Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Nordmørslista
Ytring
13 november 2018 12:40
Del på Facebook
Linda Dalseg Høvik og Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista. Foto: Ken Alvin Jenssen
Linda Dalseg Høvik og Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista. Foto: Ken Alvin Jenssen
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Stig Anders Ohrvik og Linda Dalseg Høvik, Nordmørslista

Hvor lenge skal Kristiansund la seg bestikke med overfladiske og dekadente gaver?

 «Brød og sirkus (latin: panem et circenses) er et uttrykk som brukes i overført betydning for å kritisere både en stats forsøk på å pasifisere sine borgere, og borgernes egen villighet til å la seg bestikke med overfladiske og dekadente gaver.»
-Wikipedia

Kommuneøkonomien i Kristiansund er så alvorlig at rådmannen planlegger å nedbemanne kommunen med 90 ansatte. Dette vil blant annet ha betydning for pleie og omsorg, skole og barnehage. Eksisterende skoler risikerer å bli nedlagt før de nye skolene står ferdig, på samme måte som sykehjemsplasser er blitt nedlagt før nye tilbud er på plass. Skolebarn risikerer dermed å miste et forsvarlig tilbud på samme måte som eldre og pleietrengende mangler et forsvarlig tilbud fordi eksisterende plasser er fjernet før de nye tilbudene er på plass. Selv om det allerede er for få sykehjemsplasser til å ta imot utskrivingsklare pasienter planlegges det å legge ned enda flere sykehjemsplasser. Og dette selv om det koster kommunen mer å betale helseforetaket for å ikke ta imot utskrivingsklare pasienter enn det sykehjemsplassene koster. Med rette ser vi nå konturene av et eldreopprør i Kristiansund, og etterhvert som befolkningen oppdager hvordan sparekniven kan komme til å ramme den oppvoksende slekt kan det godt komme et skoleopprør også. Det aller mest ufattelige oppe i dette er at det denne gangen er kommunen selv som står for prioriteringen.

Ja, vi er vant til å bli neglisjert, oversett og tilsidesatt fra sentralt hold. Vi har mistet sykehuset; vi har allerede mistet akuttfunksjonen, og fødeavdelingen er igjen truet. Plasteret som tilbys kommer i form av DMS og helseinnovasjon, men det er ennå ingen som kan forklare hvordan det kan hjelpe pasienter med pustestans, hjertestans og høyenergiskader. Politimesterfunksjonen forsvant og ble erstattet med lønn og regnskap.

I statsbudsjettet hadde regjeringen en ypperlig mulighet til å vise at de faktisk bryr seg om tilstanden på Nordmøre, men i stedet for å bevilge det sårt etterlengtede beløpet til nytt kulturhus ble det bevilget penger til nedskalering av kulturhusprosjektet. Heller ikke Campus Kristiansund ble tilgodesett med midler på statsbudsjettet. Men at regjeringen ikke bidrar med mer enn absolutt minstemål til Kristiansund og Nordmøre er knapt noen overraskelse. 

Dersom politikerne i Kristiansund selv prioriterer brød og sirkus fremfor helse, omsorg og oppvekst er det litt mer overraskende. Men det høres stadig oftere påstander om at byens politikere prioriterer kulturhus foran sykehus, og om det stemmer er det kanskje ikke å vente at skoler og sykehjemsplasser blir prioritert heller.

Et tilstrekkelig antall ansatte med riktig kompetanse er avgjørende for å opprettholde det kommunale tjenestetilbudet, både når det gjelder oppvekst og når det gjelder helse og omsorg. Selv om kommunen har et bredt tjenestetilbud som dekker mange ulike områder, så må lovpålagte oppgaver som oppvekst, helse og omsorg være de viktigste satsingsområdene. Det er snarere behov for flere sykehjemsplasser enn færre, og antallet eldre og syke er økende, ikke synkende.

Vi er også for kulturhus, men det er dessverre mulig at vi må vente lenger på å realisere nytt kulturhus i Kristiansund enn ønskelig. Det er ikke greit å bygge kulturhus samtidig som Kristiansund kommune ikke klarer å ta imot utskrivingsklare pasienter fra sykehuset pga for få sykehjemsplasser, - og samtidig planlegger å legge ned enda flere sykehjemsplasser. Det er ikke greit å bygge kulturhus og samtidig planlegge nedbemanning av 90 stillinger, de fleste innen helse og oppvekst. Det er ikke greit å bygge kulturhus samtidig som skoler blir nedlagt uten at nye skoler står ferdig.

Om nødvendig må kulturhuset settes på vent inntil Kristiansund kommune har økonomi til både å ivareta lovpålagte tjenester innenfor oppvekst, helse og velferd og å investere og drifte et nytt kulturhus, og dessuten må kulturhuset settes på vent inntil det er samsvar mellom behovet for statlig tilskudd og det regjeringen har vilje til å bidra med.

Vi er også for kulturhus, men i valget mellom kulturhus og sykehjemsplasser velger vi sykehjemsplasser.    

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse