Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
08 juni 2023 13:00
Del på Facebook
NAIS MAIS: Både kolbe og puré – det gjør maiselskeren lykkelig! Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NAIS MAIS: Både kolbe og puré – det gjør maiselskeren lykkelig! Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Den hverdagslige maiskolben blir som ny når den serveres på en seng av gyllen maispuré.

Maiskolber er elsket av både små og store. De brukes til grillings over det ganske land, men få tar dem på alvor: Kolbene havner typisk ute i kanten av grillristen eller der det måtte finnes noen små lommer mellom koteletter, burgere og pølser. Der får de litt lunk, kanskje litt farge, og blir iblant litt brent på ene siden. Deretter serveres de som de er, som regel med et strøk smør og litt salt. Ikke ett vondt ord om småbrent mais med smør og salt altså, for det er skikkelig godt, men maiskolber kan mer! Trives i hovedrollen gjør de også. Her skal vi pannesteke dem, men grilling på kullgrill fungerer også fint.

Annonse
Annonse

Får du tak i ferske maiskolber, er det selvsagt å foretrekke – smaken og konsistensen er overlegen. Da får du også med det grønne «skallet» som ligger rundt maisen. Dette fungerer veldig fint som beskyttelse, så hvis du griller, prøv gjerne å beholde det på. La maiskolben ligge til utsiden er fullstendig svartbrent og maiskornene tilstrekkelig varmebehandlet. Det tar fort en halvtimes tid. Skallet plukkes av etterpå, men har da bidratt med en fin røykaroma til maisen.

De vakuumerte maiskolbene som er å oppdrive i dag, er det også bare å være takknemlig for. De er betydelig bedre enn dem som lå i lake på boks, og i en helt annen liga enn de vanlige hermetiserte maiskornene.

I denne oppskriften blir maisen servert både som stekt kolbe og som en myk maispuré, smakt til med brunet hvitløk og parmesan. Denne rike pureen kan også brukes uten maiskolbe, som tilbehør til omtrent all slags grillmat.

Prinsippet med «dobbel mais» – både kolbe og puré – kan overføres til andre råvarer når du ønsker å lage en vegetarisk rett. Prøv for eksempel med gulrøtter: Grill, bak eller stek hele gulrøtter, og server dem med en gulrotpuré spisset med parmesan og sitron. Det samme kan du gjøre med nypoteter, gresskar, sellerirot, søtpotet, persillerøtter eller pastinakk – for å nevne noe.

I motsetning til mais blir disse grønnsakene myke ved varmebehandling. For å få gode kontraster i retten kan det derfor være en idé å toppe med noe sprøtt. Bruk litt ristede pinjekjerner, hakkede hasselnøtter eller litt knust potetgull – da smiler livet!

Maiskolbe med maispuré og chipotle-majones

Ingredienser (2 personer)

2 maiskolber
4 ss meierismør
2 ss olivenolje
1 liten bunt timian
6 hvitløksfedd

---

Annonse
Annonse

4 ss majones
1 ss sriracha
1 sjalottløk
1 klype chipotle-pulver (røykt chilipulver, kan erstattes med kajenne eller røykt paprikapulver)
1 lime

---

Annonse
Annonse

2 maiskolber
1 ss smør
4 fedd hvitløk
0,5 rød chili
1 liten boks matfløte
30 g revet parmesan
salt
parmesan til topping

Framgangsmåte

Ta ut maiskolbene av pakken hvis du bruker den vakuumerte typen, og tørk godt av dem med kjøkkenpapir. Stek dem lenge på medium varme i en blanding av olivenolje og smør. Rull dem rundt, og vær tålmodig så maisen blir skikkelig karamellisert rundt hele kolben. Tilsett knuste hvitløksfedd og timian i smøret mot slutten av steketiden. (NB: Du kan med hell grille maisen på kullgrill i stedet for å steke den i panne.) Når maisen er ferdig, løftes den ut av smøret og over på en tallerken. Ta vare på smøret fram mot servering.

Lag chipotle-majones ved å blande majones, sriracha, chipotle og finhakket sjalottløk. Smak til med limesaft og salt ved behov. Oppbevares kjølig.

På de to siste maiskolbene brukes en kniv for å skjære av kornene så tett på kjernen som mulig. Legges kornene i en bolle.

Start med å steke hvitløk i smør i en kjele på lav temperatur. Bruk den tiden det tar å få hvitløken lys brun. Tilsette rød chili i skiver, maiskorn og matfløte. La det få koke sammen i 10 minutter.

Vend inn revet parmesan, og kok i ytterligere to minutter. Bruk så en blender eller stavmikser, og kjøre massen sammen til en jevn og myk puré. Smak til med salt.

Ved servering legges en raus skje med maispuré og en skvett av det brunede smøret fra stekingen i hver tallerken. Rull de stekte maiskolbene i chipotle-majones, og plasser dem oppå pureen. Riv parmesan over til slutt.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse