Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
11 april 2019 10:26
Del på Facebook
BRITISK: I England får du det på alle gatehjørner, i Norge må du stort sett lage det selv. FOTO: Tore Meek / NTB scanpix
BRITISK: I England får du det på alle gatehjørner, i Norge må du stort sett lage det selv. FOTO: Tore Meek / NTB scanpix

Britenes nasjonalrett er som skapt for norske forhold, der fisk og pottit står sterkt.

Fish and chips har regjert som britenes foretrukne gatekjøkkenmat siden tidlig 1800-tall. Fisken var høyst sannsynlig inspirert av portugisernes deigdekkede, frityrstekte fisk «pescado frito» – og det kan tenkes at poteten opprinnelig kom med som en kostnadsbesparelse. Kombinasjonen sitter uansett som et skudd.

Bortsett fra i sørlandsområdet er det skuffende lav oppslutning om fish and chips i Norge. Det kan vi enkelt gjøre noe med, for vi har fisk nok, og jaggu har vi poteter også. Om du har barn som ikke spiser fisk, og ikke engang fiskepinner, kan dette være løsningen. Et varmt, sprøtt, gyllent fiskestykke med en myk kjerne av velsmakende torsk er en sikker vinner blant både store og små. Og om du fortsatt møter motstand, så sett fram en ketsjupen – helst en ekstra god en.

Å lage pommes frites fra bunnen kan være vanskelig. Man får ofte ikke til den perfekte konsistensen, som holder seg sprø. Men heldigvis finnes det en særdeles god og pålitelig framgangsmåte, oppfunnet av den engelske stjernekokken Heston Blumenthal og døpt «triple fried fries». Teknikken er tidkrevende, det skal innrømmes, men verdt innsatsen.

Jeg pleier alltid å bruke Asterix -poteter til pommes frites, de har et passelig innhold av tørrstoff og stivelse. Men det som virkelig gjør de engelske «chipsene» unike, er eddik – nærmere bestemt malteddik. Den er brun, smaker karamell og er fint balansert med sødme. Etter at potetene er fritert, sprayes de gjerne med et tynt lag av denne eddiken.

En råvare jeg sjelden ser i norske dagligvarebutikker, er pepperrot. Det synes jeg er rart, ettersom pepperrot er veldig godt etablert i det nordiske smaksbildet. Pepperroten er krydret og sterk, litt som sennep, men har samtidig sin unike karakter. Fersk pepperrot er perfekt å rive over fish and chips, tartar, skagenrøre, schnitzel eller et bløtkokt egg.

Fritert lettsaltet torsk med pommes frites, pepperrot og remulade

Ingredienser (2 personer)

300 g torskefilet
grovt salt
45 g hvetemel
30 g maisenna
1/2 egg
0,5 dl fløte
0,5 dl vann
1,5 ts bakepulver
2 ss malteddik eller balsamisk epleeddik
4 ss majones
1 ss kapers
1 ss rødløk
0,5 ss estragon
0,5 ss persille
1 kokt egg
4 store Asterix-poteter
5 dl solsikkeolje
Sitron
Salt
Ekstra maisenna til fisken

Fremgangsmåte

Salt torskefileten med et tynt lag grov salt i ca. 15 minutter. Skyll den så i kaldt vann, og tørk den godt med et kjøkkenpapir.

Start med å lage frityrrøren. Pisk sammen mel, maisenna, fløte, vann, egg og bakepulver til en jevn og fin røre som oppbevares kaldt fram til den skal brukes.

Kutt potetene i lange staver av jevn størrelse, og skyll dem i varmt vann i ca. 15 minutter. Tørk dem godt på kjøkkenpapir.

Forvarm oljen til 180 grader.

Legg potetene over i den varme oljen. La dem koke der til de er møre, men ikke så lenge at de tar farge, så legg gjerne i potetstaver i flere omganger. Legg potetstavene over på et brett der de kan ligge og kjøle seg ned, klare til å bli fritert sprø rett før servering.

Bland sammen majones med løk, kuttet kokt egg, estragon, persille og kapers. Smak til med sitronsaft og salt.

Rett før servering rulles fiskestykkene i tørr maisenna. Dypp dem så i frityrrøren, og legg dem forsiktig over i den varme oljen. La dem friteres til de er gylne og sprø på utsiden og ferdig kokt på innsiden. Løft fiskestykkene ut, og la dem få dryppe av seg overflødig olje på et kjøkkenpapir. Imens går potetene i oljen. De skal friteres til de er skikkelig gylne og sprø. Så tas de ut og legges på kjøkkenpapir. Avslutt med enten å spraye eller drysse på litt eddik, strø på flaksalt og rive raust med fersk pepperrot over.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse