Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
19 juni 2021 02:00
Del på Facebook

1920: Senterpartiet ble stiftet i Kristiansand under navnet Norsk Landmannsforbund. Ifølge partiets egne hjemmesider var veien fram til dagens partinavn både lang og kronglete. Partiet het Bondepartiet fra 1922, men et ønske om navneskifte modnet i organisasjonen i løpet av det første tiåret etter krigen. Flere forslag var oppe til diskusjon: «Det Norske Folkeparti», «Det Norske Bygdeparti», «Bygdefolkets Samlingsparti». Også «Rikspartiet», «Landspartiet» og «Demokratene – det demokratiske parti» hadde sine tilhengere. Våren 1959 vedtok landsmøtet kompromissforslaget «Norsk folkestyreparti (Demokratene)». En kombinasjon av intern misnøye og latterliggjøring i pressen førte til at navnevalget ble besluttet annullert etter bare få uker. 12. juni samme år ble navnet «Senterpartiet» vedtatt på et ekstraordinært landsmøte.

1953: Ekteparet Julius og Ethel Rosenberg ble henrettet i Sing Sing-fengselet utenfor New York. De to var dømt for landsforræderi og spionasje til fordel for Sovjetunionen. Ifølge tiltalen hadde paret formidlet hemmeligstemplet informasjon om det amerikanske atomvåpenprogrammet. Både rettssaken og dommen var omstridt. Ekteparet Rosenberg var erklærte kommunister, og saken pågikk mens kommunistforfølgelsen i USA («Mccarthyismen») var på sitt mest intense. Skeptikerne hevdet at bevisene mot ekteparet var så mangelfulle at begge burde ha vært frikjent. Andre argumenterte for at Julius trolig var skyldig etter tiltalen, men at Ethels rolle i saken var ubetydelig. Paret fastholdt sin uskyld til det siste. Julius og Ethel Rosenberg var de to eneste amerikanske sivilistene som ble henrettet for spionasje under den kalde krigen.

2013: James Gandolfini døde av hjerteinfarkt under et ferieopphold i Roma. Den italiensk-ættede skuespilleren var best kjent for sin rolle som mafiabossen Tony Soprano i TV-serien «The Sopranos». Gandolfini debuterte på Broadway i 1992 i en oppsetning av Tennessee Williams’ skuespill «En sporvogn til begjær», der han spilte mot Jessica Lange og Alec Baldwin. Representanter for TV-selskapet HBO skal ha blitt oppmerksomme på ham etter å ha sett ham i en birolle som gangster i filmen «True Romance» (1993). Serieskaper David Chase har fortalt at tre skuespillere opprinnelig var plukket ut til å prøvespille for Soprano-rollen, men at det sto klart for alle at Gandolfini var rette mann «med det samme han spaserte inn». Rollen skulle innbringe ham tre Emmy-priser og én Golden Globe. James Gandolfini ble 51 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse