Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
06 april 2020 02:00
Del på Facebook
Portrett av JohnTyler, USAs 10. president. Foto: Wikimedia Commons
Portrett av JohnTyler, USAs 10. president. Foto: Wikimedia Commons

1841: John Tyler avla ed som USAs 10. president. Tyler hadde vært visepresident under William Henry Harrison, og ble den første visepresidenten som rykket opp til president da Harrison døde av lungebetennelse etter bare 31 dager i Det hvite hus. Den nybakte presidenten var slaveeier og aristokrat fra Virginia. Han knesatte raskt prinsippet om at en forfremmet visepresident skulle ha uinnskrenkede presidentfullmakter, noe historikere har betegnet som hans viktigste politiske arv. For øvrig huskes Tylers presidentperiode kanskje først og fremst for innlemmelsen av den uavhengige staten Texas i Amerikas forente stater. Da hans kone Letitia døde i 1842, ble John Tyler den første amerikanske presidenten som ble enkemann mens han satt i embetet.

1947: De første Tony-prisene ble delt ut på Waldorf Astoria Hotel i New York. Den amerikanske teaterprisen var oppkalt etter skuespillerinnen og regissøren Antoinette «Tony» Perry, som var død av en hjertelidelse året før, og blir gjerne ansett som teaterverdenens svar på filmens Oscar. Det første året delte man ut priser i 11 kategorier, et antall som siden er blitt mer enn doblet. Ifølge Wikipedia ble prisvinnerne de lykkelige eiere av et diplom og en sigarettenner, samt et armbånd (kvinner) eller en seddelklype (menn). Den ettertraktede Tony-medaljen – som senere er videreutviklet til en statuett – ble først introdusert i 1949. Samme år vant forfatteren Arthur Miller prisen for beste skuespill med «Death of a Salesman». Stykket kom i norsk oversettelse ved Peter Magnus i 1950 under tittelen «En handelsreisendes død».

1974: ABBA gikk til topps i Eurovision Song Contest i Brighton med «Waterloo». Dermed kunne Sverige notere seg for sin første seier i den internasjonale melodifestivalen. ABBA hadde hatt vansker med å bestemme seg for om de skulle stille til konkurransen med «Waterloo» eller den mer tilbakelente «Hasta Mañana». De skal ha konkludert med at den siste i for stor grad ville fremheve solosanger Agnetha Fältskog, og stille resten av kvartetten i skyggen. «Waterloo» var skrevet av Björn Ulvaeus, Benny Andersson og Stikkan Anderson. Sangen skaffet svenskene finaleseieren foran Italia og Nederland, og banet veien for ABBAS internasjonale karriere.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse