Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
18 juni 2021 02:00
Del på Facebook

1178: Hva var det fem britiske munker så på himmelen over Kent 18. juni 1178, som fikk dem til å frykte at dommedag var nær? Spørsmålet har sysselsatt astronomer i århundrer. Ifølge munkenes beskrivelse ble halvmånens øvre spiss plutselig «splittet i to horn», før hele månelegemet begynte å «skjelve som i angst» og «vri seg som en slange». Én teori går ut på at munkene var vitner til dannelsen av det 22 kilometer vide meteorittkrateret «Giordano Bruno» på månen. Mot dette er det blitt innvendt at et så kraftig nedslag på månen ville ha skapt en ukelang meteorstorm på Jorden, noe det ikke finnes historiske opptegnelser om. En annen teori går ut på at munkene kan ha sett en eksploderende meteor med kurs direkte mot dem, og i synsretning mot halvmånens spiss, slik at eksplosjonene fra deres ståsted så ut til å foregå på månen.

1815: Napoléon Bonaparte led sitt endelige nederlag under slaget ved den lille belgiske byen Waterloo. Napoleons 72.000 mann store hær ble nedkjempet av en britisk-prøyssisk koalisjonsstyrke på 67.000 soldater under ledelse av hertugen av Wellington. Ifølge Store norske leksikon ble om lag 45.000 soldater drept eller såret under slaget. Napoleon selv foretrakk alltid å omtale hendelsen som «slaget ved Mont-Saint-Jean», fordi selve slagmarken strengt tatt lå nærmere landsbyen Mont-Saint-Jean enn den litt større Waterloo. I 1820-årene ble et 40 meter høyt minnesmerke med en løve på toppen reist på sletta der slaget sto. Da hertugen av Wellington fikk se det ruvende monumentet, skal han ha utbrutt: «De har ødelagt slagmarken min.»

1948: Plateselskapet Columbia Records presenterte den første moderne LP-platen under en pressekonferanse på Waldorf-Astoria Hotel i New York. Nyvinningen kom til erstatning for 78-platene av skjellakk som hadde rådd grunnen siden 1920-årene, og fått oppnavnet «steinkaker» på grunn av sin anselige vekt. Den langt lettere LP-en var fremstilt av vinyl, hadde en diameter på tolv tommer mot forgjengerens ti, og dreide i overkant av 33 ganger i minuttet mot forgjengerens 78. Introduksjonen av LP-en kom til å bety slutten for 78-platene. Likevel ble det gamle formatet på ingen måte utradert over natten. I USA sluttet de fleste større plateselskapene å produsere 78-plater i 1956, Storbritannia fortsatte produksjonen til 1960, mens India, Filippinene og Sør-Afrika holdt koken til 1965. Det siste landet som ga slipp på 78-platen var Argentina, der produksjonen først ble innstilt i 1970.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse