Annonse
Annonse
Fra venstre: Idar Slatlem, leder i Kristiansund Høyre og Tord Nygård, leder i Kristiansund Venstre.
Fra venstre: Idar Slatlem, leder i Kristiansund Høyre og Tord Nygård, leder i Kristiansund Venstre.

Av:  Idar Slatlem, leder i Kristiansund Høyre og Tord Nygård, leder i Kristiansund Venstre

Næringslivet på Nordmøre er i hovedsak imot en flytting av regionsgrensen, kan vi lese i TK 20.februar 2020. Og de har helt rett. Det næringslivet ønsker seg er Nordmøre som en større enhet, sterkere kommunale funksjoner og ett samlet Nordmøre. Det er fordi de vet at det er den berømte kjøttvekta som teller i tildelinger, i effektivitet og i kvalitative sterke enheter.

Kommunene er premissgivere for næringslivet. De ønsker seg forutsigbarhet, profesjonalitet og effektiv kommunal saksbehandling. Dette gjelder i alt fra byggesaker, reguleringsplaner, samferdsel, skole og barnehage og en helhetlig positiv samfunnsutvikling både for nærings- og befolkningsutvikling. Vi opplever ikke at det er et motsetningsforhold mellom folket og næringslivets ønske, men mellom næringslivet og det politiske etablissementet.   

Det felles initiativet som kommer fra kommunene Smøla, Aure og Kristiansund om en utredning av spørsmålet om en overflytting av de nevnte kommunene til Trøndelag er i utgangspunktet bortkastet fokus og energi og det er grunn til å reise en advarende pekefinger.

  • Det er for det første Stortinget gjennom en behandling i kommunal og moderniseringsdepartementet som avgjør fylkesgrensene i Norge, ikke de lokale kommunestyrene.
  • Uttalelsene fra kommunaldepartementet så langt, er at små kommuner som Aure og Smøla kan ha en mulighet for et regionskifte, men det er uaktuelt for Kristiansund å få til en slik løsning. Det vil ha for store ringvirkninger for fylket og de gjenværende Nordmørs-kommunene.
  • Det er for det tredje en stor bekymring i nevnte departement rundt samfunnsutviklingen på Nordmøre. Men denne går ikke på om en er i det ene eller det andre fylket, men på den manglende kommuneprosessen på Nordmøre. En prosess som ikke har gitt noen resultater.
  • For det fjerde er befolkningsnedgangen og samfunnsutviklingen for Nordmøre som region, og da spesielt Kristiansund som regionssenter, meget bekymringsfull.
  • For det femte så er ikke Oslo uopplyst om Nordmøre sin situasjon. Nyutnevnt statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet Heidi Nakken fra Fiksdal i Vestnes kommune kjenner situasjonen meget godt.

I Romsdalen har Molde, Misund og Nesset funnet sammen og styrket seg, Hustadvika kommune har oppstått av gamle Eide og Fræna. Nye Ålesund kommune (gamle Ålesund, Haram, Sandøy, Skodje og Ørskog) er nå større enn hele Nordmøre til sammen. Til og med gamle Norddal og Stordal har funnet sammen og blitt til Fjord kommune. Det samme har Volda og Hornindal, som kom fra Sogn og Fjordane. Nordmøre «mistet» Halsa til Heim. Summen av alt dette flytter det demografiske sentrum i fylket sørover og Nordmøre mister enda mer innflytelse. I kommunereformen har 119 forskjellige kommuner blitt 47 nye – på Nordmøre er vi mer fragmentert og splittet enn på lenge.

Venstre i Kristiansund foreslo i bystyrets behandling 04.02.20 å heller opprette et utvalg som kunne se på hva som kan gjøres for å styrke samarbeidet mellom kommunene på Nordmøre. Det er her Kristiansund bør bruke energi, spesielt med tanke på at kommunereformen fortsetter med samme insentiv som før, i motsetning til regionsreformen som er avsluttet og ferdig.

Dessverre fikk forslaget bare stemmene fra Venstre og Høyre (4 av 45) og falt. At Sp, AP og NML er imot dette er bare trist.

Det er på tide å våkne fra drømmen om Trøndelag! 

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte