Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
06 mai 2021 02:00
Del på Facebook

1915: Orson Welles ble født i Wisconsin. Welles ble berømt over natten i 1938, da hans radiodramatisering av science fiction-romanen «Klodenes kamp» ble sendt i USA. Historien om marsboeres invasjon av Jorden var så livaktig fortalt at den skapte panikk blant radiolytterne. Welles var bare 22 år gammel da han grunnla han sitt eget teater i New York. Med debutfilmen «Citizen Kane» i 1941 ble han amerikansk films største vidunderbarn. Den da 26-årige Welles hadde både skrevet, regissert og produsert filmen, som han også spilte hovedrollen i. «Citizen Kane» er flere ganger kåret til historiens beste film. Welles skulle også gjøre stor suksess som skuespiller i andres filmer, ikke minst som rollefiguren Harry Lime i Carol Reeds mesterverk «Den tredje mann» fra 1949.

1937: Luftskipet «Hindenburg» tok fyr under landing på Lakehurst Naval Air Station i New Jersey. Den gigantiske zeppelineren med tilnavnet «Himmelens dronning» var bygd ved den berømte Zeppelin-fabrikken i Friedrichshafen. Med sine 245 lengdemetere og 41 meter i diameter var skipet det største luftfartøyet verden har sett. Det var drevet av fire 1200-hesters dieselmotorer fra Daimler-Benz og kunne frakte 72 passasjerer foruten mannskapet på 61. Ulykken skjedde da skipet var like over fortøyningsmasten. En eksplosjonsartet brann brøt ut i akterenden av det hydrogenfylte løfteskroget. Filmopptak som ble gjort av katastrofen, viser at «Hindenburg» ble slukt av flammehavet på mindre enn et minutt. 35 av de 97 menneskene om bord mistet livet. «Hindenburg»-katastrofen blir gjerne ansett som slutten på luftskipenes æra.

2004: Den siste episoden av situasjonskomedien «Friends» ble sendt på NBC. Serien om de seks unge vennene på Manhattan hadde da holdt det gående gjennom ti sesonger og 236 episoder siden oppstarten i 1994. «Friends» var en av tidenes mest populære TV-serier. Foruten det faste ensemblet kunne serien skilte med et stort antall celebre gjesteskuespillere. George Clooney, Julia Roberts, Bruce Willis, Brad Pitt, Isabella Rossellini, Susan Sarandon, Alec Baldwin, Sean Penn, Winona Ryder og Gary Oldman var blant stjernene som dukket opp i mindre roller. Mer kuriøse navn på gjestelisten var hertuginne Sarah Ferguson og milliardæren Richard Branson. Branson var å se som suvenirselger i episode 23 av sesong 4.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse