Annonse
Annonse
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista
Ytring
23 august 2019 09:41
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista. Foto: Inger Johanne Ohrvik
Stig Anders Ohrvik, Nordmørslista. Foto: Inger Johanne Ohrvik
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Listhaug etablerer eldreombud i Ålesund, i strid med fylkeskommunens anbefaling om å legge kontoret til Kristiansund. Dette viser kompleksiteten i ønsket om regionendring.

Vi som ønsker regionendring får stadig innvendinger som går på at «dette er det jo ikke fylket som bestemmer». Noen ganger, som her, kan vi til og med oppleve at fylket har anbefalt å legge et eller annet til vår del av fylket, og så blir det brukt som argument for å bli i fylket.

Fylkeshatten

Men det som er lett å glemme, og som kanskje er den aller viktigste grunnen til å ønske regionendring, er at det slett ikke bare er fylkespolitikere som blir rekruttert gjennom fylkesvise organer. Stortingspolitikere blir også nominert fra fylkespartiene, stortingsrepresentantene som sitter på «mørebenken» skal liksom representere oss også, men vi ser at det sjelden er tilfelle. For når politikerne tar på seg «fylkeshatten» og tålmodig forklarer oss som tilsynelatende ikke forstår bedre at «sykehuspolitikk, det er jo storting og regjering som bestemmer, det».

Så har vi som tilsynelatende ikke forstår bedre faktisk forstått at disse stortingspolitikerne, de er faktisk rekruttert fra fylket de også. Og i mange tilfeller, som her, så er det også et regjeringsmedlem som er hentet fra stortinget, som representant fra Møre og Romsdal.

Systematisk skjevfordeling

Men er Sylvi en god representant for oss på Nordmøre? Nei, ikke hun heller. Her er det bare nok et eksempel på at de som representerer «oss» i Møre og Romsdal i forsvinnende grad tar hensyn til hele fylket når de er i posisjon til å ta avgjørelser. «Ja, det er vel Molde som får skylden for dette også», så jeg en ironisk kommentar på på Facebook. Nei. Det er ikke slik at «Molde har skylden». Det er heller ikke slik at Ålesund har skylden. Men at vi er en del av et fylke som ikke har kultur for å tenke helhetlig, og hvor det enten er den berømmelige kjøttvekta eller hensynet til egne velgere i sitt eget lokalsamfunn som danner grunnlaget for en beslutning, det er årsaken til den systematiske skjevfordelingen.

Aldri en tanke om jevn og rettferdig fordeling. Ja, her skal fylket berømmes for å ha anbefalt Kristiansund. Men det hjelper så lite om det innimellom skjer at et fylkeskommunalt organ unntaksvis går inn for Kristiansund, når det uansett alltid blir stanset av andre representanter fra fylket som bekler andre posisjoner. Ønsket om regionendring er komplekst og sammensatt, og dreier seg ikke bare om hvilke representanter vi har på fylkestinget, men vel så mye om hvilke representanter vi får på stortinget, og hvilke regjeringsmedlemmer som blir rekruttert fra den samme politiske sandkassen.

Les også: 

NTB: Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund – fylkeskommunen ønsket lokalisering i Kristiansund
KSU.NO:Skjevfordelingen mellom fogderi i Møre og Romsdal i forhold til offentlige arbeidsplasser
Berit Tønnesen (Arbeiderpartiet): Reaksjon på regjeringens valg av Ålesund som plassering av eldreombud
Arne Grødahl (Arbeiderpartiet): Reaksjon på tildeling av eldreombud i Ålesund fremfor Kristiansund

 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 16 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte