Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
16 juni 2021 02:00
Del på Facebook

1903: Roald Amundsen la fra kai i Kristiania med den ombygde fangstskuta «Gjøa». Da Amundsen og mannskapet hans vendte tilbake drøyt tre år senere, hadde de som de første i verden seilt gjennom Nordvestpassasjen. Polarhelten hadde valgt å stikke til sjøs ved midnatt for å unngå oppmerksomhet. «Ingen uro, ingen brysomme kreditorer, ingen kjedsommelige mennesker med daarlige spaadomme eller endog haansmil … bare vi syv glade og fornøide mend om bord», skrev Amundsen tilfreds. Blant de «glade og fornøide mend» var kokken Henrik Lindstrøm, som deltok på flere ekspedisjoner og vant ry som polarkokken fremfor noen. I 1911 skrev Amundsen om Lindstrøm: «Han har ydet de norske polarexpeditioner større og verdifullere tjenester enn noen annen mann.»

1963: Valentina Teresjkova ble første kvinne i verdensrommet da hun ble skutt opp med romfartøyet Vostok 6 fra rakettoppskytingsbasen i Bajkonur. Den da 26 år gamle kosmonauten og forhenværende tekstilarbeideren kom fra beskjedne kår og hadde ingen formell utdannelse. Hun var blitt plukket ut til å delta i det sovjetiske romprogrammet på grunn av sin interesse for fallskjermhopping. Hennes proletære bakgrunn var dessuten ansett som gunstig for propagandaformål. Teresjkova tilbrakte tre døgn i rommet og kretset 48 ganger rundt Jorden. Hun ble senere utnevnt til «helt av Sovjetunionen», utdannet seg til ingeniør og fikk en rekke offentlige verv. Etter Valentina Teresjkovas ferd skulle det gå 19 år før en kvinne reiste i verdensrommet igjen.

1965: Bob Dylan spilte inn «Like A Rolling Stone» i plateselskapet Columbias studio i New York. Sangen kom ut på singel en drøy måned senere og var åpningsspor på albumet «Highway 61 Revisited» som ble sluppet i august samme år. Dylan og bandet skal ha spilt igjennom sangen 15 ganger i studio denne dagen, og det var den fjerde tagningen som endte opp på platen. Dagen i forveien hadde Dylan eksperimentert med å spille sangen i tre fjerdedels takt, og ikke i fire fjerdedeler, som ble den endelige versjonen. Han har senere fortalt at teksten fylte ti manusark som han komprimerte til et minimum. Med den støyende og elektriske «Like A Rolling Stone» tok Bob Dylan et definitivt farvel med tiden som folk-ikon. I 2004 ble sangen kåret til historiens beste rockelåt av magasinet Rolling Stone.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse