Santiago de Compostela må kanskje vente til neste år. Heldigvis kan du gå minst like spektakulære pilegrimsturer i Sommer-Norge.
Pilegrimsleden er et historisk nettverk av turstier som fører mot Nidarosdomen, der vikingkongen Olav den hellige er gravlagt. Leden kalles også «de ni St. Olavsvegene». Disse veiene spenner fra Kystpilegrimsleia (fra Egersund) til St. Olavsleden (fra Selånger i Sverige), men den klart mest populære ruten går fra Oslo til Trondheim via Gudbrandsdalen.
En som har gjennomførte den 643 km lange Gudbrandsdalsleden i sin helhet, er universitetslektor Simon Jeppesen. Han satte kursen nordover fra hovedstaden i juni 2019. Turen tok litt over en måned, men det var langt fra noe race mot målstreken, sier han. For Jeppesen var det landskapet, menneskemøtene og tankeprosessene underveis som telte mest.
– Det er noe veldig fascinerende med enkelheten i det å vandre over lengre tid, sier han. – Når du våkner om morgenen, har du ingen planer for dagen, annet enn å gå, spise, tenke, se, vandre til du er sliten og sove igjen. For meg, og for mange andre pilegrimer jeg snakket med underveis, var turen som en slags mental og fysisk detox.
På samme sti
Nidarosdomen har vært Nordens viktigste pilegrimsmål i nesten tusen år, og ruten dit fra Oslo har vært kartlagt, ryddet og merket siden 1997. Underveis på vandringen kan du oppleve vakre landskap, historiske gjestehus og interessante kulturminner, men det er særlig den indre reisen som står igjen som den mest minneverdige delen av den månedslange turen, forteller Jeppesen.
– Livet kommer litt på avstand. Du har tid til å tenke og stille deg selv noen av de store og kompliserte spørsmålene i livet. Det er kjennes også veldig bra for kroppen å være aktiv over så lang tid.
Fellesskapet på stien kan gjøre pilegrimsvandringer til en vanedannende hobby, sier lektoren.
– Forskjellene på folk virker mindre relevante på en pilegrimsreise, sier han. – Plutselig betyr det veldig lite at en er lege og en annen er arbeidsledig. Alle vandrer på samme sti. Det blir også lett å hoppe over den vanlige småpraten og gå rett på meningen med livet.
Tett på tilbudene
Til forskjell fra middelalderens turgåere er det ikke alle i disse dager som har en religiøs eller spirituell motivasjon for dra på pilegrimsvandring. Å gå ruten til Trondheim er også en fin og overkommelig måte å prøve seg på langtur på for første gang, sier Jeppesen.
– Du går i storslått natur, men sivilisasjonen er like ved nesten hele veien. Det er historiske herberger og gjestehus langs stien og hoteller i byene man går gjennom. Eller man kan bare telte om man ønsker det. For meg besto turen av en blanding, med cirka halvparten av overnattingene utendørs, forteller han.
Jeppesen mener turen blir ekstra trygg, ettersom den stadig går innom bygder og byer.
– Du kan lett finne steder å hvile eller søke ly fra dårlig vær. Og siden du passerer matbutikker hele veien, trenger du bare å bære med deg proviant til en dag av gangen.
Forventer rekordår
Siden den offisielle åpningen av leden i 1997 har det primært vært utenlandske pilegrimer som har mottatt det såkalte «Olavsbrevet», et bevis på at man har gjennomført de siste 100 kilometerne til fots (eller 200 kilometer på sykkel). I år er derimot Nasjonalt pilegrimssenter i Trondheim forberedt på å dele ut brevet til et rekordstort antall nordmenn, forteller daglig leder Hans Morten Løvrød.
– Uvanlig mange henvender seg nå om praktiske tips, ruteforslag og anbefalinger om overnatting. Enkelte har planlagt pilegrimsvandring i Spania, men ser nå på det å vandre i eget land som et godt alternativ. For meg er en pilegrimsvandring i Norge minst like spennende, med tanke på både landskap og historie, og du må dele stien med langt færre.
Planlegg godt!
Alle som drømmer om å sette kursen mot Nidarosdomen i år, bør sette av god tid til research og booking før avreise. Som med det meste i 2020 er nemlig ikke alt ved normalen, sier Løvrød.
– Tilbudet blir dessverre noe redusert i år, og vi ser at det er enkelte strekninger av ledene hvor vi ikke kan tilby sammenhengende overnatting for dem som går uten telt. Når det er sagt, holder de aller fleste gjestehusene åpne, og vandrer du på Gudbrandsdalsleden mellom Oslo og Trondheim, er det uansett lett å dekke inn deler av ruten med kollektiv transport.
Lav terskel
Hvilke fysiske krav stiller en månedslang gåtur til den uerfarne pilegrim? Ikke nødvendigvis så høye som det høres ut, sier Løvrød.
– Mange stifter et nært bekjentskap med gnagsårplaster og sportsteip, men man både spiser og overnatter godt underveis, og kroppen venner seg typisk til aktiviteten etter noen dager. Spesielt Gudbrandsdalsleden går ikke i veldig krevende terreng, og består i stor grad av gamle ferdselsveier som er godt merkede.
Uansett om du vurderer pilegrimsvandring av religiøse årsaker, om du trenger tid til å tenke over ting eller bare vil gå for eventyrlystens skyld, anbefaler Løvrød å gjøre drømmen til virkelighet.
– Det kan være menneskene du møter på stiene, landskapet du vandrer i, kulturminnene du besøker, eller noe du finner fram til i deg selv. Men det er ingen som går i ukevis gjennom norsk natur uten å bli dypt berørt av opplevelsen, sier han.
Dette er Pilegrimsleden
- Pilegrimsleden omfatter ni historiske ruter som alle leder mot Nidarosdomen i Trondheim, der vikingkongen Olav den hellige er gravlagt. De eldste har blitt brukt av pilegrimer i nesten tusen år.
- Gudbrandsdalsleden mellom Oslo og Trondheim er det eldste og mest populære alternativet av de ni ledene. Med sine 643 kilometer er dette den lengste leden i Norge, og var hovedveien til Nidaros i middelalderen. Langs Gudbrandsdalsleden løper Dovrebanen, som gjør det enkelt å dele opp ruten i etapper. Kontakt de regionale pilegrimssentrene i Oslo, Gran, Hamar, Hundorp, Dovrefjell og Trondheim for mer informasjon, eller besøk www.pilegrimsleden.no Beregn fire-fem uker på turen.
- St. Olavsleden er den nest mest trafikkerte ruten mot Nidarosdomen, og strekker seg fra Selånger på Sveriges østkyst til Trondheim via Stiklestad, der Olav den hellige døde i 1030. Dette er den nordligste pilegrimsleden i verden. Her følger du deler av Olav den helliges hjemreise, da han returnerte fra Novgorod i Russland for å gjenerobre den norske tronen. Ruten tar cirka fire uker. Den svenske delen er spesielt godt egnet for sykling. De regionale sentrene ligger i Selånger og Stiklestad.
- Kystpilegrimsleia er en spektakulær rute langs den naturskjønne kysten, fra Egersund via Stavanger, Bergen og Ålesund til Trondheim. Denne ruten er mindre tilrettelagt enn de andre med tanke på overnatting og servicetilbud, men gir deg muligheten til å gjennomføre en tur få har tatt siden middelalderen. Gjennomføres typisk gjennom en kombinasjon av vandring, båt, buss, kajakk og sykkel. De regionale sentrene ligger i Avaldsnes, Bergen, Selje og Smøla. Lengde vil avhenge av hvor mye transport du bruker underveis.
- Vær oppmerksom på at servicetilbudet langs Pilegrimsleden blir noe begrenset i år på grunn av den pågående koronakrisen. Det meste skal likevel være i drift, og de fleste overnattingsstedene åpner fra 15. juni. Vær oppmerksom på at mange overnattingssteder kun tar forhåndsbestillinger. Finn ruteinformasjon, oversikt over åpne overnattingssteder samt råd for en trygg tur på www.pilegrimsleden.no