Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
17 juni 2021 02:00
Del på Facebook

1924: 17 mennesker omkom da to hurtigruteskip kolliderte i Vestfjorden i Nordland. «Haakon Jarl» var på vei nordover fra Bodø da skuta kom inn i tett tåke. Like over midnatt kolliderte hun med den sørgående «Kong Harald» i nærheten av øya Landegode. «Haakon Jarl» ble sterkt skadd i sammenstøtet og skal ha sunket etter bare åtte minutter. Ifølge NRK har mer enn 700 mennesker mistet livet i løpet av Hurtigrutens 124 år lange historie. Omkring 300 av dem omkom da DS «Prinsesse Ragnhild» forliste utenfor Bodø 23. oktober 1940, trolig etter å ha gått på en mine. Den mest dødbringende ulykken som har rammet Hurtigruten i etterkrigstiden, inntraff 21. oktober 1962. 41 menneskeliv gikk tapt da MS «Sanct Svithun» grunnstøtte på Folda utenfor trøndelagskysten.

1944: Island erklærte seg som selvstendig republikk, etter at 97,4 prosent av landets stemmeberettigede befolkning hadde gitt sin tilslutning til Alltingets vedtak om å oppløse unionen med Danmark. 0,9 prosent stemte imot. Ved samme anledning stemte 95 prosent av islendingene for at den fremtidige regjeringsformen skulle være republikk. Islands befolkning besto på det tidspunktet av ca. 120.000 mennesker. Selve erklæringen fant sted på det eldgamle alltingsstedet Þingvellir, ca. 40 kilometer nordøst for Reykjavik. Stedet har vært møteplass for det islandske alltinget siden ca. 930. Området ble erklært som nasjonalpark i 1928 på grunn av dets unike geologi.

1972: Fem menn ble tatt på fersk gjerning under et innbrudd i hovedkvarteret til det demokratiske partiet i Watergate-komplekset i Washington D.C. Hensikten med innbruddet var å installere avlyttingsutstyr i demokratenes lokaler. Pågripelsen av de fem ble begynnelsen til Watergate-skandalen. Snøballen begynte å rulle allerede dagen etter innbruddet, da det kom for en dag at en av de fem pågrepne hadde direkte tilknytning til president Richard Nixons valgkamporganisasjon. 8. august 1974 erklærte Nixon at han trakk seg som president som følge av affæren. Høsten etter innbruddet i Watergate var Nixon blitt gjenvalgt som president med mer enn 60 prosent av stemmene, en av de største valgseirene i amerikansk historie.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse