Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Viggo Jordahl vararep. til bystyret for SV
Ytring
14 november 2018 15:03
Del på Facebook
Viggo Jordahl, vararepresentant til Kristiansund bystyre, for SV
Viggo Jordahl, vararepresentant til Kristiansund bystyre, for SV
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg har tidligere påpekt uryddige forhold og en inhabil rådmann i en tidligere sak om bystyrets behandling av en anbefaling fra aksjeselskapet Kvernberget vekst AS. Rådmannen innrømmet sin dobbeltrolle i saken, men bystyrevedtaket forble uforandret etter at rådmannen hadde uttalt at saken ikke var noe spesielt kontroversiell.

Mulig det, men når 7,2 millioner kroner av kommunens verdier blir overført mellom selskaper og rådmannen er inhabil, forventes at behandlingen av lignende saker gjøres på en mere tillitsvekkende måte i framtiden.

Særlig forventes det at praksis endres og at det på forhånd synliggjøres eventuelle automatiske inhabile personer i slike saker, når bystyret selv vedtok 29.08.17 sin egen forvaltningsrevisjonsrapport «Etikk og habilitet». Dette er en grundig forvaltningsrevisjonsrapport utarbeidet av kommunerevisjonen og som det på forhånd var høyt fokus på og med blant annet spørreundersøkelse både til ansatte og til folkevalgte om både etiske vurderinger og egenvurdering av habilitet.

Men tydeligvis er det fremdeles avstand mellom liv og lære i Kristiansund kommune. Den 6. november behandlet bystyre igjen en sak hvor habilitet og etikk burde vært i høysete. I Sak 18/82 burde både ordfører og varaordfører etter alle solemerker blitt erklært automatisk inhabil etter forvaltningsloven §6 første ledd, bokstav e. Dette fordi de begge sitter i styre for Atlanterhavstunellen og deltok hhv som ordfører og varaordfører under bystyrets behandling av styrets anbefaling i saken. Saken hvor betaling for nullutslippskjøretøy i Atlanterhavstunnelen ble behandlet var både prinsipiell og viktig for mange. Og flere forslag til endringer ble lagt til i behandlingen.

Grunnen til min presisering av forvaltningsloven §6 første ledd, bokstav e. ,er at denne endringen fra 2011 innebærer en skjerping av habilitetsreglene for offentlige tjenestemenn og folkevalgte. Lovendringen sier at inhabilitet inntrer automatisk for en tjenestemann eller folkevalgt som også er leder eller medlem av styre eller bedriftsforsamling i offentlig heleide selskaper, når saker behandles og selskapet er part.

Om kommunens vurderinger, både før og etter møte, er at ordfører Kjell Nergaard og varaordfører Ragnhild Helseth som begge er varamedlemmer i Atlanterhavstunnelen AS ikke er inhabil i behandlingen av Sak 18/82, så burde det har vært skriftliggjort til bystyrets behandling. Noe som ikke ble gjort. Saken er vedtatt og er konklusjonen fra Kristiansund i denne saken som i saken om Kvernberget Vekst, er det ikke ryddige og klare ansvarsforhold i kommunen. Det hjelper sikkert lite at jeg mener at både ordfører og varaordfører var inhabil da saken ble behandlet i Kristiansund bystyre 6.november, men det er et håp om at saksbehandlinger i framtidige saker legges fram etter gjeldende lover.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Viktig informasjon i tåkeleggingskaoset dette. Hva angår vindkraft blir den aldri bedre enn ca 30% i effektivitetsgrad mot innstallert effekt ...
Ansgar Dypbukt 3 dager siden Strømprisen til himmels
Sier meg enig i alt du skriver, strøm prisen er jo helt forferdelig ikke bare den, men nettleia er jo ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøSaksa frå referansegruppemøte 17.08.23: Forslag NTP 2024- 2036: Forslaget til ny plan innebærer mer enn halvering av årlige midler til vegbygging ...
Geir Ole Sætremyr 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 10 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 11 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse