Annonse
Annonse
– Det er helt rasjonelt og helt naturlig. Så ikke, med vekt på ikke, kritiser mennesker som i frykt og redsel, kombinert med rasjonell framtidsplanlegging, løper ned butikkene for å slippe den daglige turen ut blant folk, skriver Sigve Lorås Torland i dette innlegget.
– Det er helt rasjonelt og helt naturlig. Så ikke, med vekt på ikke, kritiser mennesker som i frykt og redsel, kombinert med rasjonell framtidsplanlegging, løper ned butikkene for å slippe den daglige turen ut blant folk, skriver Sigve Lorås Torland i dette innlegget.

Det er ganske spesielt å observere hvilke mekanismer som inntreffer når mennesker, som til vanlig lever i en opplevd absolutt trygghet, havner i en ny og utrygg situasjon.

Når vi torsdag 12.03.2020 fikk beskjed fra statsministeren om at vi står ovenfor en krise av uante proposisjoner gikk det, naturlig nok, av en sikring i hodet til mange av oss. Det er en helt rasjonell reaksjon på en totalt urasjonell situasjon.

Ingen vet helt hva vi står ovenfor. Ingen vet hvor lenge vi står ovenfor dette. Ingen vet omfanget. Ingen vet helt hvordan det spres.

Når vi ser på nyheter fra andre land som har stengt av hele samfunnsstrukturer, butikker, kontor, skoler med mere, og samtidig hører statsministeren si det hun sier, samt finner egne tolkinger på det hun ikke sier, ja da synes i alle fall ikke jeg det er rart at folk løper til butikkene.

Skolene stenger, barnehager stenger, politikontor stenger, kommunale kontor stenger, folk blir oppfordret til å benytte seg av hjemmekontor. Restauranter stenger, puber stenger, idrettsarenaer stenger, frisører stenger, tattovører stenger, fysioterapeuter stenger, samfunnet innskrenkes. Da er det ikke veldig rart at folk begynner å forberede seg på det som kan komme. Forberedelse på isolasjon og minimal kontakt med andre blir iverksatt. Folk er redde for hva som kan komme. At man da, relativt kort tid etter statsministerens pressekonferanse, løper ned dørene til matbutikker, og handler som om fanden selv skal være etter oss, er faktisk ikke så rart, ikke for meg i alle fall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stilt ovenfor en mulig isolasjon på grunn av et virus som sprer seg veldig raskt, og som det tilsynelatende ikke finnes en kur mot, gjør naturlig nok noe med den rasjonelle tanken hos folk flest.

Overlevelse, basale behov, mat, drikke, dopapir, fyll opp kjeller og bod slik at vi slipper å gå ut blant folk. Det er den tanken som utløses i hodet til veldig mange når samfunnet rundt stenges.

Det er helt rasjonelt og helt naturlig. Så ikke, med vekt på ikke, kritiser mennesker som i frykt og redsel, kombinert med rasjonell framtidsplanlegging, løper ned butikkene for å slippe den daglige turen ut blant folk. Bli heller med. Men i det, så husk å hold avstand til hverandre, og husk god håndhygiene.  

Dette kommer til å bli litt av en karuselltur, så hold deg fast, hold deg frisk, hold avstand, vær forsiktig, men vær, ikke slutt å være.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte