Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
02 april 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1725: Eventyreren og forfatteren Giacomo Casanova ble født i Venezia. Han var sønn av et skuespillerpar, og var innom studier i juss og teologi før han tok han fatt på et omflakkende liv som sybaritt og levemann i Europa. Han var innom en lang rekke yrker og pleide dessuten en karriere som bedrager og gambler. Casanova etterlot seg en omfattende litterær produksjon, men huskes først og fremst for selvbiografien «Mitt livs historie». Det er her han utmaler sine tallrike erotiske eventyr, som har gjort navnet hans synonymt med «kvinnebedårer» på alle språk. Boka kom ut etter hans død i 1798. Litteraturhistorikerne har stort sett vært noe avmålte i sin dom over Casanovas forfattertalent. Selvbiografien vitner likevel om en opphavsmann med sans for velturnerte poenger. Da han en gang blir spurt med hvilken rett han har tatt tittelen greve, svarer Casanova: «Med den rett som alle mennesker har over alfabetets bokstaver.»

1992: Mafiabossen John Gotti ble stilt for retten i New York. Gotti var overhode for Gambino-familien, en av de fem store mafiaimperiene i byen. Ifølge Wikipedia hadde han gjort opprykk til gudfar ved å beordre drap på sin forgjenger Paul Castellano i 1985. FBI drev intens etterforskning av Gotti gjennom flere år, blant annet ved å avlytte gangsterens telefonlinjer og kontorer, men strevde lenge med å skaffe beviser mot ham. Amerikanske medier ga Gotti tilnavnet «Teflon-bossen» fordi anklagene om forbrytersk virksomhet lot til å prelle av på ham i rettssalene. I 1992 lyktes det imidlertid å sikte ham for bl.a. fem drap, medvirkning til drap, ulovlig gambling og skatteunndragelse. John Gotti ble dømt til livsvarig fengsel. Han døde i 2002.

2005: Pave Johannes Paul II døde av multiorgansvikt i Vatikanpalasset, 84 år gammel. Polakken Karol Józef Wojtyła hadde besteget pavestolen i 1978, som den første ikke-italiener på 455 år. Under navnet Johannes Paul II ble han en varm talsmann for internasjonalisme. Foruten morsmålet polsk behersket han italiensk, fransk, tysk, engelsk, spansk, kroatisk, portugisisk, russisk og latin. Han var dessuten den paven i historien som har besøkt flest land. I juni 1989 ble han den første og hittil eneste paven som har vært på offisielt besøk i Norge. Johannes Paul II var en ivrig skribent, og ga blant annet ut en håndfull diktsamlinger. Utgivelsen av boken «Over håpets terskel» var medvirkende til at han i 1994 ble kåret til «Man of the Year» av Time Magazine.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse