Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
26 juli 2020 02:00
Del på Facebook
L. L. Zamenhof. Foto: Wikimedia Commons
L. L. Zamenhof. Foto: Wikimedia Commons

1849: Kong Oscar I innviet Det kongelige slott i Christiania. Det var hans forgjenger Karl Johan som hadde pekt ut slottets beliggenhet på Bellevuehøyden, og lagt ned grunnsteinen i 1825. Oppdraget med å tegne bygningen gikk til den danskfødte arkitekten Hans Ditlev Franciscus Linstow. Grunnmuren sto ferdig i 1827, men på grunn av en seksårig stans i byggearbeidene ble ikke taket lagt på før i 1836. Interiørene ble ferdigstilt i løpet av 1840-årene. Det kongelige slott har vært fast bolig og arbeidsplass for kongefamilien siden Haakon VII og Dronning Maud ankom Norge i 1905. Tradisjonen med at kongefamilien hilser barnetogene fra slottsbalkongen på 17. mai ble innstiftet i 1906. I 2017 åpnet Dronning Sonja Kunststall i de restaurerte stallbygningene i Dronningparken. I lokalene vises skiftende utstillinger, hovedsakelig fra De kongelige samlinger.

1887: Den russiskfødte øyelegen Ludwik Lejzer Zamenhof lanserte et internasjonalt hjelpespråk han kalte «lingvo internacia». Boken med ordlisten og grammatikken til det nye språket ble publisert under psevdonymet Doktoro Esperanto – «Doktor Håpefull». Navnet esperanto kom ganske snart til å betegne selve språket. Zamenhof hadde konstruert språket med tanke på at det skulle være enklest mulig å lære. Grammatikken skulle være uten unntak, orddannelse skulle skje ved sammensetning av uforanderlige elementer, ordklasser og former skulle betegnes ved faste endelser, og det skulle bare finnes én bestemt artikkel. Zamenhofs hensikt med språket var å fremme kommunikasjon og forståelse mellom folkeslagene.

1908: President Theodore Roosevelt grunnla FBI, opprinnelig under navnet The Bureau of Investigation. Noe av bakgrunnen for opprettelsen var anarkisten Leon Czolgosz’ drepende attentat mot president McKinley i 1901, som hadde skapt økt frykt i USA for samfunnsfiender generelt og anarkister spesielt. I første omgang ble 34 agenter ansatt. Deres første oppdrag var ifølge Wikipedia å etterforske tilfeller av menneskehandel og «hvitt slaveri» i landets bordeller. FBI fikk sitt nåværende navn (Federal Bureau of Investigation) i 1935. Samme år fikk byrået også sitt motto, «Fidelity, Bravery, Integrity» (troskap, tapperhet, integritet), som fikst henspiller på de tre bokstavene i navnet. FBI har i dag omkring 35.000 ansatte som håndterer et vidt spekter av oppgaver knyttet til sikkerhet og kriminalitet. Byråets hovedkvarter ligger i Washington, D.C.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Klippfiskdagan 2024

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse