovet.

Noe av informasjonen vi i MOTVIND NORGE har innhentet fortrolig er taushetsbelagt, da enkelte grunneiere eller informanter frykter konsekvenser ved å stå frem offentlig. Dessverre vil det da være informasjon vi ikke kan bruke fullt ut, men det er også med på å gi et alvorlig bilde av situasjon og prosesser rundt vindkraftproblematikken.

MOTVIND NORGE innhenter informasjon fra mange ulike kilder som nevnt ovenfor og i tillegg møter vi også vindkraftutbyggere for å kunne innhente riktige og ærlige fakta. I slike møter sitter vi ikke stille i båten og vi gir oss heller ikke med svar som virker bagatelliserende for å uskadeliggjøre vindkraft.

Det er gjerne i disse møtene vi for alvor greier å avsløre svar som i stor grad viser viktigheten av MOTVIND NORGEs – og vindkraftmotstanderes påstander og faktaargumentasjon. Det blir også veldig tydelig hvor forskjellig fakta formidles, for å kunne fremme sitt syn.

FORNYBAR NORGE og olje- og energiministeren fremmer vindkraft og MOTVIND NORGE fremmer motstand mot vindkraft.

Personlig mener jeg at folk må få velge selv hvem de vil høre på og søke informasjon hos. Jeg skal ikke påtvinge folk til å høre på MOTVIND NORGE. Andre aktører og interesseorganisasjoner som Naturvernforbundet og Norges Miljøvernforbund har også informasjon om vindkraft.

Så hvem passer egentlig best til å formidle dem negative fakta og konsekvenser om vindkraft, Terje Aasland og Thor Egil Braadland, enn akkurat MOTVIND NORGE?

La folk få velge selv hvem de vil høre på og søke informasjon hos for å kunne gjøre seg opp en mening i forhold til vindkraftens påvirkning av natur, helse, økonomi og artsmangfold m.m.

Av: John Haftor Haftorsen
Medlem i Naturvernforbundet, Norges Miljøvernforbund, BirdLife Norge, MOTVIND NORGE og styremedlem i MOTVIND Trøndelag.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøTa fram kalkulatoren og ha i mente at lånet skal nebetalast. Så tar du byggekostnad fram i tid, trekk frå ...
@Terje SundsbøFor øvrig, eg har ikkje kalkulert for personbil og storbil, bare gjennomsnitt. Du har sett på personbil, og ikkje rabattmiks. ...
@Geir Ole SætremyrPrøv igjen – kan du forklare det store avviket i bompenger på Nordøyvegen kontra ditt anslag på bompenger på Kjerringsundet?Kjerringsundet ...
@Terje SundsbøSu får ta fram kalkulatoren med følgande faktorer: ÅDT på 1500 (1200 i dag), 365 dagar pr år, byggekostnad etter ...
@Geir Ole SætremyrAukra kommune betaler altså nesten like mye på Kjerringsundet som fylkeskommunen betalte på Nordøyvegen. Nordøyvegen er dyrere enn Kjerringsundet, og ...
@Terje SundsbøSlik eg har lest KS2 skal Aukra kommune betjene eit lån på 2,9 mrd pluss renter og nedbetaling over 35 ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse