Boligprisene har steget, til tross for korona. – Overraskende, sier Øystein Dørum i NHO.
Etter en periode med store svingninger har boligmarkedet allerede hentet seg inn igjen, og rekordlave boliglånsrenter gjør det billigere å låne penger.
Antall boliger ute for salg har steget drastisk, etter en rolig mai måned. Administrerende direktør i DNB Eiendom, Terje Buraas, sier til Dagens Næringsliv at antall solgte boliger i juni ligger 10–15 prosent over fjoråret.
NTB har tatt turen til en visning i Oslo sentrum, der mange håpefulle kommer innom.
Bevisste kjøpere
Blant dem er Ann-Kristin Stokke (47) og datteren Kristine Meek Stokke (18). Ann-Kristin har lenge tenkt på å investere i en bolig, og forteller at prosessen ble fremskyndet da datteren kom hjem fra universitetet. Kristine studerer vanligvis på King's College i London, men måtte reise hjem på grunn av korona. De neste månedene har hun praksisplass i Oslo.
– Når jeg er hjemme, kan det være greit å ha egen bolig, og når jeg flytter tilbake igjen til London, kan man jo leie den ut. Så det er en investering, sier Kristine.
Den lave boliglånsrenta er en stor bonus i boligjakten for Stokke, men den er ikke avgjørende for valget om å kjøpe nå.
– Når vi skal kjøpe nå, ser vi på noe som passer Kristines behov og på muligheter for å leie ut, sier Ann-Kristin.
– Vi ser ikke etter oppussingsobjekter, og vi ser bare etter selveierleiligheter, sånn at vi slipper å måtte søke om utleie når hun flytter tilbake til London. Så vi er ganske bevisste på hva vi leter etter.
Godt trøkk
En av dem som merker endringer i boligmarkedet på kroppen, er eiendomsmeglerfullmektig Sondre Aamodt i Notar. Leiligheten der visningen finner sted, er nyoppusset, og utenfor er det mange som står i kø for å slippe inn.
– Vi synes det er godt trøkk på visningene om dagen. Vi ser det spesielt på sånne objekter som dette, sentrumsnære leiligheter med høy standard. Her er det veldig mange som kommer innom for å kikke.
Allikevel merker Aamodt en endring i dynamikken på visningene.
– Hvis du sammenligner med hvordan det var for seks måneder siden, er det kanskje litt færre på visning, men de som kommer, er mer interesserte. De har større kjøpevilje, og det er større sannsynlighet for at de legger inn et bud.
Samspill
At boligmarkedet har klart seg så godt gjennom korona, er det mange som er overrasket over.
– Som en følge av koronaviruset og smitteverntiltakene befinner norsk økonomi seg inne i det kraftigste tilbakeslaget siden krigen, og samtidig er arbeidsledigheten høy, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i NHO.
– Vi sier ofte at når ledigheten går opp, går boligprisene ned. Men dette har jeg sagt i noen måneder nå, og det har vist seg å være feil foreløpig.
For selv om prisene fikk en dupp i mars, steg de såpass i mai at det mer enn veier opp for nedgangen. Hvorfor prisen har steget mens arbeidsledigheten i Norge fremdeles er høyere enn normalt, mener Dørum kan ha mange forklaringer.
– Ulike beregninger viser at det som betyr mest for boligprisen, er befolkningens inntekt, arbeidsledighet, renta og hvor mange boliger som bygges, sier han.
Han forklarer at disse fire faktorene kan trekke prisene i begge retninger samtidig, og at man derfor må se på samspillet mellom dem.
– At mange er arbeidsledige, eller opplever en usikkerhet rundt jobbene sine, vil isolert sett trekke etterspørselen etter bolig ned, forklarer Dørum.
Men selv om lavere etterspørsel i utgangspunktet trekker prisene ned, må man også ta med i beregningen hvor mange boliger som bygges. At det har blitt igangsatt færre nye boliger i 2020 enn i samme periode i fjor, er en faktor som bidrar til å holde etterspørselen oppe, sier han.
– Og samtidig har vi rekordlave boliglånsrenter, noe som gjør at det koster mindre å ha gjeld. Dette kan for eksempel kanskje gjøre det lettere for en del foreldre å hjelpe barna sine inn på boligmarkedet. Det bidrar i så fall også til å holde etterspørselen oppe.
Plassering av penger
Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB, tror en del av grunnen til at boligprisene ikke har endret seg så mye, er at mange av de mest aktive på boligmarkedet kanskje ikke er så hardt rammet av arbeidsledigheten. Samtidig har fallet i boligrenta gitt dem lavere finansieringskostnader.
Han tror også utviklingen i aksjemarkedene kan gjøre det mer attraktivt for noen å investere i bolig.
– Aksjemarkedene har steget ganske mye siden bunnen i mars, og mange tviler på at stigningen kommer til å fortsette, sier han.
– Det er nå relativt billig å låne penger, og for mange kan det føles tryggere å plassere penger i boligmarkedet enn i aksjer. Dette kan bringe nye investorer på banen, som ser på boligmarkedet som et attraktivt sted å plassere penger.
På spørsmålet om det er lurt å kjøpe leilighet nå, svarer Aamdal at det avhenger av mange forhold, blant annet hvilke hensikter du har med kjøpet.
– Vi ser for oss at det kan bli en prisvekst fremover, men ikke veldig mye. Så hvis man kjøper i håp om at verdien skal stige kraftig i nærmeste framtid, tviler vi på at man får det utbyttet man ønsker. Men hvis man kjøper fordi man trenger et sted å bo, er det annerledes, sier han.
Ingen hast
I likhet med Kyrre Aamdal i DNB har heller ikke sjeføkonom Øystein Dørum i NHO et entydig svar på spørsmålet vårt – om dette er tiden for å kaste seg inn på boligmarkedet.
– Min inngang til det spørsmålet er at folk flest eier sin egen bolig i Norge. Man skal gjerne være på boligmarkedet resten av livet, og derfor bør du kjøpe når du har funnet noe du har råd til og som du vil trives med, sier han.
I motsetning til Aamdal tror Dørum derimot at de neste to årene vil preges av en prisnedgang heller enn en oppgang.
– Selv om vi ikke har sett dette ennå, tilsier prognosene våre at vi vil se en prisnedgang fremover. Hvis dette stemmer, betyr det at du har god tid til å lete etter den rette boligen.
Begge økonomene er allikevel enige om en ting: At den lave renta gjør det billigere å ha gjeld, åpner for at kanskje enda flere foreldre vil kunne gjøre som Ann-Kristin Stokke, og hjelpe barna sine med boligkjøp.
For selv om det er Kristine Meek Stokke som skal bo i leiligheten de to ser etter, er det moren, Ann-Kristin, som skal kjøpe.
– Vi kjøper i mitt navn. Som student, og i og med at Kristine går på det universitetet hun går på i London, er hun avhengig av å få fullt stipend. Og det får hun ikke hvis hun eier en leilighet.
Når NTB ringer Kristine Meek Stokke noen dager etter visningen, møter vi en fornøyd, nybakt boligeier – selv om valget falt på en annen leilighet enn den vi besøkte.