Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Vidar Holm, Nordmørstrønder
Ytring
29 mars 2019 10:07
Del på Facebook
Vidar Holm.Foto: Privat
Vidar Holm.Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er spørsmålet de få skeptikerne som ennå finnes på Nordmøre stiller seg når fylkesflytting nevnes.

Motspørsmålet er blitt enda mer opplagt enn noensinne etter 27. mars 2019. Hva kan bli verre i Trøndelag?

Nå er det ikke et mål i seg selv at man skal ha det litt bedre enn verst men få det ganske ok. Den som følger med vet at i Trøndelag er det ganske ok. Både vettet og makta er ganske jevnt fordelt. Det finnes ikke den form for maktskjevfordeling og et tydelig flerdelt fylke tuftet på gamle fogderigrenser, hvor eksempelvis de to «Mørene» i ren barmhjertighet lot Romsdalen, eller «mellommøre» om man vil, få fylkesadministrasjonen fordi de hadde så lite i forhold til de to andre byene. Med tidenes gjøkunge som resultat.

utklipp adressa kanskjeEt gammelt gammelt utklipp fra Adressa muligens. Kilde ukjent.Et imponerende politisk, byråkratisk og lobbyistisk stykke arbeid har bygget byen i midten som omtales som et lite sted i eldre skrifter. «Times they have changed» for å omskrive Dylan låta som Kjell Erik Strømskag refererte til i sitt innlegg angående sykehusdriften ved Molde sykehus. Vi har gang på gang sett at makt korrumperer i midtfylket og at arrogansen har økt. 27. mars 2019 strakk de strikken litt for langt!

Endelig vil en stapåle som meg si. Som avla en "ed" på ferja over moldefjorden på vei hjem fra jobb i Åleby i Desember 2014 om at dette skulle de ikke komme unna med. Sykehusvedtaket. Tatt på grunnlag av ekte «god» gammeldags M&R fylke sitt vis. Ikke at lille meg kunne gjøre stort. Stort annet enn hvert våkne sekund bruke tiden til å oppildne til fylkesflytting. Vel vitende om at en dag så må det løsne! Ikke fordi vi som har pekt nordover i tiårsvis blir hørt og skal ha æren men rett og slett fordi alle får nok til slutt. Nok av falske lovnader, lureri og skjulte agendaer.

Vi kan takke fylket vi sorterer under selv for det som nå skjer. Mine sambygdinger på Nordmøre er ikke skapt for å finne seg i alt. Men vi er et traust folkeslag og godmodige. Tror godt om de fleste. Ja kanskje enda et hakk mer trauste og godmodige enn våre naboer i Trøndelag. Noen som har sett en rolig Frøyværing? Hittervæingen er kanskje litt mer tilbakelent. Men så bor jo de i følge Frøyværingen på landet.

Slik holder de på rundt om i Trøndelag. De terger hverandre men på en måte som ikke er vondt ment. Litt annerledes enn hva vi er vant med kan hende? Og hva kommer det av? Ingen røyk uten ild.

Et annet spørsmål som dukker opp fra tvilere og motstandere av Trøndersporet er: Hva får vi mer der. Eller vil de gi oss mer der?? For det første er det ikke de og oss om vi er i Trøndelag. Da er det oss. Vi skal ikke på besøk eller inn dit på legd (ungdommen googler «gå på legd») Det har aldri vært noen som FÅR eller blir GITT noe. Man samarbeider og jobber for det. Men da må man ha sterke og flinke folk innen styre og stell som jobber sakene frem.

Min kritikk har ofte gått på at vi klarer jo ikke samarbeide om noe her på Nordmøre. Derfor kjører vi veteranferjer, har ikke hurtigbåtkaier og må ha ambulanse med propeller på. Det i tillegg til at ingen sør for Fursetfjellet bryr seg katten om hva som foregår nordpå i fylket. Jeg har møtt Sørmøringer som tror Smøla tilhører Trøndelag. Ikke rart. Mangler kun noen kilometer. Jeg har takket og sagt at snart har dere rett. Men når flere offentlige stillinger er ønsket i midtfylket ja da vet de hvor Nordmøre er.

Denne gangen gikk de for langt. Ikke var det hvilke som helst offentlige stillinger de skulle ha heller. Neida. Selveste fødeavdelingen på Nordmøre ville de hente. Men som ved et trylleslag ble alle Nordmøres politikere til en «romersk festning» som fryktløst står opp for folket sitt. Jeg bøyer meg i støvet, hatten og alt som er for Nergaard og de andre hærfør… ordførerne våre! De siste dagers besluttsomhet vil bli det som går inn i historiebøkene som deres ettermæle. Jeg er sikker på nå at de står kampen ut.

Nok er nok! Trønderen i oss kom fram. Faen itj/ikkje! Skal man tillate seg og se i den berømte glasskula så ser jeg et sykehus i Kristiansund som består, et i Molde som forgår da de 50 minutter ferjefritt til Ålesund får om noen år. Samtidig får vi justert fylkesgrensa vår. En langt triveligere og lysere fremtid enn i fremtiden bli utkant i Vestland fylke med våre to gode fogderinaboer som buffer mellom oss og hovedstaden til Vestlendinger. Bjørgvin. Skrekk og gru.

Godt jobba så langt Nordmøre (til Trøndelag!)

 

Vidar Holm, Nordmørstrønder

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 5 dager siden Anbefales å ta et besøk til Kvernes
Nå forstod jeg hvorfor det kalles stavkirke!
@Terje SundsbøPunk 1 og 2. Premissene i påstanden er ufullstendig. Vart spørsmålet komplettert med kostnaden for kvar passering målt opp mot ...
@Geir Ole SætremyrHvorfor svarer du ikke på de spørsmålene du får? Det du kaller en ytring fra Rasmus Rasmussen, er en liste ...
@Terje SundsbøEg peika på at Trude Brosvik sa meir. Ja  ho ville ha rassikring av Tokagjelet også. Så det er korrekt. ...
@Terje SundsbøHar du lest protokollen frå Fylkestinget der dei behandla RTP?
@Geir Ole SætremyrVestland fylkeskommune prioriterer ikke rassikring av turistveier og vedlikehold av veiene mellom fergeleiene framfor fastlandssamband til egne innbyggere. De skal ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse