Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
20 juni 2021 02:00
Del på Facebook

1970: Termometeret stanset på 35,6 varmegrader i Nesbyen i Hallingdal, den høyeste temperaturen som er målt i Norge. Dagen før hadde Nesbyen slått den gamle varmerekorden på 35 grader (sist tangert i Trondheim i 1901) med 0,2 grader. I forbindelse med 40-årsjubileet for varmerekorden i 2010 uttalte meteorologidirektør og tidligere TV-meteorolog Jens Sunde at målestasjonen på Nesbyen nok hadde stått «forholdsvis lunt». Sunde opplyste at målestasjonen senere var blitt flyttet og at temperaturen neppe ville nå slike høyder i fremtiden. Den laveste temperaturen som er registrert i Norge er for øvrig 51,4 minusgrader, målt i Karasjok første nyttårsdag 1886. Norge kan dermed skilte med et temperaturspenn på nøyaktig 86 grader celsius.

1975: Steven Spielbergs «Jaws» («Haisommer») hadde premiere i USA. Filmen var basert på en roman av Peter Benchley og handler om en idyllisk ferieøy som blir terrorisert av en menneskeetende hvithai. Da sheriffen på øya vil stenge strendene, blir han motarbeidet av lokale politikere som frykter tap av turistinntekter. Historien har likhetstrekk med Ibsens «En folkefiende». Filmen vant tre Oscar-priser, blant annet for komponist John Williams urovekkende lydspor. Den satte også en støkk i kinogjengerne som ikke ble glemt med det første. Ifølge ABC News var filmen årsak til et markant fall i besøket på amerikanske badestrender sommeren 1975. «Jaws» ble en eventyrlig suksess over hele verden, og hadde rekorden som verdens mest innbringende film inntil «Star Wars» kom ut i 1977.

1976: Den tsjekkiske fotballspilleren Antonín Panenka tok et straffespark som gikk inn i historiebøkene. Anledningen var EM-finalen mellom Tsjekkoslovakia og Vest-Tyskland på Røde Stjerne Stadion i Beograd. På stillingen 4–3 i straffesparkkonkurransen hadde Panenka muligheten til å skyte tsjekkerne til EM-gull. Men i stedet for å skyte hardt og kontant, fintet han målvakt Sepp Maier ut til siden og sendte ballen i en løs bue over ham og inn i nettet. Etter kampen uttalte Panenka at han hadde trent på teknikken i to år og var «1000 prosent sikker på å score». En vellykket Panenka-straffe blir gjerne ansett som en ydmykelse av målvakten. Samtidig løper skytteren en stor risiko for å feile. 8. mai i år bommet Manchester City-spiss Sergio Agüero stygt på en Panenka-straffe mot Chelsea, i det som skulle bli hans siste straffespark i City-drakt.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse