fbpx
Annonse
Annonse
Linda Dalseg Høvik, Nordmørslista
Leserinnlegg
Linda Dalseg Høvik, Nordmørslista
13 juni 2019 08:45
Linda Dalseg Høvik. Foto: Ken Alvin Jenssen
Linda Dalseg Høvik. Foto: Ken Alvin Jenssen
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommuneøkonomi henger tett sammen med innbyggertall, og i Kristiansund ønsker vi oss flere og yngre innbyggere. Da bør en god politikk være å gjøre kommunen vår attraktiv for disse. Da er ikke svaret å legge ned og slå sammen nærskoler og barnehager som tvert i mot er å undergrave en sunn utvikling av kommunen. Det kalles på godt norsk å spare seg til fant.

Administrasjonens forslag om å slå sammen skoler som Rensvik og Bjerkelund før en eventuell ny felles skole står klar og det uten forankring i en konsekvensutredning er direkte provoserende.

Hvilken kompetanse mener politikerne de besitter som skal ta et vedtak før de har gjort grundige utredninger av hvilken betydning dette vil få for elevene, lærerne, læringsmiljøet og familiene det gjelder?

Og er det lov? Sivilombudsmannen har vurdert saker om nedleggelser og sammenslåinger av skoler og har presisert at de som blir direkte berørt av et slik vedtak har krav på å bli hørt. Blir ansatte og foreldre hørt? Og hva tenker barna?

Barneombudet har presisert at i henhold Barnekonvensjonen artikkel 3, skal kommuner i saker som berører barn, blant, ta hensyn til hva som er barnas beste. Dersom barnas beste ikke er tilstrekkelig utredet i saksframlegget, vil det være en saksbehandlingsfeil som kan føre til at vedtaket er ugyldig. Det er et generelt forvaltningsmessig prinsipp at en sak skal være forsvarlig klarlagt før en avgjørelse blir tatt.

Endring i skolestrukturen har stor betydning for elever, foreldre og hele nærmiljøet rundt. Det er derfor viktig at kommunen sørger for at saken er så godt utredet som mulig før de tar en avgjørelse. Men her skal vi ta en ROS-analyse i etterkant av vedtak?

Spørsmålet er også om nedleggelser eller sammenslåinger av velfungerende institusjoner som barneskoler og barnehager fører til sparing på sikt. Kristiansund kommune har jo allerede sett at det er utfordrende å holde aktivitetsnivå oppe i større enheter, med de nye store barnehagene de ikke klarer fylle.

I saken om sammenslåing av nevnte skoler er det vel også betimelig å spørre om kommunen virkelig har økonomi til å bygge to nye skoler innen rimelig tid, eller om elever, ansatte og foreldre må leve med denne løsningen i mange mange år enda? Eller kanskje det blir en permanent løsning om fødselstallene forblir lave og kommunen ikke lenger klare å holde på barnefamiliene? Og hva vil det koste å gjøre disse endringene som er tenkt? På papiret sparer man nok penger i det øyeblikket vedtaket blir gjort, men hva er innsparingen etter alle kostnader er trukket fra?

Kristiansund kommune er i en alvorlig økonomisk situasjon og at politikerne må ta harde avgjørelser for få oss på rett kjøl igjen, tror jeg er noe vi alle forstår. Ja kanskje kan man også oppnå en aksept, dersom tiltakene som foreslås oppfattes som rettferdig. Men slik saken står i dag oppfattes kuttene som veldig lite solidarisk. Hvorfor skal enkelte skoler skjermes, mens noen få skal ta hele regninga? Skal man lykkes i denne saken må den forankres i alle ledd og da finnes kun en løsning; fordel kuttene på samtlige skoler! Alle må med! Dette løftet må vi ta sammen uansett hvor vi bor i kommunen. En slik løsning er det er det eneste vi kan akseptere!

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Jeg støtter dette oppropet.
Jeg støtter oppropet. 
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Terje SundsbøBetyr det at du går bort ifra gårsdagens uttalelse:«Slike anklager om juks og korrupsjon i Statens Vegvesen mener jeg vi ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Lars Svein ValderhaugJeg sier jo at du ikke anklager noen for korrupsjon, heller ikke Statens vegvesen. Hvorfor bringer du da korrupsjon inn ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Terje SundsbøLær deg logikk og å lese, Sundsbø! Jeg sier at jeg ikke anklager STATENS VEGVESEN for korrupsjon, din kverulant! Men ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Lars Svein ValderhaugDu nevner korrupsjon hele 8 ganger i ditt avisinnlegg. Og du har nevnt korrupsjon minst 7 ganger i dine kommentarer ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 188 comments
  • Lars Svein Valderhaug 126 comments
  • Lama Vik 37 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 28 comments
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte