Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
08 april 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Erin A. Kirk-Cuomo / Public domain / Wikimedia Commons
Foto: Erin A. Kirk-Cuomo / Public domain / Wikimedia Commons

1820: En gresk bonde som pløyde åkeren sin på øya Milos i Egeerhavet fant en marmorstatue av en kvinne med avbrukne armer. Statuen er i dag kjent for en hel verden under navnet Venus fra Milo. Den formodes å være en fremstilling av den greske kjærlighetsgudinnen Afrodite, som tilsvarer Venus i romersk mytologi, og er trolig laget en gang mellom år 125 og år 100 f.Kr. Den venstre hånden skal opprinnelig ha holdt et eple, mens den høyre holdt draperiene rundt statuens liv. Ved funnet var imidlertid armene og hendene for fragmenterte til at de lot seg restaurere. Mye av marmorkvinnens ikoniske status er blitt forklart med nettopp de manglende armene. Venus fra Milo er utstilt i Louvre-museet i Paris.

1906: Historiens første Alzheimer-pasient døde på et psykiatrisk sykehus i Frankfurt. Auguste Deter var blitt lagt inn ved sykehuset i 1901, 51 år gammel, etter at hun i lengre tid hadde vist tegn til forvirring, afasi og hukommelsessvikt. Samme år ble hun undersøkt første gang av psykiateren og nevrologen Alois Alzheimer. Det var gjennom studiet av Deter – og etter hennes død, av hjernen hennes – at Alzheimer identifiserte symptomene på sykdommen som i dag bærer hans navn. Auguste Deter var født i Kassel i 1850, gift med en jernbanearbeider og mor til ett barn. I en samtale med dr. Alzheimer ga hun selv en skildring av tilstanden sin som har gått inn i medisinhistorien. Deter gjentok gang på gang i fortvilelse: «Ich hab mich verloren» («Jeg har mistet meg selv»).

1986: Filmskuespilleren Clint Eastwood ble valgt til borgermester i Carmel-by-the-Sea, en småby i California med 4000 innbyggere. En av fanesakene hans under valgkampen var avskaffelsen av en lov som la restriksjoner på salget av hurtigmat i byen. Eastwood meldte seg inn i det republikanske partiet i 1952. Hans politiske standpunkter ( mot USAs engasjement i Vietnam, for fri abort og strengere våpenkontroll) har ofte vært i utakt med partiets offisielle linje. Likevel var han sterkt kritisk til president Barack Obama, som etter Eastwoods mening manglet handlekraft. Foran presidentvalget i 2016 ga han en noe forbeholden støtte til Donald Trump. I februar 2020 ga han imidlertid uttrykk for at han ønsket demokraten Michael Bloomberg som USAs neste president, og kritiserte Trump for å være taktløs i omtalen av politiske motstandere.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse