Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Industri- og næringspartiet, Ann Jorun Hillersøy, partileder
Ytring
Industri- og næringspartiet, Ann Jorun Hillersøy, partileder
08 oktober 2024 07:32
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Nicola Barts, https://www.pexels.com/nb-no/bilde/mann-hender-sitte-holde-7927581/
Illustrasjonsfoto: Nicola Barts, https://www.pexels.com/nb-no/bilde/mann-hender-sitte-holde-7927581/
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

I går ble statsbudsjettet lagt frem, og det har selvsagt vært hovedsaken i nyhetsbildet. INP har tittet på det, og har følgende konklusjon: Det er et knusende slag for næringslivet, kommunene og det norske folk.

Mer av det samme, ingen ny kurs

Byråkratiet får det samme som før, det er ingen nedgang i et alt for høyt offentlig forbruk. 62 % av Norges BNP går med til byråkrati, i Danmark er tallet 47%.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

I 2013 lå landene likt, med 55 %. Siden har Norge og Danmark altså beveget seg i hver sin retning. Dette er ikke bærekraftig på sikt, men hverken nåværende eller forrige regjering har gjort noe med dette, bare fortsatt i samme spor.

For å finansiere dette enorme byråkratiet, er oljefondet løsningen.

Og oljepengebruken, den øker fra 423,3 milliarder til 460,1 milliarder i 2025-kroner.

M.a.o. går budsjettet i minus.

Hvordan skulle de som styrer landet klart seg uten oljepengene?

I stedet for å tenke på det, fyller de i stedet bare alle hullene i statsbudsjettet på ny, og det innebærer nøyaktig samme kurs som Norge har hatt de siste 12 årene

Å bruke av oljefondet er den lettvinte løsningen, i stedet for at man bygger velferden på produktivitetsgevinst i det private næringsliv. I 2013 leverte fastlands-Norge en høyere produktivitetsgevinst enn USA, vi var på 2. plass i verden. Siden den gangen har det bare gått nedover med produktivitetsgevinsten, økonomien har stagnert, mens offentlig forbruk har økt.

Vi må igjen komme dit at det er produktivitetsgevinsten som er grunnlaget for velferden og ikke oljefondet, politikernes honningkrukke, som har blitt både en velsignelse og en forbannelse for Norge.

Kommunene blir fattigere, mens staten blir rikere

Norske kommuner opplever både skattesvikt og økte rentekostnader – samtidig.

Resultatet er at kommunene sliter med å ha nok penger til å finansiere de lovpålagte oppgavene, som barnehager, skoler og sykehjemsplasser.

Bekymringsmeldinger fra mange kommuner om økonomiske utfordringer, viser at vi står overfor en omfattende krise.

Og de 6,8 milliardene i økte overføringer til kommunene er langt fra nok, de dekker i realiteten kun pris- og lønnsveksten og tar unna for den demografiske utviklingen.

INP ser med alvor på denne situasjonen og mener at det haster med å tenke nytt for å sikre bærekraftige kommuner fremover. Ikke minst må vi sikre at pengene i større grad kommer innbyggerne til gode, og i mindre grad går til administrasjon og ledelse.

Samtidig er det avgjørende at staten gir bedre rammeoverføringer til kommunene, slik at de har nok penger til å utføre de lovpålagte oppgavene og ikke blir tvunget til å kutte i tilbud og legge økte avgifter på innbyggerne.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Skremmer vekk gründere og investorer

INP står fast imot både skatten på arbeidende kapital og den nylig innførte exit-skatten. Disse skattene er skadelige for norske bedrifter og truer med å kvele entreprenørskapet. Skattene må ned på et ansvarlig nivå, slik at det blir lønnsomt å skape, eie og drive i Norge. Nå jages i stedet norske bedrifter i stor fart over i utenlandsk eierskap.

I dagens utfordrende økonomiske tider er det viktigere enn noensinne å gi skattelettelser til bedrifter, fremfor å legge nye byrder på dem.

Vi må støtte jobbskaping og vekst av innovative virksomheter, ikke jage dem bort med overdreven beskatning.

Pengene må sirkulere i lokalsamfunnene. Det gjør at arbeidsplasser skapes, velferd leveres og det gode liv kan blomstre. Dette har regjeringen ingen plan for, og det motsatte fortsetter.

INP er partiet som tror på utvikling, ikke avvikling. Om vi vil sikre Norges fremtid, må vi beskytte arbeidsplasser og gi gründere muligheten til å lykkes. På den måten sørger vi for at Norge forblir et land med muligheter for alle, i stedet for et sted hvor bedrifter tvinges til å nedskalere eller flytte.

Det norske folk avspises med smuler

Landets lavtlønnede, uføretrygdede og pensjonister får bare smuler i en dyrtid som krever veldig mye for å få endene til å møtes. Én krone pr. dag i skattelette for de med 700 000,- i inntekt er ikke mye å rope hurra for.

Når kommunene blir nødt til å øke de kommunale avgiftene med i gjennomsnitt 60% i tillegg til dyrere strøm, økt nettleie, økte drivstoffpriser og matvarepriser, blir resultatet at flere og flere vil slite med å betale regningene sine.

Her kunne regjeringen kommet med langt mer kraftfulle tiltak som virkelig monnet.

I stedet blir det bare småtterier.

Hvem kan juble?

De som kan juble over dagens statsbudsjett er akademia, direktorater, departementer og hele sugerørsbransjen som kan fortsette å ha sugerørene sine ned i honningkrukka Oljefondet og ødsle på med totalt ulønnsomme «grønne prosjekter».

Vi konstaterer at nok en gang har regjeringen prioritert symbolpolitikk fremfor reelle tiltak for vekst og sikkerhet. Å kaste penger etter ineffektive klimatiltak som ikke gir konkrete resultater er å kaste penger ut av vinduet.

INP står for realistiske løsninger, ikke flere kostbare statlige prosjekter uten målbar effekt.

Hva vil INP?

INP vil kjempe for en ansvarlig økonomisk politikk som sikrer arbeidsplasser og lokalsamfunnene våre, uten at innbyggerne blir pålagt urimelige byrder.

Det er på tide med en kursendring, og INP har løsningene som trengs for å skape et sterkere og mer bærekraftig Norge.

Å stemme på INP er å stemme for et blomstrende og konkurransedyktig næringsliv som til syvende og sist vil gagne hele samfunnet.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Når penger er mer viktig enn helse får vi slike tilstander vi ser her, Norge aspirerer å bli lik andre ...
Epic Systems heter det amerikanske firmaet som leverer løsningen bak Helseplattformen. Det er ikke helt som andre it-leverandører med sitt ...
Terje Sundsbø 10 dager siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Arne AlmaasHei - Er det referansene til NAF sine rekkeviddetester av el-biler du sikter til? Eller er det fergenes strømforbruk? Fint ...
Terje Sundsbø 10 dager siden Enda flere utredninger og mer pengesløseri?
@Geir Ole SætremyrJeg overlater til de andre leserne å vurdere hvem som har underbygget sine påstander. Jeg viser til NAF, du viser ...
Heisan dere 3 sparringspartnere. Det er mye underholdning i å lese alle kommentarene. Men nå begynner dere å repetere dere ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse