Annonse
NTB
Tema
NTB
11 november 2020 13:00
Del på Facebook
EFFEKTIVT: – Skråtaket kan lett spise opp mye av rommet, så vi bygde derfor vår egen bokhylle for å utnytte plassen best mulig, forteller Idunn Aamnes Mostue. Foto: Fredrik Hagen / NTB Tema
EFFEKTIVT: – Skråtaket kan lett spise opp mye av rommet, så vi bygde derfor vår egen bokhylle for å utnytte plassen best mulig, forteller Idunn Aamnes Mostue. Foto: Fredrik Hagen / NTB Tema

Idunn (26) har utnyttet hver kvadratmeter av studentleiligheten sin til det fulle. – Det gjelder å være kreativ, sier hun.

Idunn Aamnes Mostue (26) ønsker oss velkommen inn i studentleiligheten hun deler med samboeren sin i Iladalen studenthus i Oslo.

Den hjemmekoselige toromsleiligheten står i stor kontrast til den institusjonelle trappeoppgangen utenfor. Stua er nesten utelukkende innredet med brukte møbler i mørkt tre, og både bokhylla og baren har paret bygget selv.

– Det har tatt lang tid, men vi trives veldig godt her. Det er ikke alltid så mye man har lov å gjøre når man bare leier, så vi har måttet være kreative for å utnytte de 36 kvadratmeterne godt, sier trondheimsjenta.

Leiligheten har ikke bare høstet skryt fra venner og bekjente, men sikret også Idunn og samboeren seieren i Studentsamskipnaden i Oslos konkurranse for best innredede studentleilighet.

Bruker rommet

Å få plass til alt man trenger i en relativt liten leilighet, er ikke alltid like enkelt. For å fylle hver krik og krok av leiligheten, som er en toppleilighet med skråtak, bestemte Idunn og samboeren seg derfor for å prøve å snekre litt selv.

– Vi hadde egentlig en vanlig bokhylle der det var høyt nok under taket, men på grunn av skråtaket ble det veldig mye tomrom i hjørnet. I tillegg leser vi en del bøker, så for å få plass til flere, hadde vi lyst å bygge en ny bokhylle, sier Idunn.

– Vi fikk murstein helt gratis fra noen som rev en vegg rett nede i gata her, og kjøpte noen enkle planker som vi sagde av i riktig lengde. Resultatet ble veldig kult, og det er jo ikke så mange som har en slik bokhylle!

Ellers kan Idunn fortelle at de har brukt lang tid på å samle inn alle møblene. Stort sett har de fått dem gratis eller for en billig penge på Finn.no, Tise eller fra farmors kjellerbod.

Særpreg

At de valgte brukte møbler, var ikke bare på grunn av lommeboka, forteller Idunn.

– Gamle møbler er ofte bygget for å vare, og har gjerne bedre kvalitet enn det vi har råd til av nye møbler. I tillegg synes jeg ofte det blir litt mer hjemmekoselig med denne typen møbler, selv om det selvfølgelig er veldig praktisk å bare stikke på Ikea og få tak i alt man trenger på én tur.

Ett møbel er likevel kjøpt nytt, etter en lang leteprosess på Finn. Bærebjelkene i leiligheten gjorde det nemlig vanskelig å finne en passende sofa.

– Vi brukte et helt år på å lete etter den riktige sofaen. Men alle vi fant brukt, var enten for store eller for dyre, forteller Idunn.

Til tross for den nye sofaen synes Idunn det er verdt å merke seg hvor mye fint man kan få tak i brukt.

– Noen ganger krever det kanskje at du må pusse, lakke eller trekke om et møbel, men det trenger absolutt ikke å være vanskelig å få ting til å se mye freshere ut!

Flere soner

Noe annet paret har bygget selv, er et høyt bord som står i forlengelse av vinduskarmen.

– Karmen her var allerede ganske bred, så det hendte at vi brukte den som et slags frokostbord, sier Idunn.

– Vi tenkte at det sikkert hadde blitt fint med et ordentlig bord der, men slike spesialløsninger kan man jo ikke bare kjøpe på Ikea. Så da var det bare å måle opp og lage det.

Ved hjelp av hobbyplater og litt lakk lagde de et bord som sto i stil med resten av møblene i leiligheten. Et par brukte barkrakker ble prikken over i-en i det Idunn liker å kalle «baren».

– Jeg tror en viktig grunn til at stua føles såpass romslig, er at vi har delt den inn i slike soner, sier hun.

– Vi kan spise frokost i «baren» ved vinduet, ha hjemmekontor i «biblioteket» og slappe av i sofaen på «stua». I ett enkelt rom har vi flere ulike steder å være, og jeg tror dette har reddet oss nå når vi har tilbrakt så mye tid hjemme.

– Stor forskjell

Nettopp å dele et rom inn i soner er ifølge Caroline Rosberg i Ramsøskar Interiørarkitekter en del av løsningen for å få mest mulig ut av en liten bolig.

– Inndeling i soner kan gjøre en stor forskjell dersom man har en liten leilighet, sier Rosberg.

– Soner kan skapes ved bruk av farger og gulvtepper, eller du kan sette opp en skillevegg hvis du har mulighet til det. Har du stue og soverom i ett, kan det også være en løsning å feste en gardinskinne rett i taket, for å skille sengen fra resten av rommet. Gardiner kan skape en hyggelig atmosfære, og du kan enkelt trekke dem fra om du ønsker større plass.

Å innrede med speil kan også skape en dybdefølelse i mindre rom, forteller interiørarkitekten.

– Tenk flerbruk

Et annet tips fra Caroline Rosberg er å kjøpe møbler med flere funksjoner.

– Det finnes utrolig mange lure løsninger for flerbruksmøbler. Du kan få tak i alt fra senger med integrerte garderobeskap til sammenleggbare bord som henger på veggen, forteller hun.

– Det er nok ikke alt dette man får lov å montere i en leid leilighet, men om du eier, kan det være verdt å se på disse mulighetene.

Til kjøkkenet forteller hun at det for eksempel finnes kjøkkenmoduler med uttrekkbare benkeplater. Til soverommet finnes det senger som kan vippes opp når den ikke er i bruk, med integrert skrivebord på undersiden.

– Fleksibilitet blir viktig når man har liten plass, så prøv å tenke flerbruk for alle møblene, sier Rosberg.

Idunns beste innredningstips

  • Vær tålmodig. Noen ganger kan du måtte vente litt for å finne det perfekte møbelet brukt.
  • Vær kreativ. Noen møbler kan du lage enkelt selv, uten dyre materialer. Det er for eksempel veldig mye murstein som bare blir kastet! Mange av oss har litt ekstra fritid om dagen, så kanskje dette er tiden for å starte et nytt prosjekt?
  • Finn.no og Tise er gullgruver, og du kan også få tak i ting helt gratis. Det finnes også Facebook-grupper der folk gir bort eller selger møbler.
  • Husk at det ofte er lite som trengs for å fikse opp et litt slitt møbel. Sandpapir og lakk kan ofte gjøre mye.
  • Sjekk i kjellerboden til foreldre eller besteforeldre, der finner du ofte ting som fortjener et nytt hjem!

Slik utnytter du plassen

Rekordhøye boligpriser gjør at flere av oss må klare oss på færre kvadratmeter. Dette bør du tenke på når du innreder:

  • Utnytt høyden, og tenk oppbevaring helt opp til taket. Kanskje kan du også bygge hems til senga for å frigjøre gulvplass.
  • Skaff deg en seng med innebygd oppbevaringsplass, eller se på muligheten for å bygge skuffer eller skap under senga selv. En enkel og rimelig løsning kan også være oppbevaringsbokser under senga.
  • Tenk multifunksjonelt. Slik kan du klare deg med færre ting.
  • Har du en bod? Sørg for å utnytte plassen med hyller, og legg eventuelt tingene i plastbokser for å beskytte dem mot fukt.
  • Tilpass hyller eller benker. Særlig hvis du har skråtak kan det lønne seg å betale litt ekstra for en god løsning. Innreder du på budsjett, kan du kanskje bygge noe selv?

Kilde: Aktiv.no

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse