Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
13 april 2023 13:00
Del på Facebook
KYLLING I GODT SELSKAP: Den sprøstekte kyllinglårbiffen serves i burgerbrød, sammen med limesyltet sopp, japansk ketsjup og salat med ingefærmajones. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KYLLING I GODT SELSKAP: Den sprøstekte kyllinglårbiffen serves i burgerbrød, sammen med limesyltet sopp, japansk ketsjup og salat med ingefærmajones. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Med saftig, sprøstekt kylling og asiatiske smaker når burgeren nye høyder.

Tørr kylling er trist og unødvendig. Her får du metoden som garanterer kyllingkjøtt som er saftig, mørt, crispy og sprengfullt av smak.

Annonse
Annonse

Trikset er å beine ut et kyllinglår og steke det i panne. Det skal ligge flatt med skinnsiden ned i en skvett olje, og der skal det steke helt til skinnet er mørkgyllent og megasprøtt. Mot slutten av steketiden forstår du hvor godt det kommer til å bli. Og akkurat da utfører du triks nummer to: Du kaster i en raus klump meierismør og 10–12 knuste hvitløksfedd. Så øser du det varme, aromatiske smøret over lårbiffen, som dermed får en avsluttende varmebehandling på toppen og en enda mer smakfull stekeskorpe.

Hva kan bli bedre enn dette? Jo, nevnte kyllinglår servert som burger, sammen med fantastiske sauser og en syrlig, sterk salat!

Her drar vi kyllingburgeren i asiatisk retning, men det finnes også helt andre muligheter. For eksempel kan du gi burgeren litt Texas-preg med karamellisert løk og et raust lag smeltet cheddar på toppen av kyllinglåret. Eller du kan gå for en fransk vri med søt sennep, blåmuggost og finsnittet bitter salat som endive eller radicchio.

Varier gjerne, men det skulle ikke forundre meg om du vender tilbake til den Asia-inspirerte varianten igjen og igjen. Her er det kraftige smaker, masse umami og nyanser av både salt, søtt, syrlig og sterkt. Smakene sender signaler rett til hjernestammen, som svarer med den dopamineksplosjonen som skaper "cravings".

Når vi lager en asiatisk versjon av coleslaw, kan vi ut bytte kålen med isbergsalat smakt til med ingefær. Og sausen er en heftig oppgradert ketsjup, som vi i restaurantbransjen kaller Osaka-ketsjup: tomatketsjup kokt sammen med ingefær, østerssaus, sukker, eddik og soya. Denne sausen brukes tradisjonelt i Japan på okonomiyaki-retter, en slags pannekakeomelett laget etter pytt i panne-prinsippet. Men osaka-ketsjupen er kjempegod til mye annet også. Nå som grillsesongen nærmer seg, er det lurt å lage masse av den.

Kyllingburger med ingefær-» slaw», osaka-ketsjup og soyasyltet sopp

Ingredienser (2 personer)

2 kyllinglår med skinn og bein
12 hvitløksfedd
4 ss meierismør
solsikkeolje
salt og pepper
2 burgerbrød

---

1 dl god ketsjup
3 ss sukker
2 ss østerssaus
4 ss soyasaus
1 ss revet ingefær
2 ss riseddik

---

En kvart isbergsalat
2 ss majones
0,5 ss revet ingefær
limesaft etter smak

---

2 portobellosopp
1 ss smør
0,5 rødløk
2 ss flytende honning
4 ss soyasaus
0,5 lime

Framgangsmåte

Bland sammen ketsjup, sukker, østerssaus, soyasaus, eddik og revet ingefær i en kjele. Varm forsiktig opp til kokepunktet. La sausen reduseres til den tykner igjen under stadig omrøring. Pass på så den ikke brenner seg i bunnen.

Kutt sopp og rødløk i skiver, og stek det gyllent i en stekepanne med smør. Kok så ut pannen med honning, soyasaus og limesaft. Smak til med salt.

Isbergsalaten vaskes og tørkes og kuttes i fine strimler. Oppbevares i en bolle i kjøleskap fram til servering.

Bland majones med revet ingefær, og smake til med limesaft. Ved servering vendes den finsnittede salaten inn i majonesen. Ikke gjør dette på forhånd, da vil salaten miste sprøheten.

Legg kyllinglår på en skjærefjøl med skinnsiden ned. Bruk en liten kniv, og kutt på toppen av de to beina som går gjennom midten. Jobb forsiktig med kniven rundt beina, og se til at du får så mye kjøtt av beinet som mulig. Få beinet helt ut, og legg lårbiffen flatt på en tallerken. Krydre med salt og pepper.

Varm opp en stekepanne med solsikkeolje. Legg i lårbiffen med skinnet ned. La den steke lenge på medium varme til den er skikkelig sprø og gyllen. Tilsett så smør og knust hvitløk, og øs smøret over biffen til den er stekt tvers igjennom.

La lårbiffen få hvile i fire-fem minutter før du serverer den i varme burgerbrød med salat, syltet sopp og ketsjupsaus.

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse