Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Paul Andreas Hofseth
Ytring
30 desember 2019 14:37
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Illustrasjonsfoto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En norsk film om tunnelbrann, i stor grad filmet på Strynefjellet i tunnelene der, har fått stor oppmerksomhet. På samme vis som filmen «Bølgen» som var knyttet til flodbølge i Geirangerfjorden og andre deler av Storfjorden, er det ulykke og dramatikk som fenger. Spennende å se på film, men likevel veldig skremmende.

Generelt er korte tunneler bedre enn lange. Oversjøiske bedre enn undersjøiske, grunne bedre enn dype, og slakke bedre enn bratte. Variablene er mange, og de aller fleste er trygge. Likevel skjer det ulykker, og mest spesielt er nok Gudvangatunnelen hvor det har vært 3 branner i hhv 2013, 2015 og 2019. En kombinasjon av helteinnsats og ren flaks er årsaken til at 10-talls mennesiv ikke gikk tapt.

I vårt alpine landskap har det vært – og vil være behov for tunneler. Tunneler er potensielle brannfeller, men kan samtidig løse samferdselsutfordringer glimrende. Tunnelen mellom Bortnen og Svelgen i Sunnfjord gjorde vegen mellom ytre Nordfjord og Sunnfjord 37 km kortere. Andre tunneler har gitt fastlandsforbindelse, og eksemplene er mange for gode samferdselsløsninger med tunnelprosjekt.

Tviler på om noen ønsker at Ålesundtunnelene og Eiksundsambandet ikke ble bygget. Tunnelene har vært nyttige, og er det fortsatt. For fremtidige prosjekt er spørsmålet hvilke alternativ det kan velges mellom. Det store fergefrie E39-prosjektet vest for Langfjella har mange utfordrende fjordkryssinger, og i vårt område har Romsdalsfjorden størst fokus.

Løsningen Møreaksen (MA) er del av, kan gjerne kalles «tunnelløsningen». Den 16 km lange og ca 350 meter dype undersjøiske Tautratunnelen er planlagt med 2 løp, mens de 3 eller 4 andre tunnelene er planlagt med 1 løp. Spesielt kombinasjonen Tautratunnelen og tunnelen fra Vik til Ørskogfjellet med samlet høydeforskjell på 6-700 meter er mange skeptisk til, og gjerne med referanse til Gudvangatunnelen og Flenjatunnelen i Sogn.

Tunnelsyn kan brukes i direkte og indirekte betydning, og mange mener flere lokale politikere og interesseorganisasjoner sliter med sistnevnte. En beslutningsprosess som også har fått oppmerksomhet, kombinert med at det faktisk finnes en alternativ løsning har medført en tøff kamp mellom MA og utfordreren Romsdalsaksen (RA).

Mer enn 11400 krever nøytral og skikkelig utredning av RA. Ikke rart når totalkostnaden tilsvarer omkring 10 «Hjelset-sykehus» for strekningen Ørskogfjellet–Hjelset. Sliter de som ikke ser behovet for utredning med tunnelsyn?

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse