I stedet for å flykte fra høsten, kan du oppsøke den. Ta på anorakken og bli med til forblåste steder!
Sommeren er definitivt over, og høsten har innfunnet seg. Mens noen møter årstiden med blandende følelser, er det andre som bare gleder seg over å kunne pakke seg inn i varme klær uten å svette.
Det er ingen tvil om at mange spennende reisemål blir enda mer spektakulære når høstværet setter inn. Vi har bedt fem reiseeksperter anbefale steder i Nord-Europa der du kan hengi deg til vær og vind. Vindkastene kan du nyte enten fra en god stol innendørs eller med anorakken på utendørs.
Ni forblåste feriemål
Færøyene
Mens noen velger seg sommeren på Færøyene, foretrekker andre de barske høstmånedene. Redaktør i reisemagasinet Vagabond, Helge Baardseth, er en av dem som helst tar turen om høsten. Det danske øysamfunnet ligger nord for Skottland og omtrent 600 kilometer vest for Bergen, omringet av åpent hav på alle kanter.
– Høsten er helt spesiell på disse vindutsatte øyene. Her er det ingen skog, bare grønt og svart landskap. Og mørkeblått hav, som blir rasende hvitt og skummende når høststormene setter inn. Det er litt skremmende, men også betakende vakkert, sier Baardseth.
Du kan ta sjøveien til øysamfunnet, eller du kan fly til hovedstaden Torshavn.
The Burren, Irland
Baardseth er også fascinert av The Burren, som er et karstlandskap på vestkysten av Irland, i Country Clare. Karst er en geologisk landskapsformasjon med helt spesiell karakter.
– Fjellene har runde former og de er så å si nedslepet. Under fjellformasjonen skummer havet, det enormt vannområdet mellom deg og New York, forteller Baardseth.
For å komme til karstlandskapet kan du ta utgangspunkt i byen Ennis, som er den største byen i County Clare. Byen ligger bare litt over to timer fra hovedstaden Dublin.
Nordjylland, Danmark
– Det er ofte på vestkysten av Danmark stormene for alvor kan merkes, og ikke minst sees, i landskapet. Flere sommerhus og deler av kirkegårder har tapt kampen mot vinden og havet, forteller Birgitte Bak Aastradsen, presse- og markedskoordinator I VisitDenmark.
Men dette er også litt av sjarmen, mener Aastradsen. Det er flere steder hun gjerne hadde oppsøkt i sterk vind.
– I området Thy på Nordvest-Jylland kan man oppleve Atlanterhavet i full opprør mens man står på de langstrakte og øde strendene.
Også Rubjerg Knude Fyr er verdt et besøk, mener Aastradsen. Fyret er på vei ned i havet, hvilket tilsier at dette kan være et passende sted å stå når høststormen slår inn. Du kan også oppsøke Bulbjerg i Thy. Det er en fredet kalksteinsklippe og det eneste fuglefjellet i Danmark.
Klippen er konstant utsatt for nedbryting av Atlanterhavets voldsomme bølger. De sluker store stykker med kalkstein og sprer dem utover stranden ved siden av.
Hundested på Nordsjælland, Danmark
– Når det blåser på Nordsjælland, er det fascinerende å være i Hundested, en fiskerby langt nord på øya Sjælland i Danmark. Her viser naturen virkelig sine krefter, bølgene slår opp på bryggene og båtene danser på skumtoppene, forteller direktør i VisitNordsjælland, Anette Sørensen.
Hun går gjerne en tur langs vannet der hun blir rusket godt i håret av vinden. Her kan hun stå og skue utover Kattegat.
– Etter en tur i stormen kan det være godt med sildemat og en kald, hjemmebrygget øl på Halsnæs Bryghus. Er det enda tidlig, kan du stikke innom kafeen Proviant og spise en god frokost.
Väderöarna, Sverige
I skjærgården Väderöarna, sør for Kosterøyene, ligger en gammel losstasjon der sjøfolk kunne få ly og mat fram til 60-tallet. I dag er losstasjonen erstattet med et vertshus, utstyrt med badestamp på brygga og granittbadstue med utsikt over havet.
– Det er perfekt i høststorm! mener pressekontakt i VisitSweden, Louise Winberg.
På vertshuset får du kortreist mat, både fisk og skalldyr, som vertskapet selv fisker. Du kan også selv bli med ut på havet og fiske hummer.
Selve turen til vertshuset er en opplevelse i seg selv. Vertskapet henter deg med båt i Hamburgsund, sør for Grebbestad og Fjällbacka. Båtturen tar 35 minutter og er inkludert i overnattingen på vertshuset.
Hallandskysten, Sverige
– På Hallandskysten sør for Göteborg ligger sandstrendene som perler på en snor. Dette er et mekka for vind- og kitesurfere, forteller Louise Winberg i VisitSweden.
Det blåser mye på den værharde Hallandskysten. Da er det godt å kunne trekke inn på enten Varbergs Kusthotell eller Falkenberg Strandbad og se været herje utenfor.
– Her kan du nyte spa og nydelig mat, sier Winberg.
Vesterålen, Norge
Bente Bratland Holm, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, er oppvokst ved kysten i Vesterålen. Hun er derfor vant med en høststorm eller to.
– I denne regionen er det mange steder du kan oppleve en god høststorm, forteller Holm. Hun foreslår at man kombinerer en tur til Vesterålen med byferie.
– Bodø byr på både heftig vær og heftig kultur. Selv kulturhuset i byen heter Stormen, sier hun.
Holm anbefaler å både bo og spise godt på ett av byens mange hoteller. Kanskje er du heldig og får et rom med utsikt over havet og stormen som pisker på rutene.
Atlanterhavsveien, Norge
– En klassiker for alle med sans for spektakulær natur og friskt vær finner du i Møre og Romsdal, sier Holm.
Hun sikter til Atlanterhavsveien, et nesten ni kilometer langt veistykke på fylkesvei 64 mellom Vevang i Eide og Kårvåg på Averøy.
– Atlanterhavsveien ligger bare et steinkast unna den fryktede Hustadvika, hvor utallige skipsvrak ligger på bunnen. Dette er et værhardt område omgitt av fantastisk natur, sier Holm.
Ferkingstad, Karmøy, Norge
– Et av stedene der værgudene kan slå skikkelig til, er på Karmøy, som ligger langs den sørvestlige delen av Norge, forteller Holm.
Hun anbefaler å legge turen ut til minnesmerket Fisherman's Memorial på Ferkingstad. Det er reist for å minnes karmøyfiskerne som kom bort på havet på vei til Amerika. Minnesmerket er lett tilgjengelig og består av et klokketårn i stein og et korsmonument.
– Dette er et sted der historien og inntrykkene definitivt vil bli forsterket av en storm.