Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
21 juni 2021 02:00
Del på Facebook

1905: Filosofen og forfatteren Jean-Paul Sartre ble født i Paris. Sartre regnes av mange som den ateistiske eksistensialismens far, og som hovedfiguren i det intellektuelle parisermiljøet som satte preg på fransk og europeisk kulturliv etter 2. verdenskrig. I hovedverket «Væren og intet» (1943) gjør Sartre rede for sine ideer om mennesket som et vesen med absolutt frihet. Foruten fagfilosofiske verker skrev Sartre også skjønnlitteratur som belyste hans filosofi. Mest kjent er kanskje romanen «Kvalmen» (1938), novellesamlingen «Muren» (1939) og dramaet «For lukkede dører» (1944), der Sartre formulerer sin ofte siterte sentens om at «helvete er de andre». Jean-Paul Sartre var kjent for sin skepsis til offisielle hedersbevisninger. I 1964 takket han nei til Nobelprisen i litteratur.

1927: En steinmeteoritt falt ned over Trysil litt før klokken seks om morgenen. Meteoritten skal først ha blitt observert utenfor Hvaler, der den kunne sees som en lysende ildkule med en hale av ild og røyk. Vitner som så meteoritten på dens susende ferd nordover langs Oslofjorden, rapporterte at lyset fra den var så sterkt at det overstrålte sollyset. Til alt hell falt den 640 gram tunge steinen ikke ned over tettbygde strøk. Meteoritten ble gjenfunnet i nærheten av gården Barflo i Drevdalen, der den hadde trengt 16 centimeter ned i bakken. Trysilmeteoritten er utstilt ved Naturhistorisk museum i Oslo. Ifølge Wikipedia skal til sammen 16 meteoritter være funnet i Norge. Den største veide ca. 78 kilo og falt ned over Alta i 1902.

1985: Norgeshistoriens første flykapring fant sted om bord i Braathens SAFE Flight 139 fra Værnes til Fornebu. En 24 år gammel norsk mann bevæpnet med en luftpistol henvendte seg til en av flyvertinnene og erklærte at flyet var kapret. Kapreren framsatte deretter krav om å få snakke med daværende statsminister Kåre Willoch og justisminister Mona Røkke. Han skal også ha ytret ønske om å holde en pressekonferanse ved ankomst til Fornebu. Ifølge vitner var mannen sterkt beruset under hele hendelsen. Ved landing på Fornebu ble det kaprede flyet umiddelbart omringet av beredskapspolitiet, og ca. 90 minutter senere var de siste passasjerene frigitt. Ingen personer kom til skade under kapringen. I retten ble mannen funnet skyldig i flykapring og idømt tre års fengsel og fem års sikring.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse