Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Møringen på vei over Edøyfjorden. Foto: Terje Holm
Møringen på vei over Edøyfjorden. Foto: Terje Holm
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Ferjefylket Møre og Romsdal manglar pengar til å halde oppe ferjefrekvensen. Ferjedrifta er sterkt underfinansiert frå statleg hald. Hadde vi redusert tilbodet ned til det den såkalla “ferjenøkkelen” skulle tilseie, måtte vi ha kutta rundt 70 avgangar. Då hadde kanskje rekneskapen sett litt betre ut, men det ville ikkje spart meir enn rundt 50 mill av den totale underfinansieringa på rundt 230 mill for ferjene i 2024.

Og så hadde fylket heller ikkje vore gjenkjenneleg. Vi lever ikkje liva våre på eit rekneark. Vi bur og arbeider mellom hav og bratte fjell, og er heilt avhengige av å kome oss over fjorden for å leve her. Ferja er vegen vår — ferja må gå.

Annonse
Annonse

Så viser deg seg også at staten slett ikkje nyttar “ferjenøkkelen” til sine eigne ferjestrekningar, men ligg langt over. Riksvegferjenettet er tre gongar så godt finansiert som fylkesvegferjene, viser fylkesadministrasjonen sine grafar. Det som frå staten si side skal vere “godt nok” for fylkesveg-sambanda, er altså ikkje det for riksvegferjene. Medan riksvegferjene får fullfinansiering i tråd med den sterke kostnadsveksten dei siste åra, blir fylkesferjedrifta hengande etter. Langt etter.

Denne tendensen må vi snu. SV arbeider inn mot statsbudsjettet for å rette opp skeivskapen og sikre ei betre ferjefinansiering.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Miljøsuksess må gi økonomisk gevinst

SV har også eit anna mål: ferjer med minst mogleg klimagassutslepp. Vestlandsfylka har lenge stått i bresjen for ei massiv omstilling av ferjeflåten. Det har sett fart i nullutsleppsteknologien, og er ei ordentleg suksesshistorie på miljøsida! Berre i vårt fylke, der om lag halve ferjeflåten no er hybridelektrisk, gir dette kraftige årlege klimakutt på ca 40.000 tonn CO2. Med stadig fleire samband over på lågutsleppsteknologi, bidreg dette vesentleg til Noreg sine klimakutt.

Men utleppskutta må også bli ei økonomisk suksesshistorie. Fylkeskommunane treng ei belønningsordning for miljøferjer og -skyssbåtar. Klimakutt må gi økonomisk gevinst! Slik har det ikkje vore fram til i dag. Tvert imot har det kosta fylkeskommunen mykje, både i investeringar i kaianlegg og i auka driftskostnadar å få omstilt ferjeflåten. Enova har kompensert 9,6 % av kostnadane. Resten er det fylkeskommunen sjølv som har måtta dekt.

Frå straff til belønning

Farten på grøn omstilling av ferjesektoren har vore heia fram og sterkt ønskt frå staten. I vårt fylke har den også bidrege til grøn næringsutvikling. Godt! Men fylkeskommunen har stått att med rekninga. Slik kan det ikkje halde fram. Staten må leggje pengar på bordet og lage ei belønningsordning for den grøne omstillinga av ferjene som vi står midt oppe i. Elbilfordelane har vore ein suksess. No er det ferjefylka sin tur. Fylkeskommunen må få belønning, ikkje ekstrautgifter, for sparte CO2-utslepp!

Ei betre grunnfinansiering av fylkesvegferjene som står i stil med kostnadsveksten, saman med ei belønning for dei store CO2-kutta som ferjene våre står for, vil fjerne raude tal og sikre ein rett og rimeleg ferjefrekvens. Det trengst for ferjefylket Møre og Romsdal! Diverre ser vi lite til dette i regjeringa sitt framlegg til statsbudsjett. Desto viktigare at dei lyttar til SV ved forhandlingsbordet framover. Vi sit klare med kaffi og sveler!

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøDa så
Terje Sundsbø 9 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrHva slags hersketeknikk er det du bedriver? Jeg ber deg ikke bøye deg for noe, jeg ber kun om at ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøDu er utrulig naiv som trur at du kan fungere som skriftestol Og eg nekter å bøye meg for di blinde ...
Terje Sundsbø 11 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrMener du at det er fylkespolitikerne som skal uttale seg om dine synspunkter? Du kan prøve å svare en gang til ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Terje SundsbøEg er ikkje fylkespolitikar, heldigvisDu får vende deg til rette forum.
Terje Sundsbø 13 timer siden Østlandet får for mye av samferdselsmidlene
@Geir Ole SætremyrFergeavløsningsprosjekter er politikk - ikke bare de som eventuelt ligger i Romsdal. Planer om fergefritt til Otrøya og Gossen har eksistert ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse