Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
05 februar 2021 13:00
Del på Facebook
INNE OG UTE: De store glassflatene gjør at man kommer tett på den viltre naturen i Juvet landskapshotell. Foto: Knut Bry
INNE OG UTE: De store glassflatene gjør at man kommer tett på den viltre naturen i Juvet landskapshotell. Foto: Knut Bry

Med Juvet landskapshotell startet trenden som har gjort norgesferie enda mer attraktivt.

De siste årene har Norge fått mange nye, spennende overnattingssteder. Driftige eiere sørger for helt særegne opplevelser, langt fra kjedehotellenes anonyme rom.

– De gjør en helt vill innsats for at vi skal få en fin ferie. Det er utrolig mange flotte steder der ute, med unik design og arkitektur. Utviklingen har gått fort de senere årene, sier Torild Moland. Hun er redaktør av boka «110 unike overnattinger i Norge» og magasinet Vagabond Reiselyst.

Et av stedene, som har blitt feiret i medier over hele verden, er Juvet landskapshotell.

– Vi var heldige med både timingen og tilfeldighetene, sier Knut Slinning som står bak hotellet i Valldal.

Flere små bygninger

Juvet Landskapshotellet sto ferdig i 2010, som det første av sitt slag i Norge: En samling små, hypermoderne bygninger omgitt av vill natur.

Fem år før åpningen, i 2005, overtok Knut gården der hotellet i dag ligger. På samme tid var en opprusting av veien mellom Trollstigen og Geiranger satt i gang av Nasjonale turistveier. Der kom han i kontakt med arkitektene Jensen & Skodvin, som fikk tegne hotellet hans.

– Jeg hadde lyst til å gjøre noe litt utenom det vanlige. Samtidig var det stor velvillighet fra Nasjonale turistveier, Innovasjon Norge og ikke minst gode naboer, forteller Slinning.

De separate bygningene står på stålkonstruksjoner som er boltet fast i fjellet. Naturen rundt er så å si uberørt av byggene. Gjennom formspråket sladrer Juvet landskapshotell om at noen har satset friskt i samtiden – framfor å lene seg på gamle tradisjoner.

– I starten manglet det ikke på folk som sa at dette ikke kom til å gå, ettersom jeg var en kar helt uten hotellerfaring. Det tok jeg som en utfordring.

Fotogent

I begynnelsen satset han først og fremst på sommerdrift. I dag er det nesten helårsdrift på Juvet, fra litt uti februar til starten av desember. Overnatting koster fra 2700 til 3900 kroner for to personer, avhengig av hvilket rom man velger.

– Vi kunne levd av å ha en sesong på fire måneder. Men med en lengre sesong, som har 90 prosent dekning hele veien, er vi i stand til å ha fem fast ansatte her langt ute i hutaheiti.

Stedet ble fort en snakkis verden rundt. Knut Slinning har ikke lenger tall på hvor mange som har laget reportasjer om Juvet landskapshotell, men så å si alle store magasiner eller aviser verden rundt har gitt dem spalteplass. Og i 2014 kom sci-fi thrilleren «Ex Machina», der hotellet er en viktig kulisse. Det har gitt stedet en ekstra populærkulturell dimensjon, som trekker folk fra hele verden.

– Det er jo et veldig fotogent sted, og opplevelsen blir forsterket av alle lydene man hører når man er her, fra elva og resten av naturen rundt. Samtidig ligger de nye bygningene sammen med en gammel gård. Det er vesentlig å ta vare på det gamle også, sier Slinning.

Ny sjanger

– Da hotellet åpnet i 2010, representerte det på mange måter en ny sjanger innen overnattingssteder i Norge, med et internasjonalt snitt vi ikke hadde sett før. Den dag i dag inspirerer Juvet andre vordende hotelleiere. Jeg er veldig imponert over både det inspirerende stedet og den forutseende eieren, sier Torild Moland i Vagabond Reiselyst.

Hotellet er i stadig utvikling, og siste tilskudd er det Knut kaller «Skrivarstova»: Et litt større hus med alle fasiliteter, der gjestene kan være i fred midt i naturen, gjerne over lengre tid.

Fem unike steder

I boka «110 unike overnattinger i Norge» har Torild Moland, sammen med redaksjonen i Vagabond Reiselyst, funnet fram til en rekke spektakulære norske overnattingssteder. I boka er overnattingsstedene delt inn i fem kategorier. Her trekker Moland fram én favoritt fra hver kategori.

Historisk: Haukali 3/33

– Dette er ikke et gammelt hotell, slik de fleste som kategoriseres som «historiske» er. Det er en 36 kvadratmeter stor laftet hytte, bygd for noen få år siden, etter målene fra husmannshus fra 1850-tallet, sier Moland.

Vertskapet har til og med tidsriktige klær som man kan låne.

– Her kan man lære å lage urbrød og låne en robåt for å dra ut og fiske. Det gir en fantastisk følelse å være der. Jeg fant fullstendig roen.

Stedet ligger ved Haukalivatnet, ikke langt fra Preikestolen og Lysefjorden, og åpnet i 2018. Robåt og fiskeutstyr er inkludert i prisen, og noe av poenget er at man kan sanke sin egen mat. Prisen starter på 2100 kroner, og man må booke for minimum to netter.

– Stedet gir, i mangel av et bedre ord, en «Farmen-følelse.» Det er ikke strøm eller varmt vann der, ikke engang et vannklosett.

Telt og camping: Arctic Dome

Teltferie passer kanskje best når det er litt varm i været, men hos Arctic Dome Rondane kan man få teltfølelsen året rundt. Dette er et igloformet telt som Pål Skaugen, som også driver Smuksjøseter Fjellstue like i nærheten, satte opp i 2018.

– Jeg elsker Arctic Dome. Du er helt alene og ser ingen hytter, samtidig er det veldig god komfort i teltet. Med vinduer både mot vidda og stjernehimmelen er man virkelig tett på naturen, sier Moland.

Teltet er utstyrt med en dobbeltseng og en stor vedovn, og foran panoramavinduet er det to lenestoler. I dag er det flere slike teltdomer på spektakulære steder i Norge, men denne var først. Overnattingen koster fra 2500 kroner per natt.

Torild Moland forteller at Arctic Dome har én komfortdetalj til.

– Du kan parkere bilen bare to minutter unna. Så dette er en skikkelig lavterskelnaturopplevelse. Og det er et sted som er aller finest om vinteren, når det er tjue minusgrader og snøføyk ute, og godt og varmt inne.

Arkitektur: Rabothytta

Rabothytta er en DNT-hytte som er plassert i Nord-Norges høyeste fjellmassiv, Okstindan.

– Det er et herlig tiltak fra den lokale turistforeningen i Hemnes, som leide inn arkitekter for å skape denne perlen, sier Torild.

For å komme dit, må du gå en fottur på rundt to timer. Overnattingen er billig, 200 kroner natta

. Hytta er tegnet av Jarmund/Vigsnæs Arkitekter og sto ferdig i 2014. Store glassflater gir grandios utsikt, helt ut til Tommatoppen på Helgelandskysten i vest og de dramatiske Okstindan i øst.

– Det er som om man er ute når man er inne. Det er rett og slett den kuleste DNT-hytta i hele Norge.

Tretopphytter: Woodnest

Opp i lia ved industribyen Odda ligger to helt spesielle hytter, såkalte tretopphytter, med utsikt over Sørfjorden.

– Dette er skikkelige kjærlighetsreder, og de eneste tretopphyttene som henger i bare ett tre. Det er rett og slett utrolig at de har fått det til, på alle mulige måter, sier Torild Moland.

Bak overnattingsstedet står et ungt par, rogalendingen Kjartan Aano og australske Sally Aano. Kjartan fridde til Sally i en selvlaget tretopphytte, som videre inspirerte dem til dette prosjektet. De fikk med seg det stavangerbaserte arkitektkontoret Helen & Hard, og hyttene sto ferdige i 2020.

– De har alt mulig av komfort, med vannklosett og dusj, samtidig som man virkelig bor midt i naturen med storslagen utsikt, sier Moland.

Det er plass til inntil fire personer i hver av hyttene. Fra parkeringsplassen og opp til hyttene er det ganske bratt, så det er lurt å pakke litt smart. En overnatting for to koster 3800 kroner i ukedagene.

Originale: Lerkekåsa vingård

– Dette er verdens nordligste vingård hvor man kan overnatte, sier Torild Moland.

Lerkekåsa ligger ved fruktbygda Gvarv i Telemark, og overnattingsfasilitetene er digre eiketønner som inntil for noen år siden rommet Norsk Rødvin for Vinmonopolet. Gården produserer vin selv og har 27 forskjellige druesorter på tomta.

– Du overnatter rett og slett i vintønnene, og det er god utluftning, for å si det sånn. Treverket sprekker nemlig litt opp når det blir varmt og tørt.

Steder har tre tønner for overnatting. Prisen er 4500 kroner for to personer med vinsmaking, gårdsmiddag og frokost.

– Det er veldig koselig, en helt unik og ekstraordinær opplevelse, som kanskje passer best for én overnatting, sier Moland.

Har fått øynene opp for Norge

Torild Moland og hennes redaksjon i Vagabond Reiselyst kom på ideen til «110 unike overnattinger i Norge» etter å ha laget «121 fantastiske opplevelser i Norge» på vårparten i fjor.

– Den boka ble nærmest gitt ut på impuls, da vi skjønte at det ble norgesferie på alle. I arbeidet med den fant vi så mange nye steder vi ville fortelle om, sier Moland.

Hun har selv vært på rundt halvparten av stedene i den nye boka, og så har resten av redaksjonen vært på så å si alle de resterende.

– Mange nordmenn kjenner ikke eget land så godt. Jeg oppdaget det selv også, at selv om jeg har reist mye i Norge, er jeg ikke så godt kjent i landet vårt.

Endrede reisevaner

Et viktig mål med boka har vært å løfte fram alle menneskene bak de utallige overnattingsstedene i vårt langstrakte land.

– Det er inspirerende å se hvordan folk har brukt sine egne steder og områder, og utnyttet det som er særegent der. Det gjør også at det er et stort spenn i steder og opplevelser.

Moland tror pandemien har endret reisevanene våre på sikt.

– Vi har oppdaget at vi ikke trenger å fly langt for å få en unik opplevelse. Vi har rett og slett fått øynene opp for Norge.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse