Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
07 april 2020 02:00
Del på Facebook
 Forfatter og journalist Theo Findahl (1891–1976)
 Forfatter og journalist Theo Findahl (1891–1976)

1940: Aftenpostens Berlin-korrespondent Theo Findahl telefonerte hjem til redaksjonen og varslet om at det tyske angrepet på Norge var underveis. Findahl hadde fanget opp et rykte som gikk i Berlin om at tyskerne snart ville landsette en kolossal hærstyrke i Norge. Aftenpostens redaktør formidlet straks meldingen til sekretærvakten i Utenriksdepartementet, som så varslet Forsvarets generalstab. Avisen ble deretter instruert av UD og generalstaben om ikke å trykke meldingen. Årsaken til at meldingen ble stanset har vært gjenstand for diskusjon. En utbredt oppfatning har vært at generalstaben ikke trodde på den. Andre har pekt på at meldingen overdrev den tyske invasjonsstyrkens omfang, og derfor kunne gi befolkningen i Norge et feilaktig inntrykk av at motstand var nytteløst. Mindre enn to døgn etter at Findahl sendte meldingen stevnet «Blücher» inn Oslofjorden.

1990: En av de verste naturkatastrofene i Norge i det 20. århundre inntraff i Tafjord på Sunnmøre, da en berghammer løsnet og raste ut i fjorden. Raset gikk klokken 03.10 om natten og utløste en flodbølge som nådde høyder på over 60 meter. Bølgen rev med seg alt som sto i dens vei, deriblant mange bolighus. I tillegg ble setra Heggurda knust under de styrtende steinmassene. 40 mennesker omkom i raset. I tiden forut for katastrofen hadde fiskere i området lagt merke til at en sprekk under berghammeren utvidet seg. Likevel kunne ingen forestille seg den fryktelige effekten det fikk da den til sist løsnet. På dagen 56 år etter ulykken i Tafjord, den 7. april 1990, brøt det ut brann om bord i passasjerfergen «Scandinavian Star». Fergen var på vei fra Oslo til Frederikshavn da ulykken skjedde. 159 mennesker mistet livet.

2017: Stockholm sentrum ble rammet av terrorangrep. Klokken var litt før tre om ettermiddagen da en lastebil kom kjørende i stor fart ned langs den travle gågatestrekningen av Drottninggatan, der fredagsrushet var begynt. Bilens bane gjennom gaten tydet på at sjåføren bevisst styrte mot levende mål. Under den ca. 500 meter lange ferden på gågata traff bilen 20 personer før den krasjet inn i et Åhléns-varehus. Gjerningsmannen var en 39 år gammel usbekistansk statsborger som hadde fått avslag på sin søknad om opphold i Sverige, og senere sverget troskap til IS. Fem mennesker mistet livet og femten ble skadd i terrorangrepet. I 2018 ble gjerningsmannen dømt til livsvarig fengsel for terrorforbrytelse, fem drap og 119 drapsforsøk.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse