fbpx
Annonse
Annonse
HYGGE: Mulighetene er mange hvis du vil tilbringe litt av juleferien hjemmefra – enten du foretrekker å bo på en enkel fjellhytte eller komme til dekket bord på hotell. Foto: Shutterstock
HYGGE: Mulighetene er mange hvis du vil tilbringe litt av juleferien hjemmefra – enten du foretrekker å bo på en enkel fjellhytte eller komme til dekket bord på hotell. Foto: Shutterstock

I år blir familieselskapene færre. I stedet kan du hente julestemningen på en julepyntet fjellstue, på et ishotell eller i en enkel hytte langt til skogs.

– Vi tilbyr norsk tradisjonsjul med fireretters julemiddag, hjemmelagde julekaker, frokost foran peisen og aktiviteter som spasertur til lavvoen med servering av julegrøt, forteller hotelldirektør ved Storfjord Hotel, Benthe Langeland.

Det rustikke tømmerhotellet ligger en halvtimes kjøring fra Ålesund, med utsikt mot Storfjorden og Sunnmørsalpene. For fjerde året på rad holder de åpent for feiring av både jul og nyttår.

Tilbudet er populært.

– Fra lille julaften og fram til 2. juledag har vi helt fullt, det samme gjelder nyttårsdagene. Men vi har fremdeles noe ledig i romjulen, forteller hun.

Storfjord Hotel er ikke alene om å tilby opphold både på julaften og gjennom hele romjulen. Venabu Fjellhotell, Straand Hotel, Dr. Holms Hotel, Eikerapen Gjestegard og Kvebergsøya Gård er andre eksempler på overnattingssteder som lokker med god gammeldags julefeiring med aktiviteter som nissebesøk, kanefart, peiskos og trugeturer.

Velger hotellfeiring

Ifølge redaktør i Visit Norway, Christine Baglo, velger flere enn før å feire julen utenfor hjemmet.

– Å samles til julefeiring på hotell har vært en trend de senere årene. Mange har stor familie med dine, mine og våre barn, og å bo på hotell kan være praktisk både med tanke på plass og matservering.

– I år er det dessuten noen som velger å feire julen på hotell fordi smittevernreglene åpner for at man kan samle flere der enn det som er tillatt i private hjem, legger hun til.

Private sammenkomster på offentlig sted eller i leid eller lånt lokale kan gjennomføres med opptil 20 personer, mens man i private hjem i julen bare kan ha inntil 10 gjester på to valgfrie dager.

– Det er enklere å følge reglene om avstand på et hotell enn det er hjemme, påpeker hun.

Jul på turisthyttene

Også Den Norske Turistforening kan by på tradisjonsrik julefeiring.

– Haukeliseter fjellstue har i mange år vært et sted folk kan legge julefeiringen, forteller kommunikasjonsrådgiver i DNT, Mari Stephansen.

Haukeliseter fjellstue byr på god julestemning med grøt, nisse, fakkeltog og pynting av juletre. Attpåtil har de snøgaranti.

Å feire jul på fjellet har ifølge DNT blitt mer og mer populært de siste årene. Vanligvis er Haukeliseter fjellstue fullbooket med opp mot 150 gjester over nyttår, og 120 gjester julaften og i romjulen. I år er kapasiteten redusert til 50–60 gjester. Etterspørselen har tross omstendighetene vært stor, men fjellstua har fremdeles en del ledig plass i romjulen.

Haukeliseter fjellstue er den eneste betjente hytta som er åpen i julen, men fjellgården Svukuriset holder åpent for nyttårsfeiring fra 30. desember til 3. januar.

Vil du feire på en hytte for deg selv, er det mange muligheter på de ubetjente og selvbetjente hyttene.

– Hvor mye som er booket, varierer litt rundt om i landet. Oppsummert er det god plass på majoriteten av hyttene, til tross for begrenset kapasitet grunnet smittevern, opplyser Stephansen.

I Oslomarka har pågangen vært større en vanlig.

– Der har det ikke vært like god bestilling på julaften på over 10 år. I tillegg er alle hyttene booket på nyttårsaften, og mange er booket før jul og i romjula.

Hus av is eller pepperkake

Overnatting som er enda mer direkte knyttet til jul, får du i verdens største pepperkakehus på Savalen, som rommer 28 sengeplasser. Pepperkakehuset ligger selvfølgelig i Nissegata, ikke langt fra julenissens hus.

Et annet alternativ er å sjekke inn i et hus av is.

– Å bo på ishotell kan være en spennende opplevelse. Tromsø Ice Domes er en av mulighetene, de åpnet nå før jul, forteller Baglo.

Sorrisniva Igloo Hotel i Alta tilbyr også opphold i julen, men er stengt 24. og 25. desember. Kirkenes Snøhotell er også åpent, her kan du bo i selve snøhotellet eller i gammer med utsikt mot nordlyset.

– Et koselig alternativ er å leie en tretopphytte, de finnes mange steder i landet, tipser Baglo.

Romjul til fjells

Selv om enkelte feirer selve julaften på hotell, er det ifølge Christine Baglo i romjulen de fleste reiser bort.

– Mange nordmenn reiser til fjells 2.–3. juledag. Da har man sittet mye inne og er klar for å komme seg litt ut, sier hun.

Hotellene på de store skidestinasjonene er stort sett åpne i romjulen, og skianleggene holder åpent som normalt, riktignok med strenge smittevernregler.

– På de kjente destinasjonene i fjellet har de dessuten mange andre koselige juleaktiviteter, som hundekjøring, ridning, isfiske og trugeturer, tipser Baglo.

Siden man i år bør begrense reiseaktiviteten, minner hun om at det er mye hyggelig man kan gjøre i nærmiljøet også.

– Det trenger ikke være så avansert: Stikk innom en lokal kafé eller gårdsbutikk og kjøp med deg noe godt, for eksempel kaker, pølser eller oster, og deilig eplemost du kan lage varm gløgg av, tenn bål og inviter noen få venner på utendørs juletapas, foreslår hun.

Koselige julehytter

Drømmer du om jul i en enkel hytte med fyr på peisen, stearinlys på bordet og snøføyk rundt hytteveggen? Den Norske Turistforening (DNT) har laget dette forslaget til hytter som egner seg godt for et juleopphold. Finner du ikke noe som frister, kan du lete blant DNTs 500 hytter på ut.no.

  • Vikerkoia: Vikerkoia ligger nordøst på Vikerfjell, og er et flott utgangspunkt for helgeturer hele året. Det er lett atkomst med bil også vinterstid. Vikerfjell er Oslos nærmeste fjellområde, 1,5 timers kjøretur fra hovedstaden, og kan skilte med flotte skiløyper og hyggelig terreng.
  • Vakkerstøylen: Vakkerstøylen er ei koselig gammel tømmerhytte i Tafjordfjell, som de siste årene er blitt utbedret til en lun og varm hytte også vinterstid. Historien sitter i veggene, og den selvbetjente hytta er en perfekt ramme for nostalgisk julefeiring. Skituren inn til hytta går i skredsikkert terreng.
  • Runde fyr: Tenk utradisjonelt i år, og legg julefeiringen til et fyr! Runde fyr ligger værhardt til, men fyrvokterboligen gir en hyggelig ramme rundt julefeiringen. Flere fyr finner du på ut.no.
  • Bårdsgarden: På den tradisjonsrike gården i Storlidalen er det hverdag for de fastboende, mens en del av huset er satt av som gjestekvarter i samarbeid med Trondhjems Turistforening. Her er det strøm, innlagt vann, hyggelig kjøkken og en lun og trivelig peisestue.
  • Ivarsbu: I skogen mellom Store og Lille Stølevann på Skrim ligger Ivarsbu. Her har tiden stått stille i mange år, og interiørkonsulentene holdt fingrene unna. Langbord med stearinlys, pinnestoler og filleryer sørger for hyttekosen, mens du selv må fylle grytene med julemat på denne ubetjente hytta.
  • Velleseter: Velleseter ligger idyllisk til i Sunnmørsalpene med spisse tinder på alle kanter. Veien fra parkeringsplassen er kort, men du er likevel i en annen verden når du kommer opp til den ubetjente hytta. Hytta er tilgjengelig også for barn og om været er dårlig.
  • Bergersætra: Bergersætra ligger lett tilgjengelig i Sør-Odal. En koselige tømmerhytte i skogen med seks sengeplasser.
  • Sauvasshytta: Her kan du nyte stillheten, og er du heldig, får du også oppleve magisk nordlys. Turen fra Umbukta Fjellstue til den ubetjente Sauvasshytta følger en slak trasé, men fjellene rundt er mektige og imponerende. Som ellers i Nord-Norge er det ingen vintermerking, men terrenget har store dimensjoner og er lett å orientere i når været er brukbart.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte